Μερίδες
φαγητού
12

Βαθμός
δυσκολίας
3

Χρόνος
εκτέλεσης
30′

Χρόνος
ψησίματος
40’

Συστατικά

600 γρ αλεύρι

200 ml γάλα 1,5%

50 ml σπορέλαιο

2 αυγά

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

300 γρ μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

50 γρ τριμμένα καρύδια

1 κ.γ. μαχλέπι

½ κ.γ. κακουλέ

Λίγη μαστίχα

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Βάλτε το γάλα σε ένα μπρίκι υπό χαμηλή φωτιά ώστε να ζεσταθεί έως ότου γίνει χλιαρό.
  2. Αναμείξτε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε ξανά.
  3. Στο μείγμα προσθέστε το μισό αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά.
  4. Ενσωματώστε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη.
  5. Λαδώστε ελαφρώς ένα σκεύος ψησίματος με 1 κ.σ. σπορέλαιο.
  6. Στη συνέχεια, ανοίξτε τη ζύμη και βάλτε λίγο από το υπόλοιπο σπορέλαιο. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες 2-3 φορές με το υπόλοιπο σπορέλαιο.
  7. Τοποθετήστε τη ζύμη στο λαδωμένο σκεύος, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  8. Βγάλτε τη ζύμη από το σκεύος, πλάστε ελαφρώς και ανοίξτε την σε στρογγυλό φύλλο.
  9. Απλώστε τη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη στην επιφάνεια του φύλλου που δημιουργήσατε και πασπαλίστε με τα τριμμένα καρύδια.
  10. Τυλίξτε την σαν ρολό και έπειτα κόψτε το οριζόντια στην μέση, ώστε να σχηματιστούν 2 λεπτές λωρίδες.
  11. Πλέξτε τις λωρίδες σε πλεξούδα, και έπειτα διπλώστε την κάθε πλεξούδα έτσι ώστε τα δύο άκρα της να έρθουν δίπλα δίπλα.
  12. Πλέξτε για άλλη μία φορά σε πλεξούδα και τοποθετήστε την σε φόρμα 30 × 24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί.
  13. Ψήστε για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
  14. Όταν πάρει χρώμα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά.

 

Διατροφική αξία (ανα μερίδα)

Θερμίδες: 280

Υδατάνθρακες: 46,9 γρ

Σάκχαρα: 1,2 γρ

Φυτικές ίνες: 4,6 γρ

Λιπαρά: 8,5 γρ

Κορεσμένο λίπος: 1,2 γρ

Πρωτεΐνη: 7,3 γρ

Μερίδες
φαγητού
12

Βαθμός
δυσκολίας
3

Χρόνος
εκτέλεσης
30′

Χρόνος
ψησίματος
40′

Συστατικά

600 γρ αλεύρι

200 ml γάλα 1,5%

50 ml σπορέλαιο

2 αυγά

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

300 γρ μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

50 γρ τριμμένα καρύδια

1 κ.γ. μαχλέπι

½ κ.γ. κακουλέ

Λίγη μαστίχα

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Βάλτε το γάλα σε ένα μπρίκι υπό χαμηλή φωτιά ώστε να ζεσταθεί έως ότου γίνει χλιαρό.
  2. Αναμείξτε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε ξανά.
  3. Στο μείγμα προσθέστε το μισό αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά.
  4. Ενσωματώστε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη.
  5. Λαδώστε ελαφρώς ένα σκεύος ψησίματος με 1 κ.σ. σπορέλαιο.
  6. Στη συνέχεια, ανοίξτε τη ζύμη και βάλτε λίγο από το υπόλοιπο σπορέλαιο. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες 2-3 φορές με το υπόλοιπο σπορέλαιο.
  7. Τοποθετήστε τη ζύμη στο λαδωμένο σκεύος, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  8. Βγάλτε τη ζύμη από το σκεύος, πλάστε ελαφρώς και ανοίξτε την σε στρογγυλό φύλλο.
  9. Απλώστε τη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη στην επιφάνεια του φύλλου που δημιουργήσατε και πασπαλίστε με τα τριμμένα καρύδια.
  10. Τυλίξτε την σαν ρολό και έπειτα κόψτε το οριζόντια στην μέση, ώστε να σχηματιστούν 2 λεπτές λωρίδες.
  11. Πλέξτε τις λωρίδες σε πλεξούδα, και έπειτα διπλώστε την κάθε πλεξούδα έτσι ώστε τα δύο άκρα της να έρθουν δίπλα δίπλα.
  12. Πλέξτε για άλλη μία φορά σε πλεξούδα και τοποθετήστε την σε φόρμα 30 × 24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί.
  13. Ψήστε για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
  14. Όταν πάρει χρώμα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά.

 

Διατροφική αξία (ανα μερίδα)

Θερμίδες: 280

Υδατάνθρακες: 46,9 γρ

Σάκχαρα: 1,2 γρ

Φυτικές ίνες: 4,6 γρ

Λιπαρά: 8,5 γρ

Κορεσμένο λίπος: 1,2 γρ

Πρωτεΐνη: 7,3 γρ