
Μερίδες
φαγητού
20

Βαθμός
δυσκολίας
1★

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
60′
Συστατικά
• 250 γρ ρεβίθια, ξερά
• 1,5 λίτρο νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• Χυμό λεμονιού από 1-2 λεμόνια
• Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
• 100 γρ ταχίνι
• 1 κουταλάκι κύμινο, σκόνη
• 1 κουταλάκι πιπέρι
• 1 κουταλάκι σκόρδο, σκόνη
• 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, σκόνη
• 75 ml ελαιόλαδο
Μέθοδος εκτέλεσης
- Μουλιάστε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με αρκετό κρύο νερό, ώστε να τα καλύψετε εντελώς, και αφήστε τα για τουλάχιστον 6 ώρες.
- Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε, πετάξτε το νερό και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τοποθετήστε μια κατσαρόλα γεμάτη με 1,5 λίτρο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό εξαρτάται από το είδος των ρεβιθιών που χρησιμοποιείτε.
- Όταν είναι έτοιμα, στραγγίξτε, αλλά κρατήστε το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Αφήστε τα να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι μόνο για 5 λεπτά. Είναι σημαντικό να είναι ακόμα ζεστά όταν γίνονται πουρές.
- Μεταφέρετέ τα σε επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
- Χτυπήστε μέχρι να ροδίσουν τα ρεβίθια και να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέστε όσο θέλετε από το νερό που κρατήσατε, για να κάνετε το χούμους όσο λείο και κρεμώδες θέλετε. Χτυπήστε ξανά, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς και να γίνει λείο.
- Δοκιμάστε το χούμους και προσαρμόστε τα καρυκεύματα και το χυμό λεμονιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Διατροφική αξία
Θερμίδες: 105 kcal
Υδατάνθρακες: 8,7 γρ
Σάκχαρα: 1,4 γρ
Φυτικές ίνες: 2,6 γρ
Λιπαρά: 6,9 γρ
Κορεσμένο λίπος: 0,9 γρ
Πρωτεΐνη: 3,3 γρ