05/11/21   ━━   5 min read

Όσο τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στη συνεχιζόμενη πανδημία του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης συνεχίζουν την αρνητική τους πορεία παγκοσμίως, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την εξέλιξη της δημόσιας υγείας αλλά και της πανδημίας αυτής καθεαυτής, αφού αποτελούν ανοσολογικό μειονέκτημα ως υποκείμενα νοσήματα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) προλαβαίνει να κάνει τη ζημιά του στα αγγεία προτού καν γίνουν αισθητά τα συμπτώματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το αυξημένο σάκχαρο δυστυχώς παραβλέπεται αφού ερμηνεύεται λανθασμένα από το άτομο ως “τυχαίο γεγονός”.

Η διάγνωση προσφέρει δύναμη

Η διάγνωση της αυξημένης συγκέντρωσης γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, στον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) τύπου 1 & 2, στον προδιαβήτη και στον διαβήτη κύησης, προσφέρει δύναμη στην κατεύθυνση της πρόληψης και της δυνατότητας που έχει ο εξεταζόμενος να αναγνωρίσει και να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας του με (i) κατάλληλη διατροφική παρέμβαση και (ii) τακτική σωματική άσκηση.

Η διατροφική παρέμβαση και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο και συνιστώνται διότι ο διαβήτης είναι μια μεταβολική πάθηση που σχετίζεται άμεσα με τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, καθώς αφορά την προβληματική παραγωγή ινσουλίνης (ορμόνης) και την αδυναμία τροφοδότησης της γλυκόζης (από την τροφή) στα κύτταρα του οργανισμού για ενέργεια, με αποτέλεσμα την συσσώρευση γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα (υπεργλυκαιμία), όπου επίσης παρεμβαίνει η άσκηση.

10+1 tips για γλυκαιμικό έλεγχο

Οι τροφές που αυξάνουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος είναι κατά βάση εκείνες που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι ως πηγή ενέργειας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι: Όσοι έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (Glycemic Index – GI) ανεβάζουν το σάκχαρο πολύ περισσότερο και συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται περιορισμένα και σε ελεγχόμενη ποσότητα, ενώ πρέπει να προτιμώνται ως επί το πλείστον οι υδατάνθρακες με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, καθώς επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Για να δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλό ή χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, ποια διατροφή και τι είδους άσκηση να προτιμήσετε, διαβάστε το φυλλάδιο:
download εδώ

Βρείτε περισσότερα άρθρα για τον διαβήτη εδώ

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος δεν επικεντρώνεται στο τι να μη φάει ο διαβητικός ασθενής, αλλά θέτει πρωταρχικά το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων και σνακ, ρυθμίζει την ποσότητα και την ποιότητα των υδατανθράκων και λιπαρών που υπάρχουν στο πιάτο ή το σνακ, και παρέχει διατροφική εκπαίδευση και βολικές διατροφικές λύσεις στους καθημερινούς προβληματισμούς, βάσει των διατροφικών προτιμήσεων του ατόμου και με στόχο την πρόληψη ή την βελτίωση του σακχάρου, την καλή ποιότητα ζωής, και αν είναι δυνατόν την αποφυγή αναγκαιότητας της φαρμακευτικής αγωγής.

Συμβουλευθείτε τους ειδικούς του Bioiatriki+ για άμεση εξατομικευμένη υποστήριξη εάν υπάρχει αρρύθμιστο σάκχαρο, υπο- και υπερ-γλυκαιμικά επεισόδια, διάγνωση διαβήτη/προ-διαβήτη/διαβήτη κύησης, παχυσαρκία, καθώς και για την εκτίμηση δεικτών της φυσικής κατάστασης και της καθοδήγησης για άσκηση.

Με αφορμή την ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου και για την περίοδο 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ η Bioiatriki+ προσφέρει:

  • ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία ανάλυσης σύστασης σώματος με το ειδικό μηχάνημα ΤΑΝΙΤΑ, παρουσία διατροφολόγου
  • 50% ΕΚΠΤΩΣΗ στα Προγράμματα:
    • Τρισδιάστατη ανάλυση σύστασης σώματος (FIT 3D)
    • Μέτρηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού
    • Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής
  • 25% ΕΚΠΤΩΣΗ σε οποιοδήποτε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφικής παρακολούθησης 3, 4, 6 συνεδριών

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας 210 6966282

Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο, Bioiatriki+
Λ. Κηφισίας 132 & Παπαδά, 11526 Αθήνα, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αμπελοκήπως, 6ος όροφος www.bioiatrikiplus.gr

Βιοκλινική Αθηνών
Μ.Γερουλάνου 15, Αμπελόκηποι 11524, Αθήνα, τηλ. 210 6962600 www.bioclinic.gr

05/11/21   ━━   5 min read

Όσο τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στη συνεχιζόμενη πανδημία του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης συνεχίζουν την αρνητική τους πορεία παγκοσμίως, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την εξέλιξη της δημόσιας υγείας αλλά και της πανδημίας αυτής καθεαυτής, αφού αποτελούν ανοσολογικό μειονέκτημα ως υποκείμενα νοσήματα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) προλαβαίνει να κάνει τη ζημιά του στα αγγεία προτού καν γίνουν αισθητά τα συμπτώματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το αυξημένο σάκχαρο δυστυχώς παραβλέπεται αφού ερμηνεύεται λανθασμένα από το άτομο ως “τυχαίο γεγονός”.

Η διάγνωση προσφέρει δύναμη

Η διάγνωση της αυξημένης συγκέντρωσης γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, στον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) τύπου 1 & 2, στον προδιαβήτη και στον διαβήτη κύησης, προσφέρει δύναμη στην κατεύθυνση της πρόληψης και της δυνατότητας που έχει ο εξεταζόμενος να αναγνωρίσει και να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας του με (i) κατάλληλη διατροφική παρέμβαση και (ii) τακτική σωματική άσκηση.

Η διατροφική παρέμβαση και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο και συνιστώνται διότι ο διαβήτης είναι μια μεταβολική πάθηση που σχετίζεται άμεσα με τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, καθώς αφορά την προβληματική παραγωγή ινσουλίνης (ορμόνης) και την αδυναμία τροφοδότησης της γλυκόζης (από την τροφή) στα κύτταρα του οργανισμού για ενέργεια, με αποτέλεσμα την συσσώρευση γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα (υπεργλυκαιμία), όπου επίσης παρεμβαίνει η άσκηση.

10+1 tips για γλυκαιμικό έλεγχο

Οι τροφές που αυξάνουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος είναι κατά βάση εκείνες που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι ως πηγή ενέργειας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι: Όσοι έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (Glycemic Index – GI) ανεβάζουν το σάκχαρο πολύ περισσότερο και συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται περιορισμένα και σε ελεγχόμενη ποσότητα, ενώ πρέπει να προτιμώνται ως επί το πλείστον οι υδατάνθρακες με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, καθώς επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Για να δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλό ή χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, ποια διατροφή και τι είδους άσκηση να προτιμήσετε, διαβάστε το φυλλάδιο:
download εδώ

Βρείτε περισσότερα άρθρα για τον διαβήτη εδώ

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος δεν επικεντρώνεται στο τι να μη φάει ο διαβητικός ασθενής, αλλά θέτει πρωταρχικά το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων και σνακ, ρυθμίζει την ποσότητα και την ποιότητα των υδατανθράκων και λιπαρών που υπάρχουν στο πιάτο ή το σνακ, και παρέχει διατροφική εκπαίδευση και βολικές διατροφικές λύσεις στους καθημερινούς προβληματισμούς, βάσει των διατροφικών προτιμήσεων του ατόμου και με στόχο την πρόληψη ή την βελτίωση του σακχάρου, την καλή ποιότητα ζωής, και αν είναι δυνατόν την αποφυγή αναγκαιότητας της φαρμακευτικής αγωγής.

Συμβουλευθείτε τους ειδικούς του Bioiatriki+ για άμεση εξατομικευμένη υποστήριξη εάν υπάρχει αρρύθμιστο σάκχαρο, υπο- και υπερ-γλυκαιμικά επεισόδια, διάγνωση διαβήτη/προ-διαβήτη/διαβήτη κύησης, παχυσαρκία, καθώς και για την εκτίμηση δεικτών της φυσικής κατάστασης και της καθοδήγησης για άσκηση.

Με αφορμή την ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου και για την περίοδο 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ η Bioiatriki+ προσφέρει:

  • ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία ανάλυσης σύστασης σώματος με το ειδικό μηχάνημα ΤΑΝΙΤΑ, παρουσία διατροφολόγου
  • 50% ΕΚΠΤΩΣΗ στα Προγράμματα:
    • Τρισδιάστατη ανάλυση σύστασης σώματος (FIT 3D)
    • Μέτρηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού
    • Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής
  • 25% ΕΚΠΤΩΣΗ σε οποιοδήποτε εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφικής παρακολούθησης 3, 4, 6 συνεδριών

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας 210 6966282

Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο, Bioiatriki+
Λ. Κηφισίας 132 & Παπαδά, 11526 Αθήνα, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αμπελοκήπως, 6ος όροφος www.bioiatrikiplus.gr

Βιοκλινική Αθηνών
Μ.Γερουλάνου 15, Αμπελόκηποι 11524, Αθήνα, τηλ. 210 6962600 www.bioclinic.gr