HYDRAFACIAL

Το Hydrafacial συνδυάζει 4 θεραπείες σε 1, με άμεσο αποτέλεσμα. Είναι μια μη επεμβατική  πολλαπλών βημάτων θεραπεία καθαρισμού του προσώπου, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της Υδροδερμοαπόξεσης (hydradermabrasion), του Χημικού peeling και της Εξαγωγής του Σμήγματος, της Ενυδάτωσης και της Αντιοξειδωτικής προστασίας.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι πολύ δημοφιλής  σε Ευρώπη και Αμερική για τα γρήγορα αποτελέσματά της. Μέσα σε 30 λεπτά το δέρμα φαίνεται πιο υγιές και όμορφο.  Στην Αμερική η θεραπεία Hydrafacial είναι η πιο αγαπημένη  θεραπεία των διασημοτήτων, γνωστών ως Hydrafanatics.

Δημοσιευμένες κλινικές μελέτες από κορυφαίους γιατρούς των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το Hydrafacial αποδίδει καλύτερα από κάθε άλλη θεραπεία αναζωογόνησης του δέρματος. Μέσα από το σύστημα 4 in 1 Vortex Technology, εξασφαλίζει καθαρισμό, απολέπιση, διόρθωση των ατελειών της επιδερμίδας, βαθιά ενυδάτωση και αναζωογόνηση, εξάλειψη των ρυτίδων.

Η θεραπεία Ηydrafacial  αποτελεί μία από τις κύριες θεραπείες στα εξατομικευμένα πρωτόκολλα φροντίδας του δέρματος,  διότι επιτυγχάνει βέλτιστα ορατά αποτελέσματα.

To μηχάνημα Hydrafacial είναι Βραβευμένο μηχάνημα Αμερικάνικης τεχνολογίας και έχει έγκριση FDA.

Μεσοθεραπεία λαιμού

Νεανικός λαιμός ανώδυνα και οικονομικά

Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συχνό και το φαινόμενοι tech neck (από τις λέξεις technology και neck) που αναφέρεται στις ρυτίδες που σχηματίζονται στην περιοχή του λαιμού και το ντεκολτέ από το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη του κινητού μας ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής. 

Παράλληλα, η περιοχή του λαιμού, σε σχέση με το πρόσωπο, είναι τις περισσότερες φορές παραμελημένη στην καθημερινή περιποίηση και φροντίδα και μπορεί να χάσει τη σφριγηλότητά της και να αποκτήσει ρυτίδες.

Μια οικονομικά προσιτή και ασφαλής λύση είναι η μεσοθεραπεία στην περιοχή του λαιμού. Η οποία είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

Η μεσοθεραπεία λαιμού είναι η τεχνική έγχυσης βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, υαλουρονικού οξέος και εξατομικευμένων ορών στην περιοχή του λαιμού.

Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν επιπλέον λάμψη, σύσφιξη, αναζωογόνηση και μείωση των ρυτίδων του λαιμού.

Διεγείρει την ελαστίνη και το κολλαγόνο, το δέρμα αποκτά ελαστικότητα και οι ρυτίδες μειώνονται.

Το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά από 4-6 συνεδρίες μεσοθεραπείας η οποία   μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες όπως νήματα, μικροβελονισμό, λέιζερ κ.λ.π.

Juicy lips

Μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές θεραπείες παγκοσμίως είναι η βελτίωση του σχήματος των χειλιών.

Εφαρμόζοντας  υαλουρονικό οξύ κατασκευασμένο ειδικά για τα χείλη, τονίζουμε το περίγραμμα, επιτυγχάνουμε την αύξηση του όγκου των χειλιών χωρίς παραμορφώσεις, ενώ βελτιώνουμε την όψη και ενυδατώνουμε τα χείλη, ταυτόχρονα με τη μείωση των  λεπτών ρυτίδων γύρω από το στόμα. 

Η θεραπεία είναι επεμβατική, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι δερματολόγοι του Bioiatriki Derma χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής ποιότητας για το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα.

Θεραπείες αντιγήρανσης με ενέσιμα

Οι ενέσιμες θεραπείες είτε με εμφυτεύματα ( fillers υαλουρονικού η ellanse} είτε με βοτουλινική τοξίνη ( Botox/ dysport) αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς τους στην άμεση διόρθωση προβλημάτων γήρανσης, όπως χαλάρωση, πτώση βλεφάρων, άδειασμα κροτάφων, διόρθωση ρυτίδων και κενών στο πρόσωπο, μαύροι κύκλοι και αλλά θέματα ογκομετρικής γήρανσης. Χρησιμοποιούνται, επίσης στη διόρθωση της συμμετρίας του προσώπου (beautification), στη διόρθωση του σχήματος των χειλιών, βελτίωση ρυτίδων λαιμού, ανόρθωση ζυγωματικών / μύτης και πηγουνιού.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων υαλουρονικού ανάλογα την ηλικία, το σημείο που θέλουμε να διορθώσουμε και τη διάρκεια. Πολλές φορές για πιο αρμονικό αποτέλεσμα γίνεται διαστρωμάτωση με χρήση 2 διαφορετικών τύπων εμφυτευμάτων με στόχο το τέλειο και φυσικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες με βοτουλνική τοξίνη, στόχος είναι η αντιγήρανση και ένα ξεκούραστο πρόσωπο, όχι ένα πρόσωπο ακίνητο και ανέκφραστο σαν μάσκα. Συνεπώς, η δοσολογία εξατομικεύεται, ενώ μπορεί να γίνει η θεραπεία σε μεμονωμένες περιοχές (π.χ. μόνο μάτια), και όχι σε όλο το άνω πρόσωπο εάν δεν είναι επιθυμητό.

Συνήθως αυτές οι θεραπείες έχουν αποτέλεσμα άμεσα αντιληπτό (για μποτοξ περιμένουνε λίγες μέρες), ενώ για τα εμφυτεύματα κατά την εφαρμογή  δεν υπάρχουν σημάδια ή μελανιές λόγω ειδικού τρόπου εφαρμογής με κάνουλα.

Laser αποτριχώσεις (πολλών σημείων, για γυναίκες και άνδρες)

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Η θεραπεία απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες που επιθυμούν να απαλλαγούν ή και να αραιώσουν την τριχοφυΐα από σημεία του προσώπου και του σώματος, όπου αυτή αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.

Η ενέργεια που εκπέμπεται (σαν έντονο φως) δεσμεύεται από τη μελανίνη του δέρματος, η οποία  σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον. Έτσι η τρίχα που δεσμεύει περισσότερη ενέργεια (διότι έχει γύρω της περισσότερη μελανίνη) είναι πιο εύκολο να καταστραφεί.

Το φαινόμενο ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Πρόκειται για μέθοδο απολύτως ασφαλή, καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία που να επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα. Σταδιακά μετά από 2-3 συνεδρίες ,ή μετά την πρώτη κιόλας φορά, οι τρίχες αποδυναμώνονται και γίνονται λεπτότερες.

