28/05/21   ━━   2 min read

Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης έπειτα από τόσους μήνες αλλεπάλληλων lockdowns καλωσορίστηκε και πάλι δεόντως από όλους. Ταυτόχρονα, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο μπορούν να μοιράζονται τα ορεκτικά, το γλυκό ή… ένα μεγάλο μπολ με cocktail.

Παρότι θεωρείται απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, οι καλές πρακτικές συντήρησης, διαχείρισης και παρασκευής των τροφίμων είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροφικής μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

Επομένως, όταν αποφασίζουμε να φάμε έξω θα πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή το χώρο εστίασης, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρεί τα κατάλληλα μέτρα χειρισμού τροφίμων, ατομικής υγιεινής και προστασίας, πολύ περισσότερο εν καιρώ πανδημίας. Εάν έχουμε οποιονδήποτε ενδοιασμό, δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε κάποιον υπεύθυνο. Παράλληλα, επιλέγουμε εξωτερικούς χώρους δίχως συνωστισμό.

Τα οκτώ «sos» του εστιατορίου

Όταν βγαίνουμε για φαγητό:

Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν ξεκινήσουμε να τρώμε.

Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό που παραγγείλαμε είναι καλά μαγειρεμένο.

Βεβαιωνόμαστε πως το τραπέζι και το σερβίτσιο μας είναι καθαρά.

Τρώμε με μαχαιροπίρουνο και όχι με τα χέρια.

Μπορούμε να παραγγείλουμε πιάτα «για τη μέση», ή να μοιραστούμε το γλυκό με την παρέα μας, αρκεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει ξεχωριστό πιάτο και μαχαιροπίρουνο.

Αποφεύγουμε να πιούμε από το ίδιο ποτήρι, έστω κι αν υπάρχουν διαφορετικά καλαμάκια.

Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας αν πρόκειται να βήξουμε ή να φτερνιστούμε και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας, πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο τραπέζι.

Κρατάμε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα πιάτα και δεν τα χαϊδεύουμε την ώρα του φαγητού.

 Προσοχή στις συσκευασίες των τροφίμων

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τα σταγονίδια της αναπνοής. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός έως 24 ώρες στις συσκευασίες τροφίμων από χαρτόνι, και έως 72 ώρες στις συσκευασίες και επιφάνειες από πλαστικό. Εν ολίγοις, δυνητικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

5 συμβουλές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για ασφαλή κατανάλωση τροφής

Δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του COVID-19 από τα τρόφιμα, αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, οι κανόνες προσωπικής υγιεινής επίσης αφορούν την κουζίνα και την μαγειρική:

  1. Πλύνετε τα χέρια σας προτού πιάσετε και χειριστείτε τρόφιμα στην κουζίνα.
  2. Διαχωρίστε ωμά και μαγειρεμένα.
  3. Μαγειρέψτε τις τροφές επαρκώς.
  4. Διατηρείστε τις τροφές σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
  5. Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό και καθαρές πρώτες ύλες εντός ημερομηνίας λήξης.

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη

Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

28/05/21   ━━   2 min read

Η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης έπειτα από τόσους μήνες αλλεπάλληλων lockdowns καλωσορίστηκε και πάλι δεόντως από όλους. Ταυτόχρονα, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο μπορούν να μοιράζονται τα ορεκτικά, το γλυκό ή… ένα μεγάλο μπολ με cocktail.

Παρότι θεωρείται απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, οι καλές πρακτικές συντήρησης, διαχείρισης και παρασκευής των τροφίμων είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροφικής μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

Επομένως, όταν αποφασίζουμε να φάμε έξω θα πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή το χώρο εστίασης, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρεί τα κατάλληλα μέτρα χειρισμού τροφίμων, ατομικής υγιεινής και προστασίας, πολύ περισσότερο εν καιρώ πανδημίας. Εάν έχουμε οποιονδήποτε ενδοιασμό, δεν διστάζουμε να ρωτήσουμε κάποιον υπεύθυνο. Παράλληλα, επιλέγουμε εξωτερικούς χώρους δίχως συνωστισμό.

Τα οκτώ «sos» του εστιατορίου

Όταν βγαίνουμε για φαγητό:

Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν ξεκινήσουμε να τρώμε.

Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό που παραγγείλαμε είναι καλά μαγειρεμένο.

Βεβαιωνόμαστε πως το τραπέζι και το σερβίτσιο μας είναι καθαρά.

Τρώμε με μαχαιροπίρουνο και όχι με τα χέρια.

Μπορούμε να παραγγείλουμε πιάτα «για τη μέση», ή να μοιραστούμε το γλυκό με την παρέα μας, αρκεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει ξεχωριστό πιάτο και μαχαιροπίρουνο.

Αποφεύγουμε να πιούμε από το ίδιο ποτήρι, έστω κι αν υπάρχουν διαφορετικά καλαμάκια.

Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας αν πρόκειται να βήξουμε ή να φτερνιστούμε και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας, πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο τραπέζι.

Κρατάμε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα πιάτα και δεν τα χαϊδεύουμε την ώρα του φαγητού.

 Προσοχή στις συσκευασίες των τροφίμων

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τα σταγονίδια της αναπνοής. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός έως 24 ώρες στις συσκευασίες τροφίμων από χαρτόνι, και έως 72 ώρες στις συσκευασίες και επιφάνειες από πλαστικό. Εν ολίγοις, δυνητικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

5 συμβουλές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για ασφαλή κατανάλωση τροφής

Δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του COVID-19 από τα τρόφιμα, αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, οι κανόνες προσωπικής υγιεινής επίσης αφορούν την κουζίνα και την μαγειρική:

  1. Πλύνετε τα χέρια σας προτού πιάσετε και χειριστείτε τρόφιμα στην κουζίνα.
  2. Διαχωρίστε ωμά και μαγειρεμένα.
  3. Μαγειρέψτε τις τροφές επαρκώς.
  4. Διατηρείστε τις τροφές σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
  5. Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό και καθαρές πρώτες ύλες εντός ημερομηνίας λήξης.

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη

Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης