
Μερίδες
φαγητού
12

Βαθμός
δυσκολίας
3 ★

Χρόνος
εκτέλεσης
30′

Χρόνος
ψησίματος
40′
Συστατικά
• 600 γρ αλεύρι
• 200 ml γάλα 1,5%
• 50 ml σπορέλαιο
• 2 αυγά
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 300 γρ μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
• 50 γρ τριμμένα καρύδια
• 1 κ.γ. μαχλέπι
• ½ κ.γ. κακουλέ
• Λίγη μαστίχα
Μέθοδος εκτέλεσης
- Βάλτε το γάλα σε ένα μπρίκι υπό χαμηλή φωτιά ώστε να ζεσταθεί έως ότου γίνει χλιαρό.
- Αναμείξτε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε ξανά.
- Στο μείγμα προσθέστε το μισό αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα και ανακατέψτε καλά.
- Ενσωματώστε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη.
- Λαδώστε ελαφρώς ένα σκεύος ψησίματος με 1 κ.σ. σπορέλαιο.
- Στη συνέχεια, ανοίξτε τη ζύμη και βάλτε λίγο από το υπόλοιπο σπορέλαιο. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες 2-3 φορές με το υπόλοιπο σπορέλαιο.
- Τοποθετήστε τη ζύμη στο λαδωμένο σκεύος, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Βγάλτε τη ζύμη από το σκεύος, πλάστε ελαφρώς και ανοίξτε την σε στρογγυλό φύλλο.
- Απλώστε τη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη στην επιφάνεια του φύλλου που δημιουργήσατε και πασπαλίστε με τα τριμμένα καρύδια.
- Τυλίξτε την σαν ρολό και έπειτα κόψτε το οριζόντια στην μέση, ώστε να σχηματιστούν 2 λεπτές λωρίδες.
- Πλέξτε τις λωρίδες σε πλεξούδα, και έπειτα διπλώστε την κάθε πλεξούδα έτσι ώστε τα δύο άκρα της να έρθουν δίπλα δίπλα.
- Πλέξτε για άλλη μία φορά σε πλεξούδα και τοποθετήστε την σε φόρμα 30 × 24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήστε για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
- Όταν πάρει χρώμα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά.
Διατροφική αξία (ανα μερίδα)
Θερμίδες: 280
Υδατάνθρακες: 46,9 γρ
Σάκχαρα: 1,2 γρ
Φυτικές ίνες: 4,6 γρ
Λιπαρά: 8,5 γρ
Κορεσμένο λίπος: 1,2 γρ
Πρωτεΐνη: 7,3 γρ