Κατόπιν αραιώνει η τριχοφυΐα έως πλήρους εξάλειψης, ενώ το δέρμα είναι λείο και απαλό.  Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανά 40 ημέρες, ενώ συνολικά γύρω στις 8-10 συνεδρίες. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης λέιζερ Αλεξανδρίτη αλλά και δυοδικού λέιζερ με το πιο σύγχρονο μηχάνημα που υπάρχει για την αποτρίχωση (Cocoon).

Μεσοθεραπείες

Η μεσοθεραπεία αποτελεί μέθοδο πολλαπλών νυγμών με σημαντικές εφαρμογές στην αντιγήρανση αλλά και σε θεραπείες σώματος για κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος, χαλάρωση.

Υπάρχουν έτοιμα μείγματα, αλλά και η δυνατότητα να φτιάξει ο δερματολόγος τα δικά του, επιλέγοντας το συνδυασμό συστατικών που χρειάζονται κατά περίπτωση. Με τη μεσοθεραπεία επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο λειτουργίες: μέσω του μηχανικού μικροτραυματισμού του δέρματος από τις βελόνες, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου.

Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα αντιλαμβανόμενο τον τραυματισμό, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης με αποτέλεσμα πιο φρέσκο και σφριγηλό δέρμα, λιγότερες ρυτίδες και ουλές. Η έτερη λειτουργία που προσφέρει η μεσοθεραπεια, είναι η βέλτιστη διείσδυση των συστατικών που χρειάζεται το δέρμα για αντιγήρανση και ανανέωση, ενώ για το σώμα, η σε βάθος διείσδυση ουσιών που καταπολεμούν κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος ή χαλάρωση.

Μια παραλλαγή της κλασσικής μεσοθεραπείας είναι η αυτόλογη  μεσοθεραπεία, με πολλές εφαρμογές και εκτός αντιγήρανσης,  χρησιμοποιώντας το αίμα του ασθενή για να απομονωθούν τα αιμοπετάλια που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες ( PRP). 

Μεσοθεραπεία με microneedling

Σε αυτή την εφαρμογή έμφαση δίνεται στην ταχύτητα και ένταση του τραυματισμού που πρόκειται να εφαρμοστεί, με αυτοματοποιημένο τρόπο που περιλαμβάνει κεφαλή με πολλές βελόνες προσαρτημένη σε ειδικό μηχάνημα. Αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης τεχνικής με roller μεσοθεραπείας.

Οι βελόνες ανεβοκατεβαίνουν ταχύτατα «γαζώνοντας» το δέρμα δημιουργώντας εκατοντάδες μικρές. Από αυτές τις οπές γίνεται δυνατή η διέλευση των συστατικών που θέλουμε να προσφέρουμε στη θεραπεία μας. Ταυτόχρονα διεγείρεται λόγω τραυματισμού η παραγωγή κολλαγόνου σε σημείο να διορθώνονται ρυτίδες, ουλές ακμής και ραγάδες.

Απαιτούνται επαναλαμβανόμενες ανά μήνα επαναλήψεις, ανάλογα το πρόβλημα.

Θεραπείες με ραδιοσυχνότητες

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων με αύξηση της κολλαγονογένεσης και θεαματικά αποτελέσματα στη σύσφιξη του δέρματος προσώπου και σώματος και βελτίωση της κυτταρίτιδας και της δερματικής χαλάρωσης στο σώμα (magicpolar).

Χρησιμοποιείται για σύσφιξη προσώπου, περιγράμματος με μη επεμβατικό τρόπο, ενώ υπάρχει και ειδική κεφαλή για τη θεραπεία γύρω από τα μάτια. Πρόκειται για ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία που χρειάζεται 8-10 θεραπείες, 1 ανά εβδομάδα για να δώσει ωραία αποτελέσματα.

Κατόπιν 1 φορά το μήνα αρκεί για συντήρηση. Χρειάζεται χρόνος 20 λεπτών ανά περιοχή (π.χ. 40 λεπτά για τα πόδια), δεν αφήνει σημάδια και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία.

Μπορεί να γίνει χειμώνα / καλοκαίρι αλλά καλό είναι να ξεκινάμε νωρίς τις θεραπείες, για να επιτύχουμε τη μείωση της κυτταρίτιδας στο επιθυμητό , ώστε το καλοκαίρι να γίνεται απλά συντήρηση.

Fractional Laser

To fractional (κλασματικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα) είναι μία εξελιγμένη θεραπεία που αφορά τόσο στην επιφάνεια του δέρματος, όσο και στα βαθύτερα στρώματά του. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλεκτική έκλυση θερμικής ενέργειας από το κλασματικό λέιζερ που αφήνει περιοχές του δέρματος ακέραιες, ακριβώς όπως τα pixels που συνθέτουν μία εικόνα.

Από τις άθικτες περιοχές συντελείται η αναγέννηση του δέρματος με τη σύνθεση νέου κολλαγόνου. H θερμική καταστροφή που συμβαίνει στο δέρμα, το ωθεί σε κινητοποίηση των μηχανισμών επούλωσης, με ορατό αποτέλεσμα τη σύσφιξη, τη βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και όταν χρησιμοποιούμε ειδικές παραμέτρους (μεγαλύτερη ένταση) τη βελτίωση των σημαδιών της ακμής, των ουλών και των ραβδώσεων (ραγάδων).

Για την επίτευξη ωστόσο των αποτελεσμάτων απαιτούνται 2-4 θεραπείες ανά 1-1,5 μήνα περίπου, ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία του ασθενούς. Το συγκεκριμένο λέιζερ δρα και στην επιδερμίδα αντιμετωπίζοντας δυσχρωμίες και θαμπή όψη όπως ακριβώς και τα πήλινγκ απολεπίζοντας τα πιο επιφανειακά στρώματα. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στο λαιμό και το ντεκολτέ και είναι γρήγορη και ασφαλής.

Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε τοπικά αναισθητική κρέμα για να είναι καλά ανεκτή η εφαρμογή, ενώ συνιστάται ισχυρή αντιηλιακή προστασία μετά τη θεραπεία.

Οξυγονοθεραπεία

Η τεχνολογία αιχμής της θεραπείας αυτής προσφέρει απαράμιλλα αποτελέσματα στη θρέψη, οξυγόνωση και καθαρισμό του δέρματος, αφήνοντάς το λείο, λαμπερό και τονωμένο. Είναι η θεραπεία που επαναπροσδιορίζει τη φροντίδα του δέρματος και είναι σημείο αναφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποτελεί θεραπεία επιλογής για λαμπερό δέρμα πριν από σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, πάρτι κλπ).

Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις εποχές. Είναι μια 3 σε 1 θεραπεία, καθώς προσφέρει ταυτόχρονα ήπια και ελεγχόμενη απολέπιση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, διεγείρει την οξυγόνωση των ιστών, ενώ θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, λευκαντικές ουσίες και πλούσια ενυδάτωση.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά παντού. Οι πόροι μειώνονται και δεν είναι ορατοί. Επανέρχεται η χρωματική ομοιογένεια και ελαττώνονται οι δυσχρωμίες. Η επιδερμίδα γίνεται λεία και απαλή. Οι λεπτές ρυτίδες μειώνονται.

Αυξάνεται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και ο τόνος του δέρματος. Ανανεώνεται και οξυγονώνεται το δέρμα. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι είναι ανώδυνη, χωρίς βελόνες, χωρίς χρόνο αποθεραπείας, χωρίς σημάδια, πρήξιμο ή μελανιές.

Καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι μία διαδικασία που βοηθά πολύ στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων  και στην απορρόφηση των συστατικών φροντίδας στο σπίτι. Ανάλογα με την περίπτωση επιλέγουμε τον τρόπο.

Εάν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα, (κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες / μαύρα στίγματα) , τότε απαραίτητος είναι ο καθαρισμός όπου προηγείται η χρήση ατμού και κατόπιν η εξαγωγή του σμήγματος με ειδικά εργαλεία (φαγεσωροεξακτεις), ενώ σε κλειστό σμήγμα, κάνουμε διάνοιξη με πολύ λεπτή σαν τριχα βελόνα. Η μέθοδος αυτή βοηθά σημαντικά στη θεραπεία φαγεσωρικής ακμής. 

Εάν δεν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα, επιλέγουμε θεραπεία με μικροδερμοαπόξεση ή οξυγονοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζουμε ειδικές καταπραϋντικές μάσκες και πολλές φορές συνδυάζουμε με φωτοθεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, φρέσκο και ανανεωμένο δέρμα σε κάθε ηλικία.

Μικροδερμοαπόξεση

Πρόκειται για μία πολύ δημοφιλή θεραπεία προσώπου διότι συνδυάζει ένα άμεσο αποτέλεσμα χωρίς καθόλου ερεθισμό, πόνο ή ξεφλούδισμα. Είναι μία θεραπεία κατά την οποία γίνεται μηχανική τριβή και αναρρόφηση των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του προσώπου παρασύροντας παράλληλα και την περίσσεια του σμήγματος. Πρόκειται για μία μορφή μηχανικού scrub πολύ πιο ισχυρού και πολύ λιγότερο ερεθιστικού από αυτά που μπορεί κανείς μόνος του να εφαρμόσει σπίτι, καθώς η ένταση τριβής και αναρρόφησης ελέγχεται από το δερματολόγο, είναι ομοιογενής και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε δέρματος. Επίσης ανά περιοχές προσώπου αυξομειώνεται αναλόγως η ένταση.

Σε περιοχές με πιο παχιά επιδερμίδα (π.χ μύτη) ή όταν έχουμε λιπαρότητα ή μαύρα στίγματα, αυτά μειώνονται εντυπωσιακά με τη χρήση της μικροδερμοαπόξεσης σε αυξημένη ένταση. Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα με ένα πιο φωτεινό, λαμπερό και καθαρό πρόσωπο χωρίς καθόλου ερεθισμό.

Η απολέπιση που προκαλείται είναι ήπια, ομοιόμορφη και μη ορατή. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ άμεσα και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την ίδια στιγμή. Μπορεί ακόμα και να εκτεθεί στον ήλιο και για αυτό η θεραπεία αυτή γίνεται χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι θεραπεία που εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, στις νεότερες για ένα πιο καθαρό πρόσωπο, στις μεγαλύτερες για λάμψη.

Η μικροδερμοαπόξεση συνδυάζεται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες και ιδανικά με τη μεσοθεραπεία για αντιγήρανση. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για μεσοθεραπεία διεισδύουν τέλεια μετά τη μικροδερμοαπόξεση και έχουν τη βέλτιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα. Η συχνότητα της θεραπείας μπορεί να είναι μία φορά το μήνα ή συχνότερα για πιο λιπαρά δέρματα. 

Θεραπεία ουλών (ακμής)

Οι ουλές ακμής αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα που επιβαρύνει πολύ την ψυχολογία του πάσχοντα και πολλές φορές η υπαρξή τους του  στερεί την αυτοπεποίθηση.

Ανάλογα το είδος των ουλών (κυπελλοειδείς, οξύαιχμες, ατροφικές) επιλέγουμε τη θεραπεία, συνήθως επαναλαμβανόμενη ανά μήνα. Για μεγάλες βαθιές ουλές γίνεται υποσκαφή με ειδικό νυστεράκι για αποκόλληση τους, ώστε να απελευθερωθεί η επιδερμίδα από την εμβάθυνση.

Στη συνέχεια για τις υπόλοιπες και ανάλογα με φωτότυπο, τρόπο ζωής, ηλικία ασθενούς, επιλέγουμε κάποια μέθοδο διέγερσης της κολλαγονογένεσης όπως microneedling, dermabression, fractional laser ή peeling μέσου βάθους ή και βαθειά peelings. Προϋπόθεση είναι η καλή συμμόρφωση του ασθενούς και η εφαρμογή των θεραπειών ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο για βέλτιστα αποτελέσματα.

Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε και ειδικά fillers υαλουρονικού για γέμισμα των ουλών συγκεκριμένου τύπου. Όσο νεότερος ο ασθενής, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε.

Μελαχρωματικές κηλίδες - πανάδες

Η αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή η έκθεση στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια, έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομοιογένεια του χρώματος της επιδερμίδας. Εμφανίζονται συχνά πανάδες μετά την ηλικία των 30, συχνότερα σε γυναίκες, και το πρόβλημα υποτροπιάζει κάθε καλοκαίρι.  Μέλασμα ή χλόασμα είναι μια πιο διάχυτη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει και κληρονομική προδιάθεση, όμως επίσης προκαλείται από τη χρόνια ηλιακή έκθεση κι εμφανίζεται διάχυτα σε πολλές περιοχές του προσώπου. Αποτελεί δύσκολο αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει ψυχολογικά τους πάσχοντες που έχουν έντονη τη συνεχή ανάγκη κάλυψης.

Η αντιμετώπιση των πανάδων και μελάσματος γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο το χειμώνα ενώ η πρόληψη εμφάνισης νέων βλαβών ή επανεμφάνισης του μελάσματος, προϋποθέτει αυστηρή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Ανάλογα τον τύπο του δέρματος και το χρώμα των κηλίδων επιλέγουμε και διαφορετική θεραπεία. Περιγεγραμμένες σχετικά σκούρες κηλίδες σε ανοιχτόχρωμο δέρμα αντιμετωπίζονται ιδανικά με λέιζερ αλεξανδρίτη, ενώ εάν έχουμε πολλές διαφορετικού χρώματος πανάδες, συνδυάζουμε και με άλλες θεραπείες π.χ. πιλινγκ.

