Μερίδες
φαγητού
2

Βαθμός
δυσκολίας
1

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
30′

Συστατικά

 

900 γρ. μελιτζάνες (2 μέτριες)

2 αυγά

60 γρ. τυρί φέτα

1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Κόλιανδρο, τριμμένο

Πιπέρι cayenne

Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φύλλα βασιλικού

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  2. Αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους 2 εκατοστών. Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα, με τη μία κομμένη τους πλευρά προς τα επάνω.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, προσθέτοντας τριμμένο κόλιανδρο και λίγο πιπέρι cayenne προαιρετικά, και με το μείγμα τις αλείφουμε στην επάνω τους πλευρά, και εν συνεχεία αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  6. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου και λίγο αλατοπίπερο.
  7. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να “δέσει” το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες, προσθέτοντας τριμμένο τυρί φέτα από πάνω.
  9. Ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο για 5-7 λεπτά για να πάρει γεύση η μελιτζάνα.
  10. Πριν το σερβίρισμα, διανθίζουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φύλλα βασιλικού (προαιρετικά, ωστόσο τα μυρωδικά και μπαχαρικά προσδίδουν άρωμα και αναβαθμίζουν τη γεύση).
  11. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Θερμίδες: 443 kcal

Υδατάνθρακες: 45,3 γρ

Σάκχαρα: 17 γρ

Φυτικές ίνες: 20 γρ

Λιπαρά: 15,2 γρ

Κορεσμένο λίπος: 6,6 γρ

Πρωτεΐνη: 20,2 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Εύκολη και πιο ελαφριά εναλλακτική του ιμάμ, ιδανική για διαχείριση βάρους.

  • Πολύ χορταστικό γεύμα λόγω της μελιτζάνας.

  • Κατάλληλο τόσο ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως γέμιση σε αραβικές.

  • Gluten-free συνταγή.

Παρόμοιες Συνταγές

Μερίδες
φαγητού
2

Βαθμός
δυσκολίας
1

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
30′

Συστατικά

 

900 γρ. μελιτζάνες (2 μέτριες)

2 αυγά

60 γρ. τυρί φέτα

1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Κόλιανδρο, τριμμένο

Πιπέρι cayenne

Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φύλλα βασιλικού

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  2. Αφαιρούμε τα πράσινα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους 2 εκατοστών. Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα, με τη μία κομμένη τους πλευρά προς τα επάνω.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, προσθέτοντας τριμμένο κόλιανδρο και λίγο πιπέρι cayenne προαιρετικά, και με το μείγμα τις αλείφουμε στην επάνω τους πλευρά, και εν συνεχεία αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  6. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου και λίγο αλατοπίπερο.
  7. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να “δέσει” το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες, προσθέτοντας τριμμένο τυρί φέτα από πάνω.
  9. Ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο για 5-7 λεπτά για να πάρει γεύση η μελιτζάνα.
  10. Πριν το σερβίρισμα, διανθίζουμε από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φύλλα βασιλικού (προαιρετικά, ωστόσο τα μυρωδικά και μπαχαρικά προσδίδουν άρωμα και αναβαθμίζουν τη γεύση).
  11. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Θερμίδες: 443 kcal

Υδατάνθρακες: 45,3 γρ

Σάκχαρα: 17 γρ

Φυτικές ίνες: 20 γρ

Λιπαρά: 15,2 γρ

Κορεσμένο λίπος: 6,6 γρ

Πρωτεΐνη: 20,2 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Εύκολη και πιο ελαφριά εναλλακτική του ιμάμ, ιδανική για διαχείριση βάρους.

  • Πολύ χορταστικό γεύμα λόγω της μελιτζάνας.

  • Κατάλληλο τόσο ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως γέμιση σε αραβικές.

  • Gluten-free συνταγή.

Παρόμοιες Συνταγές