08/04/22  ━━   5 min read

Η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson’s disease) είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, με κοινό χαρακτηριστικό σύμπτωμα το τρέμουλο και τις συνεχείς ακούσιες κινήσεις, αλλά και μη κινητικές εκδηλώσεις. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη σωστής θρέψης και τη διατήρηση της γενικής υγείας των ατόμων που νοσούν με Πάρκινσον, καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού.  διατροφική διαχείριση νόσου Πάρκινσον

Υγιές σωματικό βάρος και σωστή θρέψη

Μια ισορροπημένη διατροφή για τους ασθενείς με Πάρκινσον συμβάλλει στη σωστή θρέψη και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάται ακούσια απώλεια βάρους και δυσθρεψία λόγω μείωσης της κατανάλωσης τροφής αλλά και των αυξημένων καύσεων που σχετίζονται με τις ακούσιες κινήσεις που προκαλεί η νόσος, αλλά και πρόσληψη βάρους μετά από το χειρουργείο για βηματοδότη εγκεφάλου. Το σωματικό βάρος του κάθε ασθενούς αξιολογείται αρχικά με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ. = Βάρος / Ύψος2), με τα φυσιολογικά επίπεδα να κυμαίνονται ανάμεσα σε 18,5-24,9 για καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.  διατροφική διαχείριση νόσου Πάρκινσον

Διατροφικές συστάσεις για σωστή θρέψη και αντιμετώπιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων

Τα πιο σημαντικά σημεία της διατροφής που πρέπει να υιοθετήσουν οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι τα εξής:

  1. Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών, για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί το 60-80% των ασθενών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και τα λαχανικά και τα φρούτα, ειδικά όταν καταναλώνεται η φλούδα και τα σπόρια.
  2. Η μειωμένη κατανάλωση απλών σακχάρων (π.χ. ζάχαρη) και των προϊόντων που τα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες όπως αναψυκτικά, σοκολάτες, συσκευασμένα γλυκά και επιδόρπια κτλ.
  3. Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού, ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης αρτηριακής πίεσης. Αυξημένες ποσότητες αλατιού (νατρίου) περιέχονται σε τρόφιμα όπως τυριά, σνακ εμπορίου (π.χ. πατατάκια, κράκερς) αλλά και σε άλλες κρυφές πηγές όπως έτοιμοι ζωμοί μαγειρικής, προϊόντα αρτοποιίας, ψωμί του τοστ κ.α.
  4. Η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, με έμφαση στο συνένζυμο Q10, δηλαδή ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής από όλα τα χρώματα, που ενισχύουν την εγκεφαλική υγεία.
  5. Η κατανάλωση λιπαρών με φειδώ κα η επιλογή πολυακόρεστων (ω6 και ω3 λιπαρά) και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ψάρια και θαλασσινά, ξηροί καρποί και σπόροι, ταχίνι) έναντι των κορεσμένων λιπαρών οξέων (π.χ. λίπη κρεάτων, βούτυρο, μαγιονέζα, αλλαντικά κ.α.).
  6. Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως διάφοροι τύπου καρκίνου και καρδιαγγειακά. Ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει την δράση της φαρμακευτικής αγωγής.
  7. Η επαρκής κατανάλωση νερού, περισσότερο από 1,5-2 λίτρα καθημερινά. Η επαρκής ενυδάτωση σε συνδυασμό με την κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργεία του εντέρου και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα, καλό είναι η φαρμακευτική αγωγή σε μορφή χαπιού να προσλαμβάνεται με 1 ποτήρι νερό για την καλύτερη πέψη αυτής.
  8. Προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης ειδικά το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αύξηση των παλμών, στρες αλλά και δυσκολία ύπνου.
  9. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανεπάρκεια στις αιματολογικές εξετάσεις, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για την αναγκαιότητα λήψη συμπληρώματος.
  10. Προσοχή στον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και κατανάλωσης τροφής. Άλλα φάρμακα δρουν καλύτερα με άδειο στομάχι, άλλα χρειάζεται να καταναλωθούν μετά το φαγητό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη συνιστώμενη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

Υφή και ποιότητα τροφής

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω συστάσεις, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή στην υφή της διαιτητικής αγωγής των ασθενών με Πάρκινσον σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως δυσκαταποσία, δυσκολία κίνησης ή ακούσιες κινήσεις, τρέμουλο κ.α., αλλά και τροποποίηση της διατροφής λόγω συμπτωμάτων που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή, όπως ναυτία ή ανορεξία. Ένας εξειδικευμένος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να κατευθύνει σωστά τους ασθενείς στις διατροφικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Κλινική Διατροφή – δείτε τι περιλαμβάνει η συνεδρία εδώ:

Κλινική Διατροφή

Άσκηση

Σημαντικό ρόλο στην ευζωία των ασθενών με Πάρκινσον παίζει η σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση πρέπει πάντα να γίνεται με συμβουλή του θεράποντα ιατρού τόσο ως προς το είδος όσο και για τη βέλτιστη ή εφικτή διάρκεια.