Σε πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες, συνήθως μεγαλύτερης διαμέτρου, εφαρμόζουμε διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών. Είτε εφαρμόζουμε ελαφρά ψύξη με υγρό άζωτο, είτε εφαρμόζουμε απολεπιστικές αγωγές με ειδικά πίλινγκ λεύκανσης, είτε εάν μας ενδιαφέρει και η συνολική ποιότητα της επιδερμίδας, εφαρμόζουμε οξυγονοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες. Πολύ αποτελεσματική όταν παράλληλα με τη λεύκανση της επιδερμίδας επιδιώκουμε και ανανέωση αυτής,  είναι η  μεσοθεραπεία με λεπτές βελόνες όπου γίνεται έγχυση ειδικών πεπτιδίων με λευκαντική δράση που φωτίζουν όλο το πρόσωπο και δρουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Μία άλλη επιλογή που παράλληλα με τις δυσχρωμίες αντιμετωπίζει και τραχύτητα δέρματος, λεπτές ρυτίδες και ανοιχτούς πόρους, είναι το fractional laser. Σε πιο σκούρα δέρματα με μέλασμα η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Προηγείται προετοιμασία του δέρματος για 2 εβδομάδες με ειδική κρέμα και κατόπιν γίνεται πίλινγκ που ανανεώνει το δέρμα και επιπλέον έχει αντιγηραντική δράση. Σε κάθε περίπτωση δίδεται θεραπεία συντήρησης για το σπίτι για να μην υποτροπιάσει το πρόβλημα.

 

Peeling

Ονομάζονται απολεπιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αισθητική δερματολογία για να απομακρύνουν τμήμα των στοιβάδων του δέρματος με σκοπό την ανανέωσή του. Ανάλογα με το πόσο βαθειά διεισδύουν στις στοιβάδες του δέρματος διακρίνονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθειά peelings. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα επιφανειακά και μέσου βάθους καθώς δεν προκαλούν απομάκρυνση παρά των πιο επιφανειακών στρωμάτων με μικρό ή μηδενικό χρόνο αποκατάστασης.

Από τα επιφανειακά peelings πολύ δημοφιλή είναι τα α-υδροξυοξέα, γνωστά και ως οξέα φρούτων.  Τα peelings με οξέα φρούτων ενδείκνυνται για κάθε ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, λιπαρότητας, θαμπής όψης, ελαφρών δυσχρωμιών. Δεν προκαλούν ορατό ξεφλούδισμα και μπορεί κανείς μετά τη θεραπεία να επιστρέψει στις δραστηριότητές του με ελαφρύ ή καθόλου κοκκίνισμα, που, εάν υπάρχει, διαρκεί μία ημέρα.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους συντελεί στην αντιγήρανση και βελτιώνει την υφή και τον χρωματικό τόνο του δέρματος. Στην κατηγορία των επιφανειακών πηλινγκς ανήκουν και τα βυδροξυοξέα όπως το σαλικυλικό οξύ που έχουν καλύτερη δράση στην ακμή και λιπαρότητα. Στα μέσου βάθους πήλινγκς ανήκει το τριχλωροξεικό οξύ ( TCA)και το Jessner. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα επιφανειακά πήλινγκς και διορθώνουν λεπτές ρυτίδες, πιο έντονες δυσχρωμίες, τραχύ φωτογηρασμένο δέρμα, αρχόμενες υπερκερατώσεις. Τέλος τα βαθειά peelings φαινόλης χρησιμοποιούνται για ολική ανάπλαση δέρματος σε μεγάλες ηλικίες ή σε έντονες ουλές, αλλά έχουν μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Τα peelings είναι θεραπείες που γίνονται αποκλειστικά χειμώνα για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο του απολεπισμένου δέρματος και πάντα συνιστάται η επιμελής χρήση αντιηλιακού καθημερινά για ένα μήνα μετά την τελευταία θεραπεία προς αποφυγή πανάδων και δυσχρωμιών. Συνδυάζονται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες (υαλουρονικά, μπότοξ, μεσοθεραπεία) και χαρίζουν μία επιδερμίδα ομοιόμορφη χρωματικά, λαμπερή και με πιο νεανική όψη.

Φωτοθεραπείες

Η χρήση πολωμένου φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος, έχει πολλές εφαρμογές στη Δερματολογία. Το blue light χρησιμοποιείται σε εβδομαδιαίες θεραπείες κατά της ακμής καθώς «σκοτώνει» το προπιονικό βακτηρίδιο, που είναι μία από τις αιτίες εμφάνισής της. Συνδυάζεται με καθαρισμό ή peelings για καλύτερο αποτέλεσμα.

Το red light διεγείρει την κολλαγονογένεση και χρησιμοποιείται σε θεραπείες αντιγήρανσης με διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ιδανικά σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία προσώπου. Η διάρκεια έκθεσης είναι 20 λεπτά ανά θεραπεία και δεν υπάρχει κανένας ερεθισμός.

Botox-Dysport

Είναι από τις πιο δημοφιλείς και καθιερωμένες παρεμβάσεις για διόρθωση ρυτίδων έκφρασης.

Δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις ρυτίδες, αλλά είναι εξαιρετική θεραπεία για τις ρυτίδες του μετώπου και τις ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών (πόδι της χήνας). Υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου εφαρμόζεται, όπως στις ρυτίδες που σχηματίζονται σε κάποιους πάνω στη μύτη όταν γελάνε (bunny lines), στα φρύδια για ανύψωση της εξωτερικής άκρης τους, στο λαιμό και την κάτω γνάθο για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου, σε επιφανειακές μικροεγχύσεις για τις λεπτές ρυτίδες στις παρειές και σε άλλα σημεία ανάλογα με την περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι εξατομικευμένο και ο ασθενής θα πρέπει να συζητά με το γιατρό του για το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Είναι εφικτό απλά να «ξεκουράσουμε» ένα πρόσωπο διατηρώντας την κινητικότητα των μυών και να μη δίνεται η εντύπωση των «παγωμένων» χαρακτηριστικών. Ξεκινάμε στην πρώτη εφαρμογή με μικρές δόσεις για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι κατάλληλες για τον ασθενή και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται.

Πολλοί διστάζουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία, με το φόβο ότι μπορεί να αλλάξει η έκφρασή τους, ότι θα σηκωθούν τα φρύδια, ότι θα γίνει αντιληπτή η επέμβαση από τον κοινωνικό τους κύκλο, ότι θα γίνουν χειρότερα όταν περάσει η δράση του φαρμάκου ή ότι θα συνηθίσει ο οργανισμός τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι απολύτως ελεγχόμενα από τον έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο. Η θεραπεία είναι γρήγορη, χωρίς παρενέργειες, με προβλέψιμα αποτελέσματα και εξαιρετική ανταπόκριση. Είναι η πιο value for money θεραπεία για ηλικίες 35-60 ετών. Σε νέες ηλικίες έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το ξεκούραστο και φρέσκο αποτέλεσμα είναι σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο ακόμα και εάν δε γίνει καμία άλλη θεραπεία. Επίσης, η θεραπεία δρα και αποτρεπτικά στη δημιουργία ρυτίδων, τόσο γιατί δε συσπάται ο μυς που τις προκαλεί, αλλά και γιατί αποτρέπονται ακούσιες κινήσεις που προηγουμένως γίνονταν από συνήθεια. 

Το αποτέλεσμα της θεραπείας δεν φαίνεται αμέσως, καθώς απαιτούνται 3-4 ημέρες για να αρχίσει η δράση της βοτουλινικής τοξίνης και ολοκληρώνεται στις 2 εβδομάδες (οπότε γίνεται επαναληπτική εξέταση για μικροδιορθώσεις.

