Μερίδες
φαγητού
2

Βαθμός
δυσκολίας
1

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
30′

Συστατικά

 

900 γρ. μελιτζάνες (2 μέτριες)

2 αυγά

60 γρ. τυρί φέτα

1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Κόλιανδρο, τριμμένο

Πιπέρι cayenne

Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φύλλα βασιλικού

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  2. Αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους 2 εκ. Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα, με τη μία κομμένη τους πλευρά προς τα επάνω.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, προσθέτοντας τριμμένο κόλιανδρο και λίγο πιπέρι cayenne προαιρετικά, και με το μείγμα τις αλείφουμε στην επάνω τους πλευρά, και εν συνεχεία αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  6. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου και λίγο αλατοπίπερο.
  7. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να “δέσει” το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες, προσθέτουμε τριμμένο τυρί φέτα από πάνω.
  9. Ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο για 5-7 λεπτά για να πάρει γεύση η μελιτζάνα.
  10. Πριν το σερβίρισμα, διανθίζουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φύλλα βασιλικού (προαιρετικά, ωστόσο τα μυρωδικά και μπαχαρικά προσδίδουν άρωμα και αναβαθμίζουν τη γεύση).
  11. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Διατροφική αξία 

Θερμίδες: 443 kcal

Υδατάνθρακες: 45,3 γρ

Σάκχαρα: 17 γρ

Φυτικές ίνες: 20 γρ

Λιπαρά: 15,2 γρ

Κορεσμένο λίπος: 6,6 γρ

Πρωτεΐνη: 20,2 γρ

Μερίδες
φαγητού
2

Βαθμός
δυσκολίας
1

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
30′

Συστατικά

 

900 γρ. μελιτζάνες (2 μέτριες)

2 αυγά

60 γρ. τυρί φέτα

1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Κόλιανδρο, τριμμένο

Πιπέρι cayenne

Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φύλλα βασιλικού

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  2. Αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους 2 εκ. Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα, με τη μία κομμένη τους πλευρά προς τα επάνω.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, προσθέτοντας τριμμένο κόλιανδρο και λίγο πιπέρι cayenne προαιρετικά, και με το μείγμα τις αλείφουμε στην επάνω τους πλευρά, και εν συνεχεία αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  6. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου και λίγο αλατοπίπερο.
  7. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να “δέσει” το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες, προσθέτουμε τριμμένο τυρί φέτα από πάνω.
  9. Ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο για 5-7 λεπτά για να πάρει γεύση η μελιτζάνα.
  10. Πριν το σερβίρισμα, διανθίζουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φύλλα βασιλικού (προαιρετικά, ωστόσο τα μυρωδικά και μπαχαρικά προσδίδουν άρωμα και αναβαθμίζουν τη γεύση).
  11. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Διατροφική αξία 

Θερμίδες: 443 kcal

Υδατάνθρακες: 45,3 γρ

Σάκχαρα: 17 γρ

Φυτικές ίνες: 20 γρ

Λιπαρά: 15,2 γρ

Κορεσμένο λίπος: 6,6 γρ

Πρωτεΐνη: 20,2 γρ