Τσαγκατάκη Τσιρίγγα Μελίνα, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών
Eπιστημονική συνεργάτης Βioiatriki+ Nutrition

08/04/22  ━━   5 min read

Η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson’s disease) είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, με κοινό χαρακτηριστικό σύμπτωμα το τρέμουλο και τις συνεχείς ακούσιες κινήσεις, αλλά και μη κινητικές εκδηλώσεις. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη σωστής θρέψης και τη διατήρηση της γενικής υγείας των ατόμων που νοσούν με Πάρκινσον, καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού.  διατροφική διαχείριση νόσου Πάρκινσον

Υγιές σωματικό βάρος και σωστή θρέψη

Μια ισορροπημένη διατροφή για τους ασθενείς με Πάρκινσον συμβάλλει στη σωστή θρέψη και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάται ακούσια απώλεια βάρους και δυσθρεψία λόγω μείωσης της κατανάλωσης τροφής αλλά και των αυξημένων καύσεων που σχετίζονται με τις ακούσιες κινήσεις που προκαλεί η νόσος, αλλά και πρόσληψη βάρους μετά από το χειρουργείο για βηματοδότη εγκεφάλου. Το σωματικό βάρος του κάθε ασθενούς αξιολογείται αρχικά με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ. = Βάρος / Ύψος2), με τα φυσιολογικά επίπεδα να κυμαίνονται ανάμεσα σε 18,5-24,9 για καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.  διατροφική διαχείριση νόσου Πάρκινσον

Διατροφικές συστάσεις για σωστή θρέψη και αντιμετώπιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων

Τα πιο σημαντικά σημεία της διατροφής που πρέπει να υιοθετήσουν οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι τα εξής:

  1. Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών, για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί το 60-80% των ασθενών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και τα λαχανικά και τα φρούτα, ειδικά όταν καταναλώνεται η φλούδα και τα σπόρια.
  2. Η μειωμένη κατανάλωση απλών σακχάρων (π.χ. ζάχαρη) και των προϊόντων που τα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες όπως αναψυκτικά, σοκολάτες, συσκευασμένα γλυκά και επιδόρπια κτλ.
  3. Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού, ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης αρτηριακής πίεσης. Αυξημένες ποσότητες αλατιού (νατρίου) περιέχονται σε τρόφιμα όπως τυριά, σνακ εμπορίου (π.χ. πατατάκια, κράκερς) αλλά και σε άλλες κρυφές πηγές όπως έτοιμοι ζωμοί μαγειρικής, προϊόντα αρτοποιίας, ψωμί του τοστ κ.α.
  4. Η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, με έμφαση στο συνένζυμο Q10, δηλαδή ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής από όλα τα χρώματα, που ενισχύουν την εγκεφαλική υγεία.
  5. Η κατανάλωση λιπαρών με φειδώ κα η επιλογή πολυακόρεστων (ω6 και ω3 λιπαρά) και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ψάρια και θαλασσινά, ξηροί καρποί και σπόροι, ταχίνι) έναντι των κορεσμένων λιπαρών οξέων (π.χ. λίπη κρεάτων, βούτυρο, μαγιονέζα, αλλαντικά κ.α.).
  6. Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως διάφοροι τύπου καρκίνου και καρδιαγγειακά. Ταυτόχρονα, μπορεί να επηρεάσει την δράση της φαρμακευτικής αγωγής.
  7. Η επαρκής κατανάλωση νερού, περισσότερο από 1,5-2 λίτρα καθημερινά. Η επαρκής ενυδάτωση σε συνδυασμό με την κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργεία του εντέρου και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα, καλό είναι η φαρμακευτική αγωγή σε μορφή χαπιού να προσλαμβάνεται με 1 ποτήρι νερό για την καλύτερη πέψη αυτής.
  8. Προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης ειδικά το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αύξηση των παλμών, στρες αλλά και δυσκολία ύπνου.
  9. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανεπάρκεια στις αιματολογικές εξετάσεις, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για την αναγκαιότητα λήψη συμπληρώματος.
  10. Προσοχή στον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και κατανάλωσης τροφής. Άλλα φάρμακα δρουν καλύτερα με άδειο στομάχι, άλλα χρειάζεται να καταναλωθούν μετά το φαγητό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη συνιστώμενη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

Υφή και ποιότητα τροφής

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω συστάσεις, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή στην υφή της διαιτητικής αγωγής των ασθενών με Πάρκινσον σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως δυσκαταποσία, δυσκολία κίνησης ή ακούσιες κινήσεις, τρέμουλο κ.α., αλλά και τροποποίηση της διατροφής λόγω συμπτωμάτων που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή, όπως ναυτία ή ανορεξία. Ένας εξειδικευμένος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να κατευθύνει σωστά τους ασθενείς στις διατροφικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.


Κλινική Διατροφή
Δείτε τι περιλαμβάνει η συνεδρία εδώ:

Κλινική Διατροφή

Άσκηση

Σημαντικό ρόλο στην ευζωία των ασθενών με Πάρκινσον παίζει η σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση πρέπει πάντα να γίνεται με συμβουλή του θεράποντα ιατρού τόσο ως προς το είδος όσο και για τη βέλτιστη ή εφικτή διάρκεια.

Τσαγκατάκη Τσιρίγγα Μελίνα, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών
Eπιστημονική συνεργάτης Βioiatriki+ Nutrition