ΑΡΧΙΚΗ / NUTRITION / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή κατά τη νόσηση COVID-19
Διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή κατά τη νόσηση COVID-19
Με τον ερχομό της εύκολα μεταδιδόμενης νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας έχει νοσήσει, και φαίνεται πως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά κατά τη νόσησή του εμφανίζοντας κάποια συμπτώματα ή και κανένα απολύτως. Το επικρατέστερο σύμπτωμα που εμφανίστηκε κατά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας ΖΟΕ COVID-19, είναι η απώλεια της όρεξης. Τόσο τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα (απώλεια γεύσης και όσφρησης, δύσπνοια κ.α.) όσο και της Όμικρον (απώλεια όρεξης, ξηροστομία και βήχας), δυσχεραίνουν την καθημερινή σίτιση, επομένως και την ποιότητα της διατροφής και αναπόφευκτα την κατάσταση θρέψης.
Έλεγχος κατάστασης θρέψης
Καίρια σημάδια υποθρεψίας είναι η ακούσια απώλεια βάρους, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η απώλεια μυϊκής μάζας, σύμφωνα με τη Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ηγεσίας για τον υποσιτισμό (GLIM). Είναι σημαντικό να ελέγχεται το βάρος και η όρεξη κατά τη διάρκεια της νόσησης, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής είναι > 65 ετών ή έχει μια προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση, καθώς ο επιπολασμός της υποθρεψίας φαίνεται να είναι υψηλός σε αυτές τις ομάδες των ατόμων. Μολονότι σε ηλικίες < 65 ετών δεν έχει παρουσιαστεί σοβαρή μορφή υποθρεψίας, η διατροφική διαχείριση είναι ύψιστης σημασίας και σημαντικός παράγοντας για καλύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να την αμελούμε.
Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε καλά μετά τη διάγνωση του COVID;
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ποιοτικές θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία υποστηρίζει την αναδόμηση των μυών, τη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση των αποθεμάτων ενέργειας, καθιστώντας την καίριο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάκαμψη του οργανισμού και συνάμα την ομαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ποια διατροφικά συμπτώματα πρέπει να προσέξω;
Τα πιο συνηθισμένα διατροφικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση και φαίνεται να ταλαιπωρούν αρκετούς νοσούντες είναι η απώλεια της όρεξης, η δυσκολία κατανάλωσης της συνήθους μερίδας φαγητού, οι μεταβολές στην όσφρηση και στη γεύση, η δύσπνοια, η ξηροστομία και γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Διατροφικά tips για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την τροφή και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή:
Συμβουλές διατροφής για την απώλεια της όρεξης
Η απώλεια της όρεξης αποτελεί πρόκληση στην προσπάθεια επίτευξης μιας ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους. Για τον λόγο αυτό:
Συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της δύσπνοιας
Το φαγητό μπορεί να μην είναι η πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό μας όταν δυσχεραίνει και κόβεται η αναπνοή, καθώς καθίσταται δύσκολη η διαδικασία πρόσληψης τροφής. Συνεπώς:
Συμβουλές για τη διαχείριση της ξηροστομίας
Η ξηροστομία μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση και την κατάποση των τροφών, και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη γεύση. Ως εκ τούτου:
Συμβουλές για τη διαχείριση των μεταβολών στη γεύση και την όσφρηση
Οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του COVID-19, και κάνουν το φαγητό και το ποτό λιγότερο ευχάριστο. Διαχειριστείτε τις ως εξής:
Έντονες γεύσεις, όπως τρόφιμα με μπαχαρικά και καρυκεύματα, καυτερά, λιπαρά, τηγανητά ή πολύ γλυκά τρόφιμα. |
Ξηρά τρόφιμα, όπως φρυγανιές, κράκερ, παξιμάδια, ψωμί, σκέτα δημητριακά, ζυμαρικά και πατάτες. |
Ζεστό φαγητό που μόλις μαγειρεύτηκε. |
Τρόφιμα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. |
Αλκοόλ και καφεΐνη. |
Νερό και τσάι σε μικρές ποσότητες, τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν ή μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών. |
Τη μαγειρική στην κουζίνα εάν σας ενοχλούν οι μυρωδιές. |
Να μαγειρέψει κάποιος άλλος για εσάς ή να παραγγείλετε. Ανοίξτε κάποιο παράθυρο για να φύγουν οι μυρωδιές από τον χώρο. |
Τη γρήγορη κατανάλωση των γευμάτων. |
Να καταναλώνετε τα γεύματά σας με αργό και σταθερό ρυθμό. |
Να ξαπλώσετε για 30-60 λεπτά μετά το γεύμα. |
Να βγείτε για περπάτημα στον καθαρό αέρα. |
Τα στενά ρούχα όπως τζιν, ζώνη και φόρμες με λάστιχο. |
Χαλαρά ρούχα που να μην σας πιέζουν στην κοιλιά. |
Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου Cola, αλκοόλ |
Σόδα ή μεταλλικό νερό |
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. |
Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως πατάτες βραστές, λευκό ρύζι και μακαρόνια, λευκό ψωμί και φρυγανιές, βραστό κολοκύθι και καρότο. |
Συσκευασμένα γλυκά χωρίς ζάχαρη, σοκολάτες με υποκατάστατα ζάχαρης, τσίχλες και ροφήματα που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη και ξυλιτόλη. |
Βρασμένα ή ψητά φρούτα, ζελέ, μέλι και κομπόστες. |
Γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά όπως γάλα πλήρες, κρέμα γάλακτος, φέτα, παρμεζάνα, καθώς επίσης και λιπαρά κρέατα, όπως αρνί, χοιρινό, λουκάνικα κ.α. |
Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα 1,5% ή 0%, ανθότυρο, cottage cheese, κίτρινo τυρί light και βραστά κρέατα με λίγα λιπαρά, όπως κοτόπουλο και μοσχάρι βραστό. |
Πίτουρο σιταριού και τα προϊόντα αυτού, όπως ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια κ.α. |
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, βρόμη, λιναρόσπορο, λαχανικά και φρούτα (με τη φλούδα εάν τρώγεται). |
Junk food και τρόφιμα με ζάχαρη όπως burger, hot dog, τυρόπιτες, donut, λουκουμάδες κ.α. |
Τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως παρθένο ελαιόλαδο, σολομό, αβοκάντο, ταχίνι κ.α. |
Αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. |
Περισσότερο νερό και υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. |
Πηγές: