12/12/22  ━━   3 min read

Με σωστές διατροφικές επιλογές και έναν υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουμε ένα βήμα μακριά από τις λοιμώξεις.

Ακολουθούν 5 απλά βήματα για την απαραίτητη ενίσχυση που χρειάζεται ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα (immune system boost): 

1. Διατροφή για σωστή θρέψη

Μια ισορροπημένη διατροφή μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία, περιλαμβάνει ποικιλία ζωικών και φυτικών τροφών σε χορταστικούς συνδυασμούς, υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς υπερβολές, συντηρητικά ή τοξίνες. Οι κύριες διατροφικές συστάσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν:

  • 5-7 μερίδες πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων ημερησίως για πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
  • μονοακόρεστα, ω3 λιπαρά και ω6 πολυακόρεστα λιπαρά (ψάρια και θαλασσινά, αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι) που δρουν κατά της φλεγμονής.
  • προβιοτικά (κεφίρ και γιαούρτι) για μικροβιακή θωράκιση του εντέρου.

2. Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση καταρχήν με νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επομένως, εάν πρόκειται για σύμπτωμα της νόσου COVID-19 (όπως πυρετός) ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών (π.χ. σούπες, αφεψήματα και τροφές με νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, αγγούρι κ.α.) κρίνεται απαραίτητη. Η ενυδάτωση βοηθά επίσης στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα, διατηρώντας εύρυθμες τις λειτουργίες αυτού (ομοιόσταση).

3. Σωστή υγιεινή

Πρώτος σύμμαχός μας είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, που αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων. Απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού εκτός σπιτιού.

Ακολουθεί το καλό πλύσιμο των τροφίμων, ιδιαίτερα των φρούτων και λαχανικών, πριν την κατανάλωσή τους. Καλό είναι να καθαρίζουμε και τις συσκευασίες των προϊόντων – τροφίμων και μη – πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Επιπρόσθετα, η τακτική καθαριότητα των σκευών μαγειρικής, του πάγκου της κουζίνας και του τραπεζιού, είναι κρίσιμη για την μείωση της ανάπτυξης και εξάπλωσης μικροβίων.

4. Φυσική Δραστηριότητα

Υπάρχουν υγιείς και κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης του στρες ή της κακής διάθεσης, όπως η μουσική, το διάβασμα ή η ενασχόληση με μια αγαπημένη δραστηριότητα. Η σωματική άσκηση είναι ο κατεξοχήν άριστος τρόπος ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης ενάντια στις λοιμώξεις (exercise boost immunity) αλλά και της ψυχικής υγείας, και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για κάποιες χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Επαρκής & ποιοτικός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, που συνδέονται με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ύπνος (sleep) αποτελεί τη λειτουργική προϋπόθεση των υγιών συνηθειών τρόπου ζωής. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες το 24ωρο, αποφεύγοντας τις οθόνες 30-60 λεπτά προ βραδινού ύπνου, ενώ τα παιδιά χρειάζονται 8 έως 14 ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία τους.

Πηγές:

 

 

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

12/12/22  ━━   3 min read

Με σωστές διατροφικές επιλογές και έναν υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουμε ένα βήμα μακριά από τις λοιμώξεις.

Ακολουθούν 5 απλά βήματα για την απαραίτητη ενίσχυση που χρειάζεται ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα (immune system boost): 

1. Διατροφή για σωστή θρέψη

Μια ισορροπημένη διατροφή μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία, περιλαμβάνει ποικιλία ζωικών και φυτικών τροφών σε χορταστικούς συνδυασμούς, υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς υπερβολές, συντηρητικά ή τοξίνες. Οι κύριες διατροφικές συστάσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν:

  • 5-7 μερίδες πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων ημερησίως για πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
  • μονοακόρεστα, ω3 λιπαρά και ω6 πολυακόρεστα λιπαρά (ψάρια και θαλασσινά, αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι) που δρουν κατά της φλεγμονής.
  • προβιοτικά (κεφίρ και γιαούρτι) για μικροβιακή θωράκιση του εντέρου.

2. Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση καταρχήν με νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επομένως, εάν πρόκειται για σύμπτωμα της νόσου COVID-19 (όπως πυρετός) ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών (π.χ. σούπες, αφεψήματα και τροφές με νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, αγγούρι κ.α.) κρίνεται απαραίτητη. Η ενυδάτωση βοηθά επίσης στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα, διατηρώντας εύρυθμες τις λειτουργίες αυτού (ομοιόσταση).

3. Σωστή υγιεινή

Πρώτος σύμμαχός μας είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, που αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων. Απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού εκτός σπιτιού.

Ακολουθεί το καλό πλύσιμο των τροφίμων, ιδιαίτερα των φρούτων και λαχανικών, πριν την κατανάλωσή τους. Καλό είναι να καθαρίζουμε και τις συσκευασίες των προϊόντων – τροφίμων και μη – πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Επιπρόσθετα, η τακτική καθαριότητα των σκευών μαγειρικής, του πάγκου της κουζίνας και του τραπεζιού, είναι κρίσιμη για την μείωση της ανάπτυξης και εξάπλωσης μικροβίων.

4. Φυσική Δραστηριότητα

Υπάρχουν υγιείς και κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης του στρες ή της κακής διάθεσης, όπως η μουσική, το διάβασμα ή η ενασχόληση με μια αγαπημένη δραστηριότητα. Η σωματική άσκηση είναι ο κατεξοχήν άριστος τρόπος ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης ενάντια στις λοιμώξεις (exercise boost immunity) αλλά και της ψυχικής υγείας, και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για κάποιες χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Επαρκής & ποιοτικός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, που συνδέονται με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ύπνος (sleep) αποτελεί τη λειτουργική προϋπόθεση των υγιών συνηθειών τρόπου ζωής. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες το 24ωρο, αποφεύγοντας τις οθόνες 30-60 λεπτά προ βραδινού ύπνου, ενώ τα παιδιά χρειάζονται 8 έως 14 ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία τους.

Πηγές:

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος