Μερίδες
φαγητού
28-30

Βαθμός
δυσκολίας
2

Χρόνος
εκτέλεσης
50′

Χρόνος
ψησίματος
25′-30′

Συστατικά

 

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100γρ σιμιγδάλι

1 κ γλ σόδα

½ κ γλ μπείκιν

2 κ γλ κανέλα

1 κ γλ γαρύφαλλο

100ml χυμό πορτοκάλι

80ml ελαιόλαδο

60γρ ζάχαρη καρύδας

20γρ λικέρ ρόδι

Ξύσμα από πορτοκάλι

20γρ καρύδι τριμμένο

Για το μέλωμα:

150ml νερό

150ml μέλι

Στικ κανέλας

Γαρύφαλλο

Φλούδα από λεμόνι και πορτοκάλι

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Αναμιγνύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από την σόδα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και την σόδα , το αφήνουμε να αφρίσει για 2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά.
  3. Αναμιγνύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ενώνουμε τα υλικά μεταξύ τους ζυμώνουμε ελάχιστα και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα .
  5. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.
  6. Όσο γίνονται τα μελομακάρονα βάζουμε όλα τα υλικά για το μέλωμα σε ένα κατατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και μόλις πάρει βράση το γυρνάμε σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά το αποσύρουμε (θέλουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου όταν βουτήξουμε τα μελομακάρονα ).
  7. Αφού γίνουν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά και μετά τα βουτάμε στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για 60 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με μια κουτάλα μακαρονιού έτσι ώστε να στραγγίσουν.
  8. Στο τέλος ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι πάνω από τα μελομακάρονα και μετά το  σιρόπι που περίσσεψε.

Διατροφική αξία ανά μελομακάρονο

Θερμίδες: 97

Υδατάνθρακες : 13,6γρ

Σάκχαρα: 4,4

Φυτικές ίνες: 0,1γρ

Λίπος : 2,8γρ

Κορεσμένο λίπος: 0,4γρ

Πρωτεΐνη :1,6γρ

Μερίδες
φαγητού
28-30

Βαθμός
δυσκολίας
2

Χρόνος
εκτέλεσης
50′

Χρόνος
ψησίματος
25′-30′

Συστατικά

 

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100γρ σιμιγδάλι

1 κ γλ σόδα

½ κ γλ μπείκιν

2 κ γλ κανέλα

1 κ γλ γαρύφαλλο

100ml χυμό πορτοκάλι

80ml ελαιόλαδο

60γρ ζάχαρη καρύδας

20γρ λικέρ ρόδι

Ξύσμα από πορτοκάλι

20γρ καρύδι τριμμένο

Για το μέλωμα:

150ml νερό

150ml μέλι

Στικ κανέλας

Γαρύφαλλο

Φλούδα από λεμόνι και πορτοκάλι

 

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Αναμιγνύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από την σόδα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και την σόδα , το αφήνουμε να αφρίσει για 2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά.
  3. Αναμιγνύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ενώνουμε τα υλικά μεταξύ τους ζυμώνουμε ελάχιστα και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα .
  5. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.
  6. Όσο γίνονται τα μελομακάρονα βάζουμε όλα τα υλικά για το μέλωμα σε ένα κατατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και μόλις πάρει βράση το γυρνάμε σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά το αποσύρουμε (θέλουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου όταν βουτήξουμε τα μελομακάρονα).
  7. Αφού γίνουν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά και μετά τα βουτάμε στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για 60 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε με μια κουτάλα μακαρονιού έτσι ώστε να στραγγίσουν.
  8. Στο τέλος ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι πάνω από τα μελομακάρονα και μετά το  σιρόπι που περίσσεψε.

Διατροφική αξία ανά μελομακάρονο

Θερμίδες: 97

Υδατάνθρακες : 13,6γρ

Σάκχαρα: 4,4

Φυτικές ίνες: 0,1γρ

Λίπος : 2,8γρ

Κορεσμένο λίπος: 0,4γρ

Πρωτεΐνη :1,6γρ