Μερίδες
φαγητού
6-8

Βαθμός
δυσκολίας
3

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
150′

Συστατικά

1 μικρή γαλοπούλα ή 1 κοτόπουλο (3 κιλά)

1,5 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

1,5 πορτοκάλι στυμμένο

3 κ.σ. μέλι

3-4 ολόκληρα κλωνάρια θυμάρι (2 ολόκληρα, 2 μόνο τα φύλλα)

2 φύλλα δάφνης

½ φλιτζ ελαιόλαδο

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Αλάτι – πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Βγάζουμε την γαλοπούλα από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι, τα φύλλα θυμαριού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο λιωμένο και αλατοπίπερο.
  4. Τοποθετούμε δύο φέτες πορτοκαλιού, τα φύλλα δάφνης και 1-2 κλαδάκια θυμάρι κάτω από το δέρμα και στις δύο πλευρές του στήθους, καθώς και λίγο από το μείγμα με το πορτοκάλι.
  5. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και από πάνω την γαλοπούλα.
  6. Περιχύνουμε όλη την γαλοπούλα με λίγο ακόμα από το μίγμα με το πορτοκάλι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  7. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε ξανά με μίγμα από το πορτοκάλι καθώς και με ότι ζουμί έχει βγάλει η γαλοπούλα στο ταψί.
  8. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ανά μισή ώρα και ψήνουμε συνολικά 2-2.30 ώρες.
  9. Τα σημεία που παίρνουν περισσότερο χρώμα τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Θερμίδες: 320

Λιπαρά: 7γρ

Κορεσμένο Λίπος: 2γρ

Υδατάνθρακες: 5γρ

Σάκχαρα: 3,2 γρ

Φυτικές ίνες: 1,1γρ

Πρωτεΐνη: 47γρ

Μερίδες
φαγητού
6-8

Βαθμός
δυσκολίας
3

Χρόνος
εκτέλεσης
10′

Χρόνος
ψησίματος
150′

Συστατικά

1 μικρή γαλοπούλα ή 1 κοτόπουλο (3 κιλά)

1,5 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

1,5 πορτοκάλι στυμμένο

3 κ.σ. μέλι

3-4 ολόκληρα κλωνάρια θυμάρι (2 ολόκληρα, 2 μόνο τα φύλλα)

2 φύλλα δάφνης

½ φλιτζ ελαιόλαδο

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Αλάτι – πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Βγάζουμε την γαλοπούλα από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι, τα φύλλα θυμαριού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο λιωμένο και αλατοπίπερο.
  4. Τοποθετούμε δύο φέτες πορτοκαλιού, τα φύλλα δάφνης και 1-2 κλαδάκια θυμάρι κάτω από το δέρμα και στις δύο πλευρές του στήθους, καθώς και λίγο από το μείγμα με το πορτοκάλι.
  5. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και από πάνω την γαλοπούλα.
  6. Περιχύνουμε όλη την γαλοπούλα με λίγο ακόμα από το μίγμα με το πορτοκάλι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  7. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε ξανά με μίγμα από το πορτοκάλι καθώς και με ότι ζουμί έχει βγάλει η γαλοπούλα στο ταψί.
  8. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ανά μισή ώρα και ψήνουμε συνολικά 2-2.30 ώρες.
  9. Τα σημεία που παίρνουν περισσότερο χρώμα τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Θερμίδες: 320

Λιπαρά: 7γρ

Κορεσμένο Λίπος: 2γρ

Υδατάνθρακες: 5γρ

Σάκχαρα: 3,2 γρ

Φυτικές ίνες: 1,1γρ

Πρωτεΐνη: 47γρ