
Μερίδες
φαγητού
6-8

Βαθμός
δυσκολίας
3★

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
150′
Συστατικά
• 1 μικρή γαλοπούλα ή 1 κοτόπουλο (3 κιλά)
• 1,5 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
• 1,5 πορτοκάλι στυμμένο
• 3 κ.σ. μέλι
• 3-4 ολόκληρα κλωνάρια θυμάρι (2 ολόκληρα, 2 μόνο τα φύλλα)
• 2 φύλλα δάφνης
• ½ φλιτζ ελαιόλαδο
• 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
• Αλάτι – πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης
- Βγάζουμε την γαλοπούλα από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι, τα φύλλα θυμαριού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο λιωμένο και αλατοπίπερο.
- Τοποθετούμε δύο φέτες πορτοκαλιού, τα φύλλα δάφνης και 1-2 κλαδάκια θυμάρι κάτω από το δέρμα και στις δύο πλευρές του στήθους, καθώς και λίγο από το μείγμα με το πορτοκάλι.
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και από πάνω την γαλοπούλα.
- Περιχύνουμε όλη την γαλοπούλα με λίγο ακόμα από το μίγμα με το πορτοκάλι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε ξανά με μίγμα από το πορτοκάλι καθώς και με ότι ζουμί έχει βγάλει η γαλοπούλα στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ανά μισή ώρα και ψήνουμε συνολικά 2-2.30 ώρες.
- Τα σημεία που παίρνουν περισσότερο χρώμα τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
Θερμίδες: 320
Λιπαρά: 7γρ
Κορεσμένο Λίπος: 2γρ
Υδατάνθρακες: 5γρ
Σάκχαρα: 3,2 γρ
Φυτικές ίνες: 1,1γρ
Πρωτεΐνη: 47γρ