Μερίδες
φαγητού
4-5

Βαθμός
δυσκολίας
3

Χρόνος
εκτέλεσης
30′

Χρόνος
ψησίματος
45′

Συστατικά

• 1 πακέτο μακαρόνια ολικής άλεσης

• 1 κολοκύθα

• 1 κρεμμύδι

• 2 μικρές σκελίδες σκόρδο

• 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (ή 1 κύβος λαχανικών, αραιωμένος σε 1 φλιτζάνι νερό)

• 1-2 φλιτζάνια γάλα χαμηλών λιπαρών

• 60 γρ τριμμένη παρμεζάνα

• Ελαιόλαδο

• Αλάτι

• Πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα κρατώντας τους σπόρους σε ένα μπολ.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα στο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Βάζουμε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι, τους ξεπλένουμε από τα υπολείμματα της κολοκύθας και τους στεγνώνουμε σε μία πετσέτα. Τους βάζουμε σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο και τους ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 130°C.
  4. Βράζουμε τα μακαρόνια και κρατάμε 1-2 κούπες από το νερό πριν τα στραγγίξουμε.
  5. Αλέθουμε την κολοκύθα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια).
  6. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή γουόκ ή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
  7. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τον ζωμό λαχανικών και το γάλα, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια.
  8. Διορθώνουμε σε γεύση με την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
  9. Σερβίρουμε με λίγο ψημένο κολοκυθόσπορο και τριμμένη παρμεζάνα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Θερμίδες: 369

Υδατάνθρακες: 33,8 γρ

Σάκχαρα: 4,8 γρ

Φυτικές ίνες: 4,5 γρ

Λιπαρά: 21,4 γρ

Κορεσμένο Λίπος: 5,6 γρ

Πρωτεΐνη: 11,7 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Το γάλα μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική της κρέμας γάλακτος.
  • Θρεπτική συνταγή ζυμαρικών που αγαπούν τα παιδιά.
  • Προτιμήστε μακαρόνια ολικής άλεσης για υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών.
  • Αν περισσέψει πουρές κολοκύθας, κρατήστε τον στην κατάψυξη για μελλοντικές συνταγές.

Παρόμοιες Συνταγές

Μερίδες
φαγητού
4-5

Βαθμός
δυσκολίας
3

Χρόνος
εκτέλεσης
30′

Χρόνος
ψησίματος
45′

Συστατικά

• 1 πακέτο μακαρόνια ολικής άλεσης

• 1 κολοκύθα

• 1 κρεμμύδι

• 2 μικρές σκελίδες σκόρδο

• 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (ή 1 κύβος λαχανικών, αραιωμένος σε 1 φλιτζάνι νερό)

• 1-2 φλιτζάνια γάλα χαμηλών λιπαρών

• 60 γρ τριμμένη παρμεζάνα

• Ελαιόλαδο

• Αλάτι

• Πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα κρατώντας τους σπόρους σε ένα μπολ.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα στο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Βάζουμε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι, τους ξεπλένουμε από τα υπολείμματα της κολοκύθας και τους στεγνώνουμε σε μία πετσέτα. Τους βάζουμε σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο και τους ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 130°C.
  4. Βράζουμε τα μακαρόνια και κρατάμε 1-2 κούπες από το νερό πριν τα στραγγίξουμε.
  5. Αλέθουμε την κολοκύθα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια).
  6. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή γουόκ ή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
  7. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τον ζωμό λαχανικών και το γάλα, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια.
  8. Διορθώνουμε σε γεύση με την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
  9. Σερβίρουμε με λίγο ψημένο κολοκυθόσπορο και τριμμένη παρμεζάνα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Θερμίδες: 369

Υδατάνθρακες: 33,8 γρ

Σάκχαρα: 4,8 γρ

Φυτικές ίνες: 4,5 γρ

Λιπαρά: 21,4 γρ

Κορεσμένο Λίπος: 5,6 γρ

Πρωτεΐνη: 11,7 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Το γάλα μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική της κρέμας γάλακτος.
  • Θρεπτική συνταγή ζυμαρικών που αγαπούν τα παιδιά.
  • Προτιμήστε μακαρόνια ολικής άλεσης για υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών.
  • Αν περισσέψει πουρές κολοκύθας, κρατήστε τον στην κατάψυξη για μελλοντικές συνταγές.

Παρόμοιες Συνταγές