10/07/21   ━━   2 min read

Παρά την απουσία επιστημονικών δεδομένων για τη διατροφική υποστήριξη στην νέα λοίμωξη COVID-19, γνωρίζουμε ότι ένα γερό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Σύμφωνα με το Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και είναι:

  1. Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από  φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  2. Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
  3. Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
  4. Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
  5. Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
  6. Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
  7. Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
  8. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.

Ειδικές συστάσεις για ηλικιωμένους

Εν μέσω πανδημίας, το ISIN (Ιnternational Society of ImmunoNutrition) έχει εκδώσει ειδικές διατροφικές συστάσεις που αφορούν τους ηλικιωμένους, συγκεκριμένα:

  1. Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg – 2 g / ημέρα)
  2. Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg – 220 mg / ημέρα)
  3. Αύξηση της βιταμίνης C (200 mg – 2 g / ημέρα) και
  4. Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 μg – 100 μg / ημέρα).

Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την λειτουργία των Τ και Β κυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων), επομένως μπορούν δυνητικά να δράσουν προστατευτικά έναντι του νέου κορωνοϊού.

Πηγές:

https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/how-to-keep-your-immune-system-healthy

http://www.immunonutrition-isin.org/docs/isinComunicadoCovid19.pdf

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη

Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

Iωάννα Στεργίου MSc.

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Συνεργάτης Διατροφολογικού-Εργομετρικού Κέντρου Αθήνας

Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

10/07/21   ━━   2 min read

Παρά την απουσία επιστημονικών δεδομένων για τη διατροφική υποστήριξη στην νέα λοίμωξη COVID-19, γνωρίζουμε ότι ένα γερό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Σύμφωνα με το Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και είναι:

  1. Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από  φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  2. Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
  3. Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
  4. Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
  5. Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
  6. Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
  7. Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
  8. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.

Ειδικές συστάσεις για ηλικιωμένους

Εν μέσω πανδημίας, το ISIN (Ιnternational Society of ImmunoNutrition) έχει εκδώσει ειδικές διατροφικές συστάσεις που αφορούν τους ηλικιωμένους, συγκεκριμένα:

  1. Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg – 2 g / ημέρα)
  2. Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg – 220 mg / ημέρα)
  3. Αύξηση της βιταμίνης C (200 mg – 2 g / ημέρα) και
  4. Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 μg – 100 μg / ημέρα).

Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την λειτουργία των Τ και Β κυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων), επομένως μπορούν δυνητικά να δράσουν προστατευτικά έναντι του νέου κορωνοϊού.

Πηγές:

https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/how-to-keep-your-immune-system-healthy

http://www.immunonutrition-isin.org/docs/isinComunicadoCovid19.pdf

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη

Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

Iωάννα Στεργίου MSc.

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Συνεργάτης Διατροφολογικού-Εργομετρικού Κέντρου Αθήνας

Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