ΑΡΧΙΚΗ / Βιοιατρική & ΕΛΟΔΙ: Απαραίτητες εξετάσεις & διατροφικές συνήθειες σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
21/12/21 ━━ 2 min read
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, έχοντας εμπειρία 40 ετών στον διαγνωστικό και ιατρικό έλεγχο για θέματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) παρέχοντας τις απαραίτητες διαγνωστικές υπηρεσίες, την ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα αλλά και την συνιστώμενη διατροφική παρακολούθηση μέσω του Bioiatriki+ στα μέλη του, σε προνομιακές τιμές.
Στα πλαίσια αυτά, η κα Αδαμίδου Ιωάννα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος, Υπεύθυνη του Bioiatriki+ Nutrition & Επιστημονική Συνεργάτης της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ομιλία στο webinar της Ένωσης Γονέων, Παιδιών & Νέων με Διαβήτη την Κυριακή 19/12, με τίτλο: “Απαραίτητες εξετάσεις & διατροφικές συνήθειες σε άτομα με Σ.Δ. τύπου 1”. Η διοργάνωση του webinar έγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία αποτελεί τόσο επιστημονικά όσο και πρακτικά το θαύμα που χάρισε ζωή στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Η κα Αδαμίδου καταρχήν αναφέρθηκε ενδελεχώς στον απαραίτητο διαγνωστικό και ιατρικό έλεγχο που συστήνεται σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 βάσει επιστημονικών οδηγιών: οφθαλμολογικός, καρδιολογικός, νεφρολογικός, νευρολογικός, δερματολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος, συν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και έλεγχος λιπιδίων αίματος, πέραν της γενικής αίματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που τυπικά μετρώνται και παρακολουθούνται στα πλαίσια επίβλεψης του γλυκαιμικού ελέγχου. Τονίσθηκε η σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας, της εξατομίκευσης αλλά και της ψυχολογίας του ατόμου με Σ.Δ. τύπου 1 στο ταξίδι ενημέρωσης και παρακολούθησης που διανύει με τον θεράποντα ιατρό του. Επίσης, η κα Αδαμίδου ανέλυσε τις συστάσεις και τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεχούς διατροφικής εκπαίδευσης σε άτομα με Σ.Δ. τύπου 1 (ισοδύναμα, γλυκαιμικός δείκτης, ακόρεστα λιπαρά, διαμοιρασμός υδατανθράκων, σύσταση πιάτου κ.α.) ώστε να υπάρχει διατροφική ευελιξία, αποφυγή επιπλοκών της νόσου, γλυκαιμικός έλεγχος και η ποιότητα ζωής που αρμόζει στα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα.