20/01/22  ━━   5 min read

Με τον ερχομό της εύκολα μεταδιδόμενης νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας έχει νοσήσει, και φαίνεται πως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά κατά τη νόσησή του εμφανίζοντας κάποια συμπτώματα ή και κανένα απολύτως. Το επικρατέστερο σύμπτωμα που εμφανίστηκε κατά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας ΖΟΕ COVID-19, είναι η απώλεια της όρεξης. Τόσο τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα (απώλεια γεύσης και όσφρησης, δύσπνοια κ.α.) όσο και της Όμικρον (απώλεια όρεξης, ξηροστομία και βήχας), δυσχεραίνουν την καθημερινή σίτιση, επομένως και την ποιότητα της διατροφής και αναπόφευκτα την κατάσταση θρέψης.

Έλεγχος κατάστασης θρέψης

Καίρια σημάδια υποθρεψίας είναι η ακούσια απώλεια βάρους, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η απώλεια μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τη Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ηγεσίας για τον υποσιτισμό (GLIM). Είναι σημαντικό να ελέγχεται το βάρος και η όρεξη κατά τη διάρκεια της νόσησης, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής είναι > 65 ετών ή έχει μια προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση, καθώς ο επιπολασμός της υποθρεψίας φαίνεται να  είναι υψηλός σε αυτές τις ομάδες των ατόμων. Μολονότι σε ηλικίες < 65 ετών δεν έχει παρουσιαστεί σοβαρή μορφή υποθρεψίας, η διατροφική διαχείριση είναι ύψιστης σημασίας και σημαντικός παράγοντας για καλύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να την αμελούμε. 

Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε καλά μετά τη διάγνωση του COVID;

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ποιοτικές θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία υποστηρίζει την αναδόμηση των μυών, τη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση των αποθεμάτων ενέργειας, καθιστώντας την καίριο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάκαμψη του οργανισμού και συνάμα την ομαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

 Ποια διατροφικά συμπτώματα πρέπει να προσέξω;

Τα πιο συνηθισμένα διατροφικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση και φαίνεται να ταλαιπωρούν αρκετούς νοσούντες είναι η απώλεια της όρεξης, η δυσκολία κατανάλωσης της συνήθους μερίδας φαγητού, οι μεταβολές στην όσφρηση και στη γεύση, η δύσπνοια, η ξηροστομία και γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Διατροφικά tips για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τροφή και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή:

Συμβουλές διατροφής για την απώλεια της όρεξης

Η απώλεια της όρεξης αποτελεί πρόκληση στην προσπάθεια επίτευξης μιας ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους. Για τον λόγο αυτό:

  • Καταναλώστε τις περισσότερες από τις τροφές που απολαμβάνετε, τις ώρες της ημέρας που έχετε καλύτερη διάθεση για φαγητό.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα και σνακ, και δοκιμάστε την πρόσληψη θρεπτικών ροφημάτων ενδιάμεσα από τα γεύματα όπως κεφίρ, smoothies, χυμό φρούτων, ζεστή σοκολάτα ή milkshakes.
  • Αποφύγετε να πίνετε πολύ νερό πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων, για να μην σας φουσκώσει ενώ δεν έχετε φάει επαρκώς.
  • Προσθέστε θερμιδογόνα συστατικά όπως κρέμα γάλακτος, τυρί, ελαιόλαδο, γάλα σε σκόνη, αλλά και πρωτεΐνη σε σούπες, μαγειρευτά, μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά, πατάτες και ροφήματα.
  • Προσθέστε μέλι, σιρόπι και μαρμελάδες στο γιαούρτι ή στο πρωινό σας μαζί με ψωμί ή φρυγανιές. Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους στις σαλάτες.
  • Εάν επιλέγετε συνήθως τροφές και ροφήματα με χαμηλά λιπαρά ή ζάχαρη, μεταβείτε στα πλήρη λιπαρών (πλήρες γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.α.) και καταναλώστε ελεύθερα λιχουδιές μεταξύ των γευμάτων όπως κέικ, σοκολάτα με ξηρούς καρπούς, μπισκότα με βρόμη, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της δύσπνοιας

Το φαγητό μπορεί να μην είναι η πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό μας όταν δυσχεραίνει και κόβεται η αναπνοή, καθώς καθίσταται δύσκολη η διαδικασία πρόσληψης τροφής. Συνεπώς:

  • Κάντε συχνά και μικρά γεύματα, πλούσια σε ενέργεια και πρωτεΐνες, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Επιλέξτε τροφές που είναι πιο εύκολο να μασήσετε και να καταπιείτε: α) μαλακές τροφές όπως γιαούρτι, κρέμες, σούπες βελουτέ και πουρέ, β) υγρές τροφές όπως γάλα, κεφίρ, φυσικούς χυμούς, ζεστό τσάι ή άλλο αφέψημα, ζεστή σοκολάτα.
  • Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού, δεν είναι αναγκαίο να καταναλώσετε το φαγητό με τη μία, μπορείτε να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Συμβουλές για τη διαχείριση της ξηροστομίας

Η ξηροστομία μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση και την κατάποση των τροφών, και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη γεύση. Ως εκ τούτου:

  • Προσπαθήστε να πίνετε 6-8 φλιτζάνια νερού και υγρών καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών υγρών, όπως κεφίρ και ροφήματα με γάλα ή χυμούς, σούπες).
  • Προσθέστε σάλτσες όπως σάλτσα ντομάτας, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος και κρέμα τυριού στα φαγητά, και επιλέξτε γεύματα με ζωμό, όπως μαγειρευτό κρέας ή σούπες.
  • Πιπιλίστε καραμέλες χωρίς ζάχαρη ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να βοηθήσετε την παραγωγή σάλιου.
  • Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε, βήχετε συχνά κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή η φωνή σας γίνεται ρηχή, απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή για περαιτέρω συμβουλές.

Συμβουλές για τη διαχείριση των μεταβολών στη γεύση και την όσφρηση

Οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του COVID-19, και κάνουν το φαγητό και το ποτό λιγότερο ευχάριστο. Διαχειριστείτε τις ως εξής:

  • Πειραματιστείτε στη μαγειρική προσθέτοντας βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά, θρεπτικούς ζωμούς κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών, τσάτνεϊ και διάφορα dressing
  • Αν δεν σας ευχαριστεί η έντονη γεύση των ζεστών φαγητών, επιλέξτε κρύα φαγητά.
  • Δοκιμάστε κρεμώδη τρόφιμα όπως κρέμα βανίλιας ή σοκολάτας, λιωμένα τυριά ή τυρί κρέμα, ταχίνι, φυστικοβούτυρο και πουρέ φρούτων ή λαχανικών.
  • Αν μια ημέρα δεν σας αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό, δοκιμάστε το ξανά μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι γευστικές σας προτιμήσεις μπορεί να συνεχίσουν να αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

 

Σε περίπτωση ναυτίας:

Αποφύγετε

Επιλέξτε

Έντονες γεύσεις, όπως τρόφιμα με μπαχαρικά και καρυκεύματα, καυτερά, λιπαρά, τηγανητά ή πολύ γλυκά τρόφιμα.

Ξηρά τρόφιμα, όπως φρυγανιές, κράκερ, παξιμάδια, ψωμί, σκέτα δημητριακά, ζυμαρικά και πατάτες.

Ζεστό φαγητό που μόλις μαγειρεύτηκε.

Τρόφιμα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλκοόλ και καφεΐνη.

Νερό και τσάι σε μικρές ποσότητες, τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν ή μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών.

Τη μαγειρική στην κουζίνα εάν σας ενοχλούν οι μυρωδιές.

Να μαγειρέψει κάποιος άλλος για εσάς ή να παραγγείλετε. Ανοίξτε κάποιο παράθυρο για να φύγουν οι μυρωδιές από τον χώρο.

Τη γρήγορη κατανάλωση των γευμάτων.

Να καταναλώνετε τα γεύματά σας με αργό και σταθερό ρυθμό.

Να ξαπλώσετε για 30-60 λεπτά μετά το γεύμα.

Να βγείτε για περπάτημα στον καθαρό αέρα.

Τα στενά ρούχα όπως τζιν, ζώνη και φόρμες με λάστιχο.

Χαλαρά ρούχα που να μην σας πιέζουν στην κοιλιά.

Σε περίπτωση διάρροιας:

Αποφύγετε

Επιλέξτε

Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου Cola, αλκοόλ

Σόδα ή μεταλλικό νερό

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως πατάτες βραστές, λευκό ρύζι και μακαρόνια, λευκό ψωμί και φρυγανιές, βραστό κολοκύθι και καρότο.

Συσκευασμένα γλυκά χωρίς ζάχαρη, σοκολάτες με υποκατάστατα ζάχαρης, τσίχλες και ροφήματα που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη.

Βρασμένα ή ψητά φρούτα, ζελέ, μέλι και κομπόστες.

Γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά όπως γάλα πλήρες, κρέμα γάλακτος, φέτα, παρμεζάνα, καθώς επίσης και λιπαρά κρέατα, όπως αρνί, χοιρινό, λουκάνικα κ.α.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα 1,5% ή 0%, ανθότυρο, cottage cheese, κίτρινo τυρί light και βραστά κρέατα με λίγα λιπαρά, όπως κοτόπουλο και μοσχάρι βραστό.

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας:

Αποφύγετε

Επιλέξτε

Πίτουρο σιταριού και τα προϊόντα αυτού, όπως ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια κ.α.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, βρόμη, λιναρόσπορο, λαχανικά και φρούτα (με τη φλούδα εάν τρώγεται).

Junk food και τρόφιμα με ζάχαρη όπως burger, hot dog, τυρόπιτες, donut, λουκουμάδες κ.α.

Τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως παρθένο ελαιόλαδο, σολομό, αβοκάντο, ταχίνι κ.α.

Αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Περισσότερο νερό και υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγές:

Ιωάννα Στεργίου MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

20/01/22  ━━   5 min read

Με τον ερχομό της εύκολα μεταδιδόμενης νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας έχει νοσήσει, και φαίνεται πως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά κατά τη νόσησή του εμφανίζοντας κάποια συμπτώματα ή και κανένα απολύτως. Το επικρατέστερο σύμπτωμα που εμφανίστηκε κατά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας ΖΟΕ COVID-19, είναι η απώλεια της όρεξης. Τόσο τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα (απώλεια γεύσης και όσφρησης, δύσπνοια κ.α.) όσο και της Όμικρον (απώλεια όρεξης, ξηροστομία και βήχας), δυσχεραίνουν την καθημερινή σίτιση, επομένως και την ποιότητα της διατροφής και αναπόφευκτα την κατάσταση θρέψης.

Έλεγχος κατάστασης θρέψης

Καίρια σημάδια υποθρεψίας είναι η ακούσια απώλεια βάρους, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η απώλεια μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τη Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ηγεσίας για τον υποσιτισμό (GLIM). Είναι σημαντικό να ελέγχεται το βάρος και η όρεξη κατά τη διάρκεια της νόσησης, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής είναι > 65 ετών ή έχει μια προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση, καθώς ο επιπολασμός της υποθρεψίας φαίνεται να  είναι υψηλός σε αυτές τις ομάδες των ατόμων. Μολονότι σε ηλικίες < 65 ετών δεν έχει παρουσιαστεί σοβαρή μορφή υποθρεψίας, η διατροφική διαχείριση είναι ύψιστης σημασίας και σημαντικός παράγοντας για καλύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να την αμελούμε. 

Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε καλά μετά τη διάγνωση του COVID;

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ποιοτικές θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία υποστηρίζει την αναδόμηση των μυών, τη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση των αποθεμάτων ενέργειας, καθιστώντας την καίριο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάκαμψη του οργανισμού και συνάμα την ομαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

 Ποια διατροφικά συμπτώματα πρέπει να προσέξω;

Τα πιο συνηθισμένα διατροφικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση και φαίνεται να ταλαιπωρούν αρκετούς νοσούντες είναι η απώλεια της όρεξης, η δυσκολία κατανάλωσης της συνήθους μερίδας φαγητού, οι μεταβολές στην όσφρηση και στη γεύση, η δύσπνοια, η ξηροστομία και γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Διατροφικά tips για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τροφή και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή:

Συμβουλές διατροφής για την απώλεια της όρεξης

Η απώλεια της όρεξης αποτελεί πρόκληση στην προσπάθεια επίτευξης μιας ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους. Για τον λόγο αυτό:

  • Καταναλώστε τις περισσότερες από τις τροφές που απολαμβάνετε, τις ώρες της ημέρας που έχετε καλύτερη διάθεση για φαγητό.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα και σνακ, και δοκιμάστε την πρόσληψη θρεπτικών ροφημάτων ενδιάμεσα από τα γεύματα όπως κεφίρ, smoothies, χυμό φρούτων, ζεστή σοκολάτα ή milkshakes.
  • Αποφύγετε να πίνετε πολύ νερό πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων, για να μην σας φουσκώσει ενώ δεν έχετε φάει επαρκώς.
  • Προσθέστε θερμιδογόνα συστατικά όπως κρέμα γάλακτος, τυρί, ελαιόλαδο, γάλα σε σκόνη, αλλά και πρωτεΐνη σε σούπες, μαγειρευτά, μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά, πατάτες και ροφήματα.
  • Προσθέστε μέλι, σιρόπι και μαρμελάδες στο γιαούρτι ή στο πρωινό σας μαζί με ψωμί ή φρυγανιές. Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους στις σαλάτες.
  • Εάν επιλέγετε συνήθως τροφές και ροφήματα με χαμηλά λιπαρά ή ζάχαρη, μεταβείτε στα πλήρη λιπαρών (πλήρες γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.α.) και καταναλώστε ελεύθερα λιχουδιές μεταξύ των γευμάτων όπως κέικ, σοκολάτα με ξηρούς καρπούς, μπισκότα με βρόμη, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της δύσπνοιας

Το φαγητό μπορεί να μην είναι η πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό μας όταν δυσχεραίνει και κόβεται η αναπνοή, καθώς καθίσταται δύσκολη η διαδικασία πρόσληψης τροφής. Συνεπώς:

  • Κάντε συχνά και μικρά γεύματα, πλούσια σε ενέργεια και πρωτεΐνες, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Επιλέξτε τροφές που είναι πιο εύκολο να μασήσετε και να καταπιείτε: α) μαλακές τροφές όπως γιαούρτι, κρέμες, σούπες βελουτέ και πουρέ, β) υγρές τροφές όπως γάλα, κεφίρ, φυσικούς χυμούς, ζεστό τσάι ή άλλο αφέψημα, ζεστή σοκολάτα.
  • Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού, δεν είναι αναγκαίο να καταναλώσετε το φαγητό με τη μία, μπορείτε να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Συμβουλές για τη διαχείριση της ξηροστομίας

Η ξηροστομία μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση και την κατάποση των τροφών, και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη γεύση. Ως εκ τούτου:

  • Προσπαθήστε να πίνετε 6-8 φλιτζάνια νερού και υγρών καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών υγρών, όπως κεφίρ και ροφήματα με γάλα ή χυμούς, σούπες).
  • Προσθέστε σάλτσες όπως σάλτσα ντομάτας, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος και κρέμα τυριού στα φαγητά, και επιλέξτε γεύματα με ζωμό, όπως μαγειρευτό κρέας ή σούπες.
  • Πιπιλίστε καραμέλες χωρίς ζάχαρη ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να βοηθήσετε την παραγωγή σάλιου.
  • Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε, βήχετε συχνά κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή η φωνή σας γίνεται ρηχή, απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή για περαιτέρω συμβουλές.

Συμβουλές για τη διαχείριση των μεταβολών στη γεύση και την όσφρηση

Οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του COVID-19, και κάνουν το φαγητό και το ποτό λιγότερο ευχάριστο. Διαχειριστείτε τις ως εξής:

  • Πειραματιστείτε στη μαγειρική προσθέτοντας βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά, θρεπτικούς ζωμούς κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών, τσάτνεϊ και διάφορα dressing
  • Αν δεν σας ευχαριστεί η έντονη γεύση των ζεστών φαγητών, επιλέξτε κρύα φαγητά.
  • Δοκιμάστε κρεμώδη τρόφιμα όπως κρέμα βανίλιας ή σοκολάτας, λιωμένα τυριά ή τυρί κρέμα, ταχίνι, φυστικοβούτυρο και πουρέ φρούτων ή λαχανικών.
  • Αν μια ημέρα δεν σας αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό, δοκιμάστε το ξανά μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι γευστικές σας προτιμήσεις μπορεί να συνεχίσουν να αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

 

Σε περίπτωση ναυτίας:

Αποφύγετε

Επιλέξτε

Έντονες γεύσεις, όπως τρόφιμα με μπαχαρικά και καρυκεύματα, καυτερά, λιπαρά, τηγανητά ή πολύ γλυκά τρόφιμα.

Ξηρά τρόφιμα, όπως φρυγανιές, κράκερ, παξιμάδια, ψωμί, σκέτα δημητριακά, ζυμαρικά και πατάτες.

Ζεστό φαγητό που μόλις μαγειρεύτηκε.

Τρόφιμα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλκοόλ και καφεΐνη.

Νερό και τσάι σε μικρές ποσότητες, τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν ή μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών.

Τη μαγειρική στην κουζίνα εάν σας ενοχλούν οι μυρωδιές.

Να μαγειρέψει κάποιος άλλος για εσάς ή να παραγγείλετε. Ανοίξτε κάποιο παράθυρο για να φύγουν οι μυρωδιές από τον χώρο.

Τη γρήγορη κατανάλωση των γευμάτων.

Να καταναλώνετε τα γεύματά σας με αργό και σταθερό ρυθμό.

Να ξαπλώσετε για 30-60 λεπτά μετά το γεύμα.

Να βγείτε για περπάτημα στον καθαρό αέρα.

Τα στενά ρούχα όπως τζιν, ζώνη και φόρμες με λάστιχο.

Χαλαρά ρούχα που να μην σας πιέζουν στην κοιλιά.

Σε περίπτωση διάρροιας:

Αποφύγετε

Επιλέξτε

Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου Cola, αλκοόλ

Σόδα ή μεταλλικό νερό

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως πατάτες βραστές, λευκό ρύζι και μακαρόνια, λευκό ψωμί και φρυγανιές, βραστό κολοκύθι και καρότο.

Συσκευασμένα γλυκά χωρίς ζάχαρη, σοκολάτες με υποκατάστατα ζάχαρης, τσίχλες και ροφήματα που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη.

Βρασμένα ή ψητά φρούτα, ζελέ, μέλι και κομπόστες.

Γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά όπως γάλα πλήρες, κρέμα γάλακτος, φέτα, παρμεζάνα, καθώς επίσης και λιπαρά κρέατα, όπως αρνί, χοιρινό, λουκάνικα κ.α.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα 1,5% ή 0%, ανθότυρο, cottage cheese, κίτρινo τυρί light και βραστά κρέατα με λίγα λιπαρά, όπως κοτόπουλο και μοσχάρι βραστό.

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας:

Αποφύγετε

Επιλέξτε

Πίτουρο σιταριού και τα προϊόντα αυτού, όπως ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια κ.α.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, βρόμη, λιναρόσπορο, λαχανικά και φρούτα (με τη φλούδα εάν τρώγεται).

Junk food και τρόφιμα με ζάχαρη όπως burger, hot dog, τυρόπιτες, donut, λουκουμάδες κ.α.

Τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως παρθένο ελαιόλαδο, σολομό, αβοκάντο, ταχίνι κ.α.

Αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Περισσότερο νερό και υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγές:

 

Ιωάννα Στεργίου MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος