25/05/22 ━━   3 min read

Ο θυρεοειδής αδένας (thyroid gland) είναι ένας μικρού μεγέθους αδένας με δύο λοβούς σαν σχήμα πεταλούδας στο κάτω και πρόσθιο μέρος του λαιμού, ωστόσο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού με βασική λειτουργία τη ρύθμιση του μεταβολισμού, παράλληλα όμως επιδρά και σε άλλα όργανα συμμετέχοντας ενεργά στις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος
  • Διέγερση κινητικότητας του εντέρου
  • Μετατροπή καροτίνης σε βιταμίνη Α
  • Αύξηση βασικού μεταβολικού ρυθμού
  • Ανάπτυξη εμβρυϊκού εγκεφάλου
  • Σκελετική ωρίμανση των παιδιών
  • Αύξηση γλυκόζης ορού
  • Μείωση χοληστερόλης ορού
  • Αύξηση οστικής αναγέννησης
  • Αυξημένη ευαισθησία στις κατεχολαμίνες

Για να επιτελέσει τον πολυπρισματικό του ρόλο, ο υγιής θυρεοειδής αδένας λαμβάνει σήμα από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) της υπόφυσης του εγκεφάλου, ώστε να παράγει με τη σειρά του και να διοχετεύσει στην κυκλοφορία του αίματος τρεις ορμόνες:

  • τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) από τα θυλακιώδη κύτταρα.
  • την καλσιτονίνη (calcitonin) από τα παραθυλακιώδη C κύτταρα, που συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και των οστών, με ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδο την εμβρυϊκή ζωή.

Ως απόρροια της πολύπλοκης αυτής ανατομίας και φυσιολογίας, τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα που εμφανίζονται ιδίως στον γυναικείο πληθυσμό, επηρεάζουν πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού και συχνά συγχέονται με άλλες νόσους ή καταστάσεις υγείας.

 

Αυτοάνοση νόσος θυρεοειδούς: Παθοφυσιολογία & συμπτώματα

Η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς (autoimmune thyroid disease, AITD) καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1912 από έναν Ιάπωνα γιατρό, τον Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε σαν μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής διηθείται από λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα την παραγωγή των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.

Η ΑΙΤD περιλαμβάνει ένα φάσμα παθήσεων του θυρεοειδούς που κυμαίνονται από τον υποθυρεοειδισμό (hypothyroidism) με πιο συχνή τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (ΗΤ), έως και τον υπερθυρεοειδισμό (hyperthyroidism) με τη νόσο Graves (GD).

  • Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Hashimoto’s disease / thyroiditis, υποθυρεοειδισμός) ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και την πυροδότηση των συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους και μειωμένη ανοχή στην άσκηση. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto επηρεάζει περισσότερο από το 15% των γυναικών άνω των 60 ετών αλλά μόλις το 2% των ανδρών, και ορίζεται από την παρουσία αντισωμάτων στην υπεροξειδάση του θυρεοειδούς (TPO).
  • Η νόσος Graves (Graves disease, υπερθυρεοειδισμός) προκαλείται από αντισώματα που βρίσκονται στον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), τα οποία ενεργοποιούν και προκαλούν τον θυρεοειδή να αναπτυχθεί και να εκκρίνει υπερβολική ποσότητα ορμονών, με αποτέλεσμα συμπτωματολογία που περιλαμβάνει ευερεθιστότητα, γρήγορο καρδιακό παλμό, απώλεια βάρους, κακή ανοχή της ζέστης και διόγκωση των ματιών.

Οι κύριες αιτίες εμφάνισης και ανάπτυξης της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς είναι η γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών παραγόντων, και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτοάνοση νόσος θυρεοειδούς - Παθοφυσιολογία & συμπτώματα

 

Βασικοί διατροφικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τα ιχνοστοιχεία ιώδιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα λεγόμενα goitrogens (βρογχοκηλογόνα), ενώσεις που φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της βρογχοκήλης του θυρεοειδή αδένα.

  • Ιώδιο

Ο ρόλος του ιωδίου στον θυρεοειδή: Το ιώδιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ιωδίου και της παρουσίας των αντισωμάτων του θυρεοειδούς που κυκλοφορούν στο αίμα είναι πολύπλοκη. Φαίνεται ότι τόσο τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια ιωδίου όσο και εκείνα με περίσσεια ιωδίου έχουν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη ιωδίου: 150 μg ημερησίως σε ενήλικες, 220 μg ημερησίως στις εγκύους, 290 μg ημερησίως στις θηλάζουσες γυναίκες.

Διατροφικές πηγές ιωδίουιωδιούχο αλάτι, ψάρια και θαλασσινά, φύκια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

  • Σίδηρος

Ο ρόλος του σιδήρου στον θυρεοειδή: Ένα ένζυμο που ονομάζεται υπεροξειδάση του θυρεοειδούς (TPO) και απαιτείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, ενεργοποιείται μόνο αφού δεσμεύτει με μια ομάδα αίμης, γι’ αυτό και απαιτούνται επαρκή αποθέματα σιδήρου. Τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν στην επιμονή των συμπτωμάτων σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για υποθυρεοειδισμό.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη σιδήρου: 8mg την ημέρα για ενήλικες άνδρες και 18mg ημερησίως για ενήλικες γυναίκες, ενώ η φερριτίνη ορού θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 μg στο αίμα.

Διατροφικές πηγές σιδήρου: κρέας, ψάρι, αυγά, δημητριακά, φασόλια, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα λαχανικά, πατάτες αλλά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο. O αιμικός σίδηρος (από ζωικές διατροφικές πηγές) απορροφάται σημαντικά περισσότερο από τον μη αιμικό σίδηρο (από φυτικές διατροφικές πηγές).

  • Σελήνιο

Ο ρόλος του σεληνίου στον θυρεοειδή: Ο θυρεοειδής αδένας περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στο ανθρώπινο σώμα, η οποία ενσωματώνεται στις σεληνοπρωτεΐνες και είναι τόσο απαραίτητη που ο θυρεοειδής αδένας είναι σε θέση να τη διατηρήσει ακόμη και κάτω από συνθήκες σοβαρής ανεπάρκειας. Επιπρόσθετα, το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικά οφέλη, συνεπώς δρα προστατευτικά κατά των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον θυρεοειδή αδένα.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη σεληνίου: 55-70μg για τους ενήλικες, ανώτατο ασφαλές όριο ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου στην Ευρώπη ορίστηκαν τα 300μg. Χώρες με ανεπάρκεια σεληνίου ή υψηλή πρόσληψη ιωδίου μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για σελήνιο.

Διατροφικές πηγές σεληνίου: χοιρινό, ψάρια και θαλασσινά, πουλερικά, μοσχαρίσιο και αρνίσιο συκώτι, καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), ηλιόσπορος και σπόροι chia, αυγά, όσπρια και μανιτάρια.

  • Ψευδάργυρος

Ο ρόλος του ψευδαργύρου στον θυρεοειδή: Ο ψευδάργυρος φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της ορμόνης TSH που δίνει σήμα στον θυρεοειδή αδένα να απελευθερώσει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη ψευδάργυρου: 11 mg για τους άνδρες και 8 mg για τις γυναίκες, ενώ στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό οι ανάγκες αυξάνονται σε 12-13 mg.

Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου: στρείδια, κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί), ψάρια, κοτόπουλο (σκουρόχρωμα τμήματα), φιστίκια και φυστικοβούτυρο, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά.

 Άλλα συστατικά που φαίνεται να βοηθούν αλλά χρειάζονται περαιτέρω επιστημονικές διευκρινίσεις: κάλιο, χαλκός, μαγνήσιο,  βιταμίνες A, C, D και συμπλέγματος B. Επιπλέον, έχει προταθεί ότι επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα αυτών της οικογένειας των ω3 λιπαρών, έχουν ευεργετικό ρόλο.

  • Goitrogens (Βρογχοκηλογόνα ή Βρογχογόνα)

Τα βρογχογόνα πήραν το όνομά τους από τον όρο “βρογχοκήλη”, που σημαίνει διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα. Εάν ο θυρεοειδής αδένας δυσκολεύεται να συνθέσει θυρεοειδική ορμόνη, μπορεί να διευρυνθεί για να αντισταθμίσει την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών. Τα βρογχογόνα προκαλούν δυσκολία στον θυρεοειδή να παράγει την ορμόνη του. Πρόκειται για ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα σταυρανθή (σταυροειδή) λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, οι ενώσεις αυτές φαίνεται ότι επηρεάζουν τον θυρεοειδή μόνο όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ιωδίου στο σώμα.

Τα τρόφιμα που περιέχουν goitrogens είναι:

  • Προϊόντα σόγιας: τόφου, τέμπε, ενταμάμε κ.α.
  • Σταυρανθή (σταυροειδή) λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.
  • Φρούτα και αμυλώδη λαχανικά: γλυκοπατάτες, μανιόκα, ροδάκινα, φράουλες κ.α.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: κεχρί, κουκουνάρι, φιστίκια κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενώσεις αυτές μπορεί να απενεργοποιηθούν κατά τη διεργασία του μαγειρέματος, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Επίδραση των διατροφικών συμπληρώματων στην απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων

  • Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων. Συστήνεται να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ της λήψης των δύο φαρμάκων με διαφορά τουλάχιστον 4 ωρών.
  • Τα συμπληρώματα καφέ και φυτικών ινών πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1 ώρα διαφορά, με το θυρεοειδικό φάρμακο να προηγείται για να μην παρεμποδίζεται η απορρόφηση.
  • Το πικολινικό χρώμιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με διαβήτη και σε προδιαβητική κατάσταση, καθώς και για τη μείωση της χοληστερόλης και την απώλεια βάρους. Τα δύο φάρμακα θα πρέπει να καταναλώνονται με 3 έως 4 ώρες διαφορά.

Διατροφή & αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς

Συμβουλευτείτε τους κλινικούς διαιτολόγους-διατροφολόγους του Bioiatriki+ αν πάσχετε από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, ώστε να έχετε την απαραίτητη διατροφική υποστήριξη για καλή υγεία

Κλείστε Ραντεβού
B+ transparent Logo

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

25/05/22 ━━   3 min read

Ο θυρεοειδής αδένας (thyroid gland) είναι ένας μικρού μεγέθους αδένας με δύο λοβούς σαν σχήμα πεταλούδας στο κάτω και πρόσθιο μέρος του λαιμού, ωστόσο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού με βασική λειτουργία τη ρύθμιση του μεταβολισμού, παράλληλα όμως επιδρά και σε άλλα όργανα συμμετέχοντας ενεργά στις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος
  • Διέγερση κινητικότητας του εντέρου
  • Μετατροπή καροτίνης σε βιταμίνη Α
  • Αύξηση βασικού μεταβολικού ρυθμού
  • Ανάπτυξη εμβρυϊκού εγκεφάλου
  • Σκελετική ωρίμανση των παιδιών
  • Αύξηση γλυκόζης ορού
  • Μείωση χοληστερόλης ορού
  • Αύξηση οστικής αναγέννησης
  • Αυξημένη ευαισθησία στις κατεχολαμίνες

Για να επιτελέσει τον πολυπρισματικό του ρόλο, ο υγιής θυρεοειδής αδένας λαμβάνει σήμα από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) της υπόφυσης του εγκεφάλου, ώστε να παράγει με τη σειρά του και να διοχετεύσει στην κυκλοφορία του αίματος τρεις ορμόνες:

  • τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) από τα θυλακιώδη κύτταρα.
  • την καλσιτονίνη (calcitonin) από τα παραθυλακιώδη C κύτταρα, που συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και των οστών, με ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδο την εμβρυϊκή ζωή.

Ως απόρροια της πολύπλοκης αυτής ανατομίας και φυσιολογίας, τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα που εμφανίζονται ιδίως στον γυναικείο πληθυσμό, επηρεάζουν πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού και συχνά συγχέονται με άλλες νόσους ή καταστάσεις υγείας.

 

Αυτοάνοση νόσος θυρεοειδούς: Παθοφυσιολογία & συμπτώματα

Η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς (autoimmune thyroid disease, AITD) καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1912 από έναν Ιάπωνα γιατρό, τον Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε σαν μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής διηθείται από λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα την παραγωγή των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.

Η ΑΙΤD περιλαμβάνει ένα φάσμα παθήσεων του θυρεοειδούς που κυμαίνονται από τον υποθυρεοειδισμό (hypothyroidism) με πιο συχνή τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (ΗΤ), έως και τον υπερθυρεοειδισμό (hyperthyroidism) με τη νόσο Graves (GD).

  • Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto 
    (Hashimoto’s disease / thyroiditis, υποθυρεοειδισμός) ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και την πυροδότηση των συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, κατάθλιψη, μυϊκούς πόνους και μειωμένη ανοχή στην άσκηση. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto επηρεάζει περισσότερο από το 15% των γυναικών άνω των 60 ετών αλλά μόλις το 2% των ανδρών, και ορίζεται από την παρουσία αντισωμάτων στην υπεροξειδάση του θυρεοειδούς (TPO).
  • Η νόσος Graves (Graves disease, υπερθυρεοειδισμός) προκαλείται από αντισώματα που βρίσκονται στον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), τα οποία ενεργοποιούν και προκαλούν τον θυρεοειδή να αναπτυχθεί και να εκκρίνει υπερβολική ποσότητα ορμονών, με αποτέλεσμα συμπτωματολογία που περιλαμβάνει ευερεθιστότητα, γρήγορο καρδιακό παλμό, απώλεια βάρους, κακή ανοχή της ζέστης και διόγκωση των ματιών.

Οι κύριες αιτίες εμφάνισης και ανάπτυξης της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς είναι η γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών παραγόντων, και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτοάνοση νόσος θυρεοειδούς - Παθοφυσιολογία & συμπτώματα

 

Βασικοί διατροφικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή

Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τα ιχνοστοιχεία ιώδιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα λεγόμενα goitrogens (βρογχοκηλογόνα), ενώσεις που φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της βρογχοκήλης του θυρεοειδή αδένα.

  • Ιώδιο

Ο ρόλος του ιωδίου στον θυρεοειδή: Το ιώδιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. Η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ιωδίου και της παρουσίας των αντισωμάτων του θυρεοειδούς που κυκλοφορούν στο αίμα είναι πολύπλοκη. Φαίνεται ότι τόσο τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια ιωδίου όσο και εκείνα με περίσσεια ιωδίου έχουν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη ιωδίου: 150 μg ημερησίως σε ενήλικες, 220 μg ημερησίως στις εγκύους, 290 μg ημερησίως στις θηλάζουσες γυναίκες.

Διατροφικές πηγές ιωδίουιωδιούχο αλάτι, ψάρια και θαλασσινά, φύκια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

  • Σίδηρος

Ο ρόλος του σιδήρου στον θυρεοειδή: Ένα ένζυμο που ονομάζεται υπεροξειδάση του θυρεοειδούς (TPO) και απαιτείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, ενεργοποιείται μόνο αφού δεσμεύτει με μια ομάδα αίμης, γι’ αυτό και απαιτούνται επαρκή αποθέματα σιδήρου. Τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν στην επιμονή των συμπτωμάτων σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για υποθυρεοειδισμό.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη σιδήρου: 8mg την ημέρα για ενήλικες άνδρες και 18mg ημερησίως για ενήλικες γυναίκες, ενώ η φερριτίνη ορού θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 μg στο αίμα.

Διατροφικές πηγές σιδήρου: κρέας, ψάρι, αυγά, δημητριακά, φασόλια, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα λαχανικά, πατάτες αλλά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο. O αιμικός σίδηρος (από ζωικές διατροφικές πηγές) απορροφάται σημαντικά περισσότερο από τον μη αιμικό σίδηρο (από φυτικές διατροφικές πηγές).

  • Σελήνιο

Ο ρόλος του σεληνίου στον θυρεοειδή: Ο θυρεοειδής αδένας περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στο ανθρώπινο σώμα, η οποία ενσωματώνεται στις σεληνοπρωτεΐνες και είναι τόσο απαραίτητη που ο θυρεοειδής αδένας είναι σε θέση να τη διατηρήσει ακόμη και κάτω από συνθήκες σοβαρής ανεπάρκειας. Επιπρόσθετα, το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικά οφέλη, συνεπώς δρα προστατευτικά κατά των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον θυρεοειδή αδένα.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη σεληνίου: 55-70μg για τους ενήλικες, ανώτατο ασφαλές όριο ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου στην Ευρώπη ορίστηκαν τα 300μg. Χώρες με ανεπάρκεια σεληνίου ή υψηλή πρόσληψη ιωδίου μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για σελήνιο.

Διατροφικές πηγές σεληνίου: χοιρινό, ψάρια και θαλασσινά, πουλερικά, μοσχαρίσιο και αρνίσιο συκώτι, καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), ηλιόσπορος και σπόροι chia, αυγά, όσπρια και μανιτάρια.

  • Ψευδάργυρος

Ο ρόλος του ψευδαργύρου στον θυρεοειδή: Ο ψευδάργυρος φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της ορμόνης TSH που δίνει σήμα στον θυρεοειδή αδένα να απελευθερώσει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη ψευδάργυρου: 11 mg για τους άνδρες και 8 mg για τις γυναίκες, ενώ στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό οι ανάγκες αυξάνονται σε 12-13 mg.

Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου: στρείδια, κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί), ψάρια, κοτόπουλο (σκουρόχρωμα τμήματα), φιστίκια και φυστικοβούτυρο, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά.

 Άλλα συστατικά που φαίνεται να βοηθούν αλλά χρειάζονται περαιτέρω επιστημονικές διευκρινίσεις: κάλιο, χαλκός, μαγνήσιο,  βιταμίνες A, C, D και συμπλέγματος B. Επιπλέον, έχει προταθεί ότι επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα αυτών της οικογένειας των ω3 λιπαρών, έχουν ευεργετικό ρόλο.

  • Goitrogens (Βρογχοκηλογόνα ή Βρογχογόνα)

Τα βρογχογόνα πήραν το όνομά τους από τον όρο “βρογχοκήλη”, που σημαίνει διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα. Εάν ο θυρεοειδής αδένας δυσκολεύεται να συνθέσει θυρεοειδική ορμόνη, μπορεί να διευρυνθεί για να αντισταθμίσει την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών. Τα βρογχογόνα προκαλούν δυσκολία στον θυρεοειδή να παράγει την ορμόνη του. Πρόκειται για ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα σταυρανθή (σταυροειδή) λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, οι ενώσεις αυτές φαίνεται ότι επηρεάζουν τον θυρεοειδή μόνο όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ιωδίου στο σώμα.

Τα τρόφιμα που περιέχουν goitrogens είναι:

  • Προϊόντα σόγιας: τόφου, τέμπε, ενταμάμε κ.α.
  • Σταυρανθή (σταυροειδή) λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.
  • Φρούτα και αμυλώδη λαχανικά: γλυκοπατάτες, μανιόκα, ροδάκινα, φράουλες κ.α.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: κεχρί, κουκουνάρι, φιστίκια κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενώσεις αυτές μπορεί να απενεργοποιηθούν κατά τη διεργασία του μαγειρέματος, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Επίδραση των διατροφικών συμπληρώματων στην απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων

  • Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων. Συστήνεται να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ της λήψης των δύο φαρμάκων με διαφορά τουλάχιστον 4 ωρών.
  • Τα συμπληρώματα καφέ και φυτικών ινών πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1 ώρα διαφορά, με το θυρεοειδικό φάρμακο να προηγείται για να μην παρεμποδίζεται η απορρόφηση.
  • Το πικολινικό χρώμιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με διαβήτη και σε προδιαβητική κατάσταση, καθώς και για τη μείωση της χοληστερόλης και την απώλεια βάρους. Τα δύο φάρμακα θα πρέπει να καταναλώνονται με 3 έως 4 ώρες διαφορά.

Διατροφή & αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς

Συμβουλευτείτε τους κλινικούς διαιτολόγους-διατροφολόγους του Bioiatriki+ αν πάσχετε από αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, ώστε να έχετε την απαραίτητη διατροφική υποστήριξη για καλή υγεία

Κλείστε Ραντεβού
B+ transparent Logo

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος