14/07/21  ━━   1 min read

Η αξία της φυσικής δραστηριότητας για ένα τεράστιο φάσµα δεικτών υγείας είναι πλέον καλά τεκµηριωµένη. Ωστόσο, µία και ίσως η πιο κοινή από τις δικαιολογίες για την µη ένταξή της στην καθηµερινότητά µας είναι η έλλειψη διαθέσιµου χρόνου. Πρόσφατη µελέτη όµως, από το εργαστήριο του Μ. Gibala και των συνεργατών του, έρχεται και καταρρίπτει το συγκεκριµένο επιχείρηµα, προτείνοντας το «σπάσιµο» της ηµερήσιας άσκησης µέσα στο 24ωρο σε πολύ µικρές δόσεις, οι οποίες και αποκαλούνται «σνακ» άσκησης.

Στη συγκεκριµένη µελέτη, 24 νεαροί, υγιείς, µη φυσικά δραστήριοι ενήλικες χωρίστηκαν σε δύο οµάδες. Η οµάδα παρέµβασης ανέβαινε µε γρήγορο ρυθµό 60 σκαλοπάτια, 3 φορές την ηµέρα, µε 1 έως 4 ώρες διάλειµµα µεταξύ των προσπαθειών, 3 ηµέρες την εβδοµάδα. Η άλλη οµάδα δεν έκανε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Η συνολική διάρκεια της µελέτης ήταν 6 εβδοµάδες. Πριν και µετά το πέρας της µελέτης µετρήθηκαν δείκτες καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Τα αποτελέσµατα έδειξαν σηµαντική βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, της τάξεως του 5%, στην οµάδα που έκανε αυτή τη σύντοµης διάρκειας άσκηση.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσµατα δεν υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριµένος τύπος άσκησης µπορεί ή πρέπει να αντικαταστήσει οποιοδήποτε άλλο τρόπο φυσικής δραστηριότητας ή ότι µπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης ενός ατόµου. Προτείνει, ωστόσο, έναν πιθανό εναλλακτικό τρόπο σε άτοµα που θεωρούν ότι δεν έχουν τον χρόνο για να ασκηθούν για το πώς µπορούν να εντάξουν τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους, αποκοµίζοντας θετικά οφέλη για την υγεία τους.
Άλλωστε, οι µικρές αλλαγές θα οδηγήσουν και στις µεγάλες…

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η συγκεκριµένη µελέτη δεν εξέτασε άλλους δείκτες υγείας (π.χ., µεταβολικούς, επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης κ.ά.).

 

Πηγή

  • Jenkins EM, Nairn LN, Skelly LE, Little JP, Gibala M. Do Stair Climbing Exercise “Snacks” Improve Cardiorespiratory Fitness? Appl Physiol Nutr Metab. 2019

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Εργοφυσιολόγος
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

14/07/21  ━━   1 min read

Η αξία της φυσικής δραστηριότητας για ένα τεράστιο φάσµα δεικτών υγείας είναι πλέον καλά τεκµηριωµένη. Ωστόσο, µία και ίσως η πιο κοινή από τις δικαιολογίες για την µη ένταξή της στην καθηµερινότητά µας είναι η έλλειψη διαθέσιµου χρόνου. Πρόσφατη µελέτη όµως, από το εργαστήριο του Μ. Gibala και των συνεργατών του, έρχεται και καταρρίπτει το συγκεκριµένο επιχείρηµα, προτείνοντας το «σπάσιµο» της ηµερήσιας άσκησης µέσα στο 24ωρο σε πολύ µικρές δόσεις, οι οποίες και αποκαλούνται «σνακ» άσκησης.

Στη συγκεκριµένη µελέτη, 24 νεαροί, υγιείς, µη φυσικά δραστήριοι ενήλικες χωρίστηκαν σε δύο οµάδες. Η οµάδα παρέµβασης ανέβαινε µε γρήγορο ρυθµό 60 σκαλοπάτια, 3 φορές την ηµέρα, µε 1 έως 4 ώρες διάλειµµα µεταξύ των προσπαθειών, 3 ηµέρες την εβδοµάδα. Η άλλη οµάδα δεν έκανε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα. Η συνολική διάρκεια της µελέτης ήταν 6 εβδοµάδες. Πριν και µετά το πέρας της µελέτης µετρήθηκαν δείκτες καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Τα αποτελέσµατα έδειξαν σηµαντική βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, της τάξεως του 5%, στην οµάδα που έκανε αυτή τη σύντοµης διάρκειας άσκηση.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσµατα δεν υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριµένος τύπος άσκησης µπορεί ή πρέπει να αντικαταστήσει οποιοδήποτε άλλο τρόπο φυσικής δραστηριότητας ή ότι µπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης ενός ατόµου. Προτείνει, ωστόσο, έναν πιθανό εναλλακτικό τρόπο σε άτοµα που θεωρούν ότι δεν έχουν τον χρόνο για να ασκηθούν για το πώς µπορούν να εντάξουν τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους, αποκοµίζοντας θετικά οφέλη για την υγεία τους.
Άλλωστε, οι µικρές αλλαγές θα οδηγήσουν και στις µεγάλες…

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η συγκεκριµένη µελέτη δεν εξέτασε άλλους δείκτες υγείας (π.χ., µεταβολικούς, επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης κ.ά.).

 

Πηγή

  • Jenkins EM, Nairn LN, Skelly LE, Little JP, Gibala M. Do Stair Climbing Exercise “Snacks” Improve Cardiorespiratory Fitness? Appl Physiol Nutr Metab. 2019

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Εργοφυσιολόγος
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο