Μερίδες
φαγητού
20

Βαθμός
δυσκολίας
1

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
60′

Συστατικά

 

250 γρ ρεβίθια, ξερά

1,5 λίτρο νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χυμό λεμονιού από 1-2 λεμόνια

Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

100 γρ ταχίνι

1 κουταλάκι κύμινο, σκόνη

1 κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι σκόρδο, σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, σκόνη

75 ml ελαιόλαδο

Σπιτική Χούμους

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Μουλιάστε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με αρκετό κρύο νερό, ώστε να τα καλύψετε εντελώς, και αφήστε τα για τουλάχιστον 6 ώρες.
  2. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε, πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. 
  3. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα γεμάτη με 1,5 λίτρο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό εξαρτάται από το είδος των ρεβιθιών που χρησιμοποιείτε. 
  4. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε, αλλά κρατήστε το νερό στο οποίο έβρασαν.
  5. Αφήστε τα να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι μόνο για 5 λεπτά. Είναι σημαντικό να είναι ακόμα ζεστά όταν γίνονται πουρές. 
  6. Μεταφέρετέ τα σε επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
  7. Χτυπήστε μέχρι να ροδίσουν τα ρεβίθια και να ενωθούν όλα τα υλικά. 
  8. Προσθέστε όσο θέλετε από το νερό που κρατήσατε, για να κάνετε το χούμους όσο λείο και κρεμώδες θέλετε. Χτυπήστε ξανά, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς και να γίνει λείο. 
  9. Δοκιμάστε το χούμους και προσαρμόστε τα καρυκεύματα και το χυμό λεμονιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

 

Διατροφική αξία 

Θερμίδες: 105 kcal

Υδατάνθρακες: 8,7 γρ

Σάκχαρα: 1,4 γρ

Φυτικές ίνες: 2,6 γρ

Λιπαρά: 6,9 γρ

Κορεσμένο λίπος: 0,9 γρ

Πρωτεΐνη: 3,3 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω του ρεβυθιού
  • Καλή επιλογή για εμπλουτισμό των σνακ (όπως αραβικές) με επιπλέον πρωτεΐνη
  • Ιδανικό για να βουτούν τα μικρά παιδιά τα λαχανικά τους

Παρόμοιες Συνταγές

Μερίδες
φαγητού
20

Βαθμός
δυσκολίας
1

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
60′

Συστατικά

 

250 γρ ρεβίθια, ξερά

1,5 λίτρο νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χυμό λεμονιού από 1-2 λεμόνια

Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

100 γρ ταχίνι

1 κουταλάκι κύμινο, σκόνη

1 κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι σκόρδο, σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, σκόνη

75 ml ελαιόλαδο

Σπιτική Χούμους

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Μουλιάστε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με αρκετό κρύο νερό, ώστε να τα καλύψετε εντελώς, και αφήστε τα για τουλάχιστον 6 ώρες.
  2. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε, πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. 
  3. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα γεμάτη με 1,5 λίτρο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό εξαρτάται από το είδος των ρεβιθιών που χρησιμοποιείτε. 
  4. Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε, αλλά κρατήστε το νερό στο οποίο έβρασαν.
  5. Αφήστε τα να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι μόνο για 5 λεπτά. Είναι σημαντικό να είναι ακόμα ζεστά όταν γίνονται πουρές. 
  6. Μεταφέρετέ τα σε επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
  7. Χτυπήστε μέχρι να ροδίσουν τα ρεβίθια και να ενωθούν όλα τα υλικά. 
  8. Προσθέστε όσο θέλετε από το νερό που κρατήσατε, για να κάνετε το χούμους όσο λείο και κρεμώδες θέλετε. Χτυπήστε ξανά, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς και να γίνει λείο. 
  9. Δοκιμάστε το χούμους και προσαρμόστε τα καρυκεύματα και το χυμό λεμονιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

 

Διατροφική αξία 

Θερμίδες: 105 kcal

Υδατάνθρακες: 8,7 γρ

Σάκχαρα: 1,4 γρ

Φυτικές ίνες: 2,6 γρ

Λιπαρά: 6,9 γρ

Κορεσμένο λίπος: 0,9 γρ

Πρωτεΐνη: 3,3 γρ

Σχόλιο διαιτολόγου

  • Πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω του ρεβυθιού
  • Καλή επιλογή για εμπλουτισμό των σνακ (όπως αραβικές) με επιπλέον πρωτεΐνη
  • Ιδανικό για να βουτούν τα μικρά παιδιά τα λαχανικά τους

Παρόμοιες Συνταγές