Nήματα προσώπου και σώματος

Η θεραπεία ανόρθωσης του δέρματος με χρήση νημάτων για διόρθωση της χαλάρωσης υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών, έχει απλουστευθεί και διαφοροποιηθεί αρκετά. 

Με ειδικά σχεδιασμένες βελόνες – οδηγούς εισάγονται νήματα στις περιοχές που θέλουμε να διορθώσουμε. Κατόπιν, οι οδηγοί αφαιρούνται και παραμένουν τα νήματα σε διάταξη πλέγματος. Η τεχνική έχει πολλές εφαρμογές και μπορεί να διορθώσει προβλήματα όπως: χαλάρωση περιγράμματος, ανόρθωση ζυγωματικών, διόρθωση ρινοπαρειακών πτυχών, ανόρθωση βλεφάρων, λαιμού, χαλάρωση περιοχής κοιλιάς, βραχιόνων.

Τα νήματα είναι φτιαγμένα από ειδικά απορροφήσιμο υλικό, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των απορροφήσιμων ραμμάτων, με χρόνο ζωής 120-180 ημέρες. Το αποτέλεσμα διαρκεί γύρω στους 6 μήνες καθώς διεγείρεται η κολλαγονογέννεση. 

Είναι μία γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς τομές ή σημάδια, και ειδικά για την περιοχή του προσώπου μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με microneedling μεσοθεραπεία, ώστε να προσδίδεται λάμψη στην επιδερμίδα και να ενισχύεται το αποτέλεσμα. Στο σώμα, τα νήματα διορθώνουν την αρχομένη χαλάρωση σε μικρές περιοχές,  όπως  λαιμό, γλουτούς, έσω πλευρά στους βραχίονες.

Υπάρχουν και πιο σύνθετοι τύποι νημάτων, με ακίδες οι οποίες δημιουργούν άμεσο αποτέλεσμα τραβήγματος στο δέρμα (όπως στο lifting), και ενδείκνυνται για τη βελτίωση του περιγράμματος.

HYDRAFACIAL

Το Hydrafacial συνδυάζει 4 θεραπείες σε 1, με άμεσο αποτέλεσμα. Είναι μια μη επεμβατική  πολλαπλών βημάτων θεραπεία καθαρισμού του προσώπου, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της Υδροδερμοαπόξεσης (hydradermabrasion), του Χημικού peeling και της Εξαγωγής του Σμήγματος, της Ενυδάτωσης και της Αντιοξειδωτικής προστασίας.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι πολύ δημοφιλής  σε Ευρώπη και Αμερική για τα γρήγορα αποτελέσματά της. Μέσα σε 30 λεπτά το δέρμα φαίνεται πιο υγιές και όμορφο.  Στην Αμερική η θεραπεία Hydrafacial είναι η πιο αγαπημένη  θεραπεία των διασημοτήτων, γνωστών ως Hydrafanatics.

Δημοσιευμένες κλινικές μελέτες από κορυφαίους γιατρούς των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το Hydrafacial αποδίδει καλύτερα από κάθε άλλη θεραπεία αναζωογόνησης του δέρματος. Μέσα από το σύστημα 4 in 1 Vortex Technology, εξασφαλίζει καθαρισμό, απολέπιση, διόρθωση των ατελειών της επιδερμίδας, βαθιά ενυδάτωση και αναζωογόνηση, εξάλειψη των ρυτίδων.

Η θεραπεία Ηydrafacial  αποτελεί μία από τις κύριες θεραπείες στα εξατομικευμένα πρωτόκολλα φροντίδας του δέρματος,  διότι επιτυγχάνει βέλτιστα ορατά αποτελέσματα.

To μηχάνημα Hydrafacial είναι Βραβευμένο μηχάνημα Αμερικάνικης τεχνολογίας και έχει έγκριση FDA.

Μεσοθεραπεία λαιμού

Nεανικός λαιμός ανώδυνα και οικονομικά

Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συχνό και το φαινόμενοι tech neck (από τις λέξεις technology και neck) που αναφέρεται στις ρυτίδες που σχηματίζονται στην περιοχή του λαιμού και το ντεκολτέ από το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη του κινητού μας ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής. 

Παράλληλα, η περιοχή του λαιμού, σε σχέση με το πρόσωπο, είναι τις περισσότερες φορές παραμελημένη στην καθημερινή περιποίηση και φροντίδα και μπορεί να χάσει τη σφριγηλότητά της και να αποκτήσει ρυτίδες.

Μια οικονομικά προσιτή και ασφαλής λύση είναι η μεσοθεραπεία στην περιοχή του λαιμού. Η οποία είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική.

Η μεσοθεραπεία λαιμού είναι η τεχνική έγχυσης βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, υαλουρονικού οξέος και εξατομικευμένων ορών στην περιοχή του λαιμού.

Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν επιπλέον λάμψη, σύσφιξη, αναζωογόνηση και μείωση των ρυτίδων του λαιμού.

Διεγείρει την ελαστίνη και το κολλαγόνο, το δέρμα αποκτά ελαστικότητα και οι ρυτίδες μειώνονται.

Το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά από 4-6 συνεδρίες μεσοθεραπείας η οποία   μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες όπως νήματα, μικροβελονισμό, λέιζερ κ.λ.π.

Juicy lips

Μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές θεραπείες παγκοσμίως είναι η βελτίωση του σχήματος των χειλιών.

Εφαρμόζοντας  υαλουρονικό οξύ κατασκευασμένο ειδικά για τα χείλη, τονίζουμε το περίγραμμα, επιτυγχάνουμε την αύξηση του όγκου των χειλιών χωρίς παραμορφώσεις, ενώ βελτιώνουμε την όψη και ενυδατώνουμε τα χείλη, ταυτόχρονα με τη μείωση των  λεπτών ρυτίδων γύρω από το στόμα. 

Η θεραπεία είναι επεμβατική, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι δερματολόγοι του Bioiatriki Derma χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής ποιότητας για το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα.

Θεραπείες αντιγήρανσης με ενέσιμα

Οι ενέσιμες θεραπείες είτε με εμφυτεύματα ( fillers υαλουρονικού η ellanse} είτε με βοτουλινική τοξίνη ( Botox/ dysport) αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς τους στην άμεση διόρθωση προβλημάτων γήρανσης, όπως χαλάρωση, πτώση βλεφάρων, άδειασμα κροτάφων, διόρθωση ρυτίδων και κενών στο πρόσωπο, μαύροι κύκλοι και αλλά θέματα ογκομετρικής γήρανσης. Χρησιμοποιούνται, επίσης στη διόρθωση της συμμετρίας του προσώπου (beautification), στη διόρθωση του σχήματος των χειλιών, βελτίωση ρυτίδων λαιμού, ανόρθωση ζυγωματικών / μύτης και πηγουνιού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων υαλουρονικού ανάλογα την ηλικία, το σημείο που θέλουμε να διορθώσουμε και τη διάρκεια. Πολλές φορές για πιο αρμονικό αποτέλεσμα γίνεται διαστρωμάτωση με χρήση 2 διαφορετικών τύπων εμφυτευμάτων με στόχο το τέλειο και φυσικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες με βοτουλνική τοξίνη, στόχος είναι η αντιγήρανση και ένα ξεκούραστο πρόσωπο, όχι ένα πρόσωπο ακίνητο και ανέκφραστο σαν μάσκα. Συνεπώς, η δοσολογία εξατομικεύεται, ενώ μπορεί να γίνει η θεραπεία σε μεμονωμένες περιοχές (π.χ. μόνο μάτια), και όχι σε όλο το άνω πρόσωπο εάν δεν είναι επιθυμητό. Συνήθως αυτές οι θεραπείες έχουν αποτέλεσμα άμεσα αντιληπτό (για μποτοξ περιμένουνε λίγες μέρες), ενώ για τα εμφυτεύματα κατά την εφαρμογή  δεν υπάρχουν σημάδια ή μελανιές λόγω ειδικού τρόπου εφαρμογής με κάνουλα.

Laser αποτριχώσεις (πολλών σημείων, για γυναίκες και άνδρες)

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Η θεραπεία απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες που επιθυμούν να απαλλαγούν ή και να αραιώσουν την τριχοφυΐα από σημεία του προσώπου και του σώματος, όπου αυτή αποτελεί αισθητικό πρόβλημα. Η ενέργεια που εκπέμπεται (σαν έντονο φως) δεσμεύεται από τη μελανίνη του δέρματος, η οποία  σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον. Έτσι η τρίχα που δεσμεύει περισσότερη ενέργεια (διότι έχει γύρω της περισσότερη μελανίνη) είναι πιο εύκολο να καταστραφεί. Το φαινόμενο ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Πρόκειται για μέθοδο απολύτως ασφαλή, καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία που να επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα. Σταδιακά μετά από 2-3 συνεδρίες ,ή μετά την πρώτη κιόλας φορά, οι τρίχες αποδυναμώνονται και γίνονται λεπτότερες. Κατόπιν αραιώνει η τριχοφυΐα έως πλήρους εξάλειψης, ενώ το δέρμα είναι λείο και απαλό.  Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανά 40 ημέρες, ενώ συνολικά γύρω στις 8-10 συνεδρίες. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης λέιζερ Αλεξανδρίτη αλλά και δυοδικού λέιζερ με το πιο σύγχρονο μηχάνημα που υπάρχει για την αποτρίχωση (Cocoon).

Μεσοθεραπείες

Η μεσοθεραπεία αποτελεί μέθοδο πολλαπλών νυγμών με σημαντικές εφαρμογές στην αντιγήρανση αλλά και σε θεραπείες σώματος για κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος, χαλάρωση. Υπάρχουν έτοιμα μείγματα, αλλά και η δυνατότητα να φτιάξει ο δερματολόγος τα δικά του, επιλέγοντας το συνδυασμό συστατικών που χρειάζονται κατά περίπτωση. Με τη μεσοθεραπεία επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο λειτουργίες: μέσω του μηχανικού μικροτραυματισμού του δέρματος από τις βελόνες, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα αντιλαμβανόμενο τον τραυματισμό, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης με αποτέλεσμα πιο φρέσκο και σφριγηλό δέρμα, λιγότερες ρυτίδες και ουλές. Η έτερη λειτουργία που προσφέρει η μεσοθεραπεια, είναι η βέλτιστη διείσδυση των συστατικών που χρειάζεται το δέρμα για αντιγήρανση και ανανέωση, ενώ για το σώμα, η σε βάθος διείσδυση ουσιών που καταπολεμούν κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος ή χαλάρωση. Μια παραλλαγή της κλασσικής μεσοθεραπείας είναι η αυτόλογη  μεσοθεραπεία, με πολλές εφαρμογές και εκτός αντιγήρανσης,  χρησιμοποιώντας το αίμα του ασθενή για να απομονωθούν τα αιμοπετάλια που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες ( PRP). 

Μεσοθεραπεία με microneedling

 Σε αυτή την εφαρμογή έμφαση δίνεται στην ταχύτητα και ένταση του τραυματισμού που πρόκειται να εφαρμοστεί, με αυτοματοποιημένο τρόπο που περιλαμβάνει κεφαλή με πολλές βελόνες προσαρτημένη σε ειδικό μηχάνημα. Αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης τεχνικής με roller μεσοθεραπείας. Οι βελόνες ανεβοκατεβαίνουν ταχύτατα «γαζώνοντας» το δέρμα δημιουργώντας εκατοντάδες μικρές. Από αυτές τις οπές γίνεται δυνατή η διέλευση των συστατικών που θέλουμε να προσφέρουμε στη θεραπεία μας. Ταυτόχρονα διεγείρεται λόγω τραυματισμού η παραγωγή κολλαγόνου σε σημείο να διορθώνονται ρυτίδες, ουλές ακμής και ραγάδες. Απαιτούνται επαναλαμβανόμενες ανά μήνα επαναλήψεις, ανάλογα το πρόβλημα.

Θεραπείες με ραδιοσυχνότητες

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων με αύξηση της κολλαγονογένεσης και θεαματικά αποτελέσματα στη σύσφιξη του δέρματος προσώπου και σώματος και βελτίωση της κυτταρίτιδας και της δερματικής χαλάρωσης στο σώμα (magicpolar). Χρησιμοποιείται για σύσφιξη προσώπου, περιγράμματος με μη επεμβατικό τρόπο, ενώ υπάρχει και ειδική κεφαλή για τη θεραπεία γύρω από τα μάτια. Πρόκειται για ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία που χρειάζεται 8-10 θεραπείες, 1 ανά εβδομάδα για να δώσει ωραία αποτελέσματα. Κατόπιν 1 φορά το μήνα αρκεί για συντήρηση. Χρειάζεται χρόνος 20 λεπτών ανά περιοχή (π.χ. 40 λεπτά για τα πόδια), δεν αφήνει σημάδια και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία. Μπορεί να γίνει χειμώνα / καλοκαίρι αλλά καλό είναι να ξεκινάμε νωρίς τις θεραπείες, για να επιτύχουμε τη μείωση της κυτταρίτιδας στο επιθυμητό , ώστε το καλοκαίρι να γίνεται απλά συντήρηση.

Fractional Laser

To fractional (κλασματικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα) είναι μία εξελιγμένη θεραπεία που αφορά τόσο στην επιφάνεια του δέρματος, όσο και στα βαθύτερα στρώματά του. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλεκτική έκλυση θερμικής ενέργειας από το κλασματικό λέιζερ που αφήνει περιοχές του δέρματος ακέραιες, ακριβώς όπως τα pixels που συνθέτουν μία εικόνα. Από τις άθικτες περιοχές συντελείται η αναγέννηση του δέρματος με τη σύνθεση νέου κολλαγόνου. H θερμική καταστροφή που συμβαίνει στο δέρμα, το ωθεί σε κινητοποίηση των μηχανισμών επούλωσης, με ορατό αποτέλεσμα τη σύσφιξη, τη βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και όταν χρησιμοποιούμε ειδικές παραμέτρους (μεγαλύτερη ένταση) τη βελτίωση των σημαδιών της ακμής, των ουλών και των ραβδώσεων (ραγάδων). Για την επίτευξη ωστόσο των αποτελεσμάτων απαιτούνται 2-4 θεραπείες ανά 1-1,5 μήνα περίπου, ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία του ασθενούς. Το συγκεκριμένο λέιζερ δρα και στην επιδερμίδα αντιμετωπίζοντας δυσχρωμίες και θαμπή όψη όπως ακριβώς και τα πήλινγκ απολεπίζοντας τα πιο επιφανειακά στρώματα. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στο λαιμό και το ντεκολτέ και είναι γρήγορη και ασφαλής. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε τοπικά αναισθητική κρέμα για να είναι καλά ανεκτή η εφαρμογή, ενώ συνιστάται ισχυρή αντιηλιακή προστασία μετά τη θεραπεία.

Οξυγονοθεραπεία

Η τεχνολογία αιχμής της θεραπείας αυτής προσφέρει απαράμιλλα αποτελέσματα στη θρέψη, οξυγόνωση και καθαρισμό του δέρματος, αφήνοντάς το λείο, λαμπερό και τονωμένο. Είναι η θεραπεία που επαναπροσδιορίζει τη φροντίδα του δέρματος και είναι σημείο αναφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποτελεί θεραπεία επιλογής για λαμπερό δέρμα πριν από σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, πάρτι κλπ).

Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις εποχές. Είναι μια 3 σε 1 θεραπεία, καθώς προσφέρει ταυτόχρονα ήπια και ελεγχόμενη απολέπιση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, διεγείρει την οξυγόνωση των ιστών, ενώ θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, λευκαντικές ουσίες και πλούσια ενυδάτωση. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά παντού. Οι πόροι μειώνονται και δεν είναι ορατοί. Επανέρχεται η χρωματική ομοιογένεια και ελαττώνονται οι δυσχρωμίες. Η επιδερμίδα γίνεται λεία και απαλή. Οι λεπτές ρυτίδες μειώνονται. Αυξάνεται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και ο τόνος του δέρματος. Ανανεώνεται και οξυγονώνεται το δέρμα. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι είναι ανώδυνη, χωρίς βελόνες, χωρίς χρόνο αποθεραπείας, χωρίς σημάδια, πρήξιμο ή μελανιές.

Καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι μία διαδικασία που βοηθά πολύ στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων  και στην απορρόφηση των συστατικών φροντίδας στο σπίτι. Ανάλογα με την περίπτωση επιλέγουμε τον τρόπο. Εάν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα, (κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες / μαύρα στίγματα) , τότε απαραίτητος είναι ο καθαρισμός όπου προηγείται η χρήση ατμού και κατόπιν η εξαγωγή του σμήγματος με ειδικά εργαλεία (φαγεσωροεξακτεις), ενώ σε κλειστό σμήγμα, κάνουμε διάνοιξη με πολύ λεπτή σαν τριχα βελόνα. Η μέθοδος αυτή βοηθά σημαντικά στη θεραπεία φαγεσωρικής ακμής. 

Εάν δεν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα, επιλέγουμε θεραπεία με μικροδερμοαπόξεση ή οξυγονοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζουμε ειδικές καταπραϋντικές μάσκες και πολλές φορές συνδυάζουμε με φωτοθεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, φρέσκο και ανανεωμένο δέρμα σε κάθε ηλικία.

Μικροδερμοαπόξεση

Πρόκειται για μία πολύ δημοφιλή θεραπεία προσώπου διότι συνδυάζει ένα άμεσο αποτέλεσμα χωρίς καθόλου ερεθισμό, πόνο ή ξεφλούδισμα. Είναι μία θεραπεία κατά την οποία γίνεται μηχανική τριβή και αναρρόφηση των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του προσώπου παρασύροντας παράλληλα και την περίσσεια του σμήγματος. Πρόκειται για μία μορφή μηχανικού scrub πολύ πιο ισχυρού και πολύ λιγότερο ερεθιστικού από αυτά που μπορεί κανείς μόνος του να εφαρμόσει σπίτι, καθώς η ένταση τριβής και αναρρόφησης ελέγχεται από το δερματολόγο, είναι ομοιογενής και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε δέρματος. Επίσης ανά περιοχές προσώπου αυξομειώνεται αναλόγως η ένταση. Σε περιοχές με πιο παχιά επιδερμίδα (π.χ μύτη) ή όταν έχουμε λιπαρότητα ή μαύρα στίγματα, αυτά μειώνονται εντυπωσιακά με τη χρήση της μικροδερμοαπόξεσης σε αυξημένη ένταση. Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα με ένα πιο φωτεινό, λαμπερό και καθαρό πρόσωπο χωρίς καθόλου ερεθισμό. Η απολέπιση που προκαλείται είναι ήπια, ομοιόμορφη και μη ορατή. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ άμεσα και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την ίδια στιγμή. Μπορεί ακόμα και να εκτεθεί στον ήλιο και για αυτό η θεραπεία αυτή γίνεται χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι θεραπεία που εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, στις νεότερες για ένα πιο καθαρό πρόσωπο, στις μεγαλύτερες για λάμψη.

Η μικροδερμοαπόξεση συνδυάζεται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες και ιδανικά με τη μεσοθεραπεία για αντιγήρανση. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για μεσοθεραπεία διεισδύουν τέλεια μετά τη μικροδερμοαπόξεση και έχουν τη βέλτιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα. Η συχνότητα της θεραπείας μπορεί να είναι μία φορά το μήνα ή συχνότερα για πιο λιπαρά δέρματα. 

Θεραπεία ουλών (ακμής)

Οι ουλές ακμής αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα που επιβαρύνει πολύ την ψυχολογία του πάσχοντα και πολλές φορές η υπαρξή τους του  στερεί την αυτοπεποίθηση.

Ανάλογα το είδος των ουλών (κυπελλοειδείς, οξύαιχμες, ατροφικές) επιλέγουμε τη θεραπεία, συνήθως επαναλαμβανόμενη ανά μήνα. Για μεγάλες βαθιές ουλές γίνεται υποσκαφή με ειδικό νυστεράκι για αποκόλληση τους, ώστε να απελευθερωθεί η επιδερμίδα από την εμβάθυνση. Στη συνέχεια για τις υπόλοιπες και ανάλογα με φωτότυπο, τρόπο ζωής, ηλικία ασθενούς, επιλέγουμε κάποια μέθοδο διέγερσης της κολλαγονογένεσης όπως microneedling, dermabression, fractional laser ή peeling μέσου βάθους ή και βαθειά peelings. Προϋπόθεση είναι η καλή συμμόρφωση του ασθενούς και η εφαρμογή των θεραπειών ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο για βέλτιστα αποτελέσματα. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε και ειδικά fillers υαλουρονικού για γέμισμα των ουλών συγκεκριμένου τύπου. Όσο νεότερος ο ασθενής, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε.

Μελαχρωματικές κηλίδες - πανάδες

Η αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή η έκθεση στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια, έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομοιογένεια του χρώματος της επιδερμίδας. Εμφανίζονται συχνά πανάδες μετά την ηλικία των 30, συχνότερα σε γυναίκες, και το πρόβλημα υποτροπιάζει κάθε καλοκαίρι.  Μέλασμα ή χλόασμα είναι μια πιο διάχυτη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει και κληρονομική προδιάθεση, όμως επίσης προκαλείται από τη χρόνια ηλιακή έκθεση κι εμφανίζεται διάχυτα σε πολλές περιοχές του προσώπου. Αποτελεί δύσκολο αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει ψυχολογικά τους πάσχοντες που έχουν έντονη τη συνεχή ανάγκη κάλυψης. Η αντιμετώπιση των πανάδων και μελάσματος γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο το χειμώνα ενώ η πρόληψη εμφάνισης νέων βλαβών ή επανεμφάνισης του μελάσματος, προϋποθέτει αυστηρή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Ανάλογα τον τύπο του δέρματος και το χρώμα των κηλίδων επιλέγουμε και διαφορετική θεραπεία. Περιγεγραμμένες σχετικά σκούρες κηλίδες σε ανοιχτόχρωμο δέρμα αντιμετωπίζονται ιδανικά με λέιζερ αλεξανδρίτη, ενώ εάν έχουμε πολλές διαφορετικού χρώματος πανάδες, συνδυάζουμε και με άλλες θεραπείες π.χ. πιλινγκ. Σε πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες, συνήθως μεγαλύτερης διαμέτρου, εφαρμόζουμε διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών. Είτε εφαρμόζουμε ελαφρά ψύξη με υγρό άζωτο, είτε εφαρμόζουμε απολεπιστικές αγωγές με ειδικά πίλινγκ λεύκανσης, είτε εάν μας ενδιαφέρει και η συνολική ποιότητα της επιδερμίδας, εφαρμόζουμε οξυγονοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες. Πολύ αποτελεσματική όταν παράλληλα με τη λεύκανση της επιδερμίδας επιδιώκουμε και ανανέωση αυτής,  είναι η  μεσοθεραπεία με λεπτές βελόνες όπου γίνεται έγχυση ειδικών πεπτιδίων με λευκαντική δράση που φωτίζουν όλο το πρόσωπο και δρουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Μία άλλη επιλογή που παράλληλα με τις δυσχρωμίες αντιμετωπίζει και τραχύτητα δέρματος, λεπτές ρυτίδες και ανοιχτούς πόρους, είναι το fractional laser. Σε πιο σκούρα δέρματα με μέλασμα η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Προηγείται προετοιμασία του δέρματος για 2 εβδομάδες με ειδική κρέμα και κατόπιν γίνεται πίλινγκ που ανανεώνει το δέρμα και επιπλέον έχει αντιγηραντική δράση. Σε κάθε περίπτωση δίδεται θεραπεία συντήρησης για το σπίτι για να μην υποτροπιάσει το πρόβλημα.

Peeling

Ονομάζονται απολεπιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αισθητική δερματολογία για να απομακρύνουν τμήμα των στοιβάδων του δέρματος με σκοπό την ανανέωσή του. Ανάλογα με το πόσο βαθειά διεισδύουν στις στοιβάδες του δέρματος διακρίνονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθειά peelings. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα επιφανειακά και μέσου βάθους καθώς δεν προκαλούν απομάκρυνση παρά των πιο επιφανειακών στρωμάτων με μικρό ή μηδενικό χρόνο αποκατάστασης. Από τα επιφανειακά peelings πολύ δημοφιλή είναι τα α-υδροξυ-οξέα, γνωστά και ως οξέα φρούτων.  Τα peelings με οξέα φρούτων ενδείκνυνται για κάθε ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, λιπαρότητας, θαμπής όψης, ελαφρών δυσχρωμιών. Δεν προκαλούν ορατό ξεφλούδισμα και μπορεί κανείς μετά τη θεραπεία να επιστρέψει στις δραστηριότητές του με ελαφρύ ή καθόλου κοκκίνισμα, που, εάν υπάρχει, διαρκεί μία ημέρα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους συντελεί στην αντιγήρανση και βελτιώνει την υφή και τον χρωματικό τόνο του δέρματος. Στην κατηγορία των επιφανειακών πηλινγκς ανήκουν και τα β-υδροξυ-οξέα όπως το σαλικυλικό οξύ που έχουν καλύτερη δράση στην ακμή και λιπαρότητα. Στα μέσου βάθους πήλινγκς ανήκει το τριχλωροξεικό οξύ ( TCA)και το Jessner. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα επιφανειακά πήλινγκς και διορθώνουν λεπτές ρυτίδες, πιο έντονες δυσχρωμίες, τραχύ φωτογηρασμένο δέρμα, αρχόμενες υπερκερατώσεις. Τέλος τα βαθειά peelings φαινόλης χρησιμοποιούνται για ολική ανάπλαση δέρματος σε μεγάλες ηλικίες ή σε έντονες ουλές, αλλά έχουν μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.Τα peelings είναι θεραπείες που γίνονται αποκλειστικά χειμώνα για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο του απολεπισμένου δέρματος και πάντα συνιστάται η επιμελής χρήση αντιηλιακού καθημερινά για ένα μήνα μετά την τελευταία θεραπεία προς αποφυγή πανάδων και δυσχρωμιών. Συνδυάζονται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες (υαλουρονικά, μπότοξ, μεσοθεραπεία) και χαρίζουν μία επιδερμίδα ομοιόμορφη χρωματικά, λαμπερή και με πιο νεανική όψη.

Φωτοθεραπείες

Η χρήση πολωμένου φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος, έχει πολλές εφαρμογές στη Δερματολογία. Το blue light χρησιμοποιείται σε εβδομαδιαίες θεραπείες κατά της ακμής καθώς «σκοτώνει» το προπιονικό βακτηρίδιο, που είναι μία από της αιτίες εμφάνισής της. Συνδυάζεται με καθαρισμό ή peelings για καλύτερο αποτέλεσμα. Το red light διεγείρει την κολλαγονογένεση και χρησιμοποιείται σε θεραπείες αντιγήρανσης με διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ιδανικά σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία προσώπου. Η διάρκεια έκθεσης είναι 20 λεπτά ανά θεραπεία και δεν υπάρχει κανένας ερεθισμός.

Botox-Dysport

Είναι από τις πιο δημοφιλείς και καθιερωμένες παρεμβάσεις για διόρθωση ρυτίδων έκφρασης.

Δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις ρυτίδες, αλλά είναι εξαιρετική θεραπεία για τις ρυτίδες του μετώπου και τις ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών (πόδι της χήνας). Υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου εφαρμόζεται, όπως στις ρυτίδες που σχηματίζονται σε κάποιους πάνω στη μύτη όταν γελάνε (bunny lines), στα φρύδια για ανύψωση της εξωτερικής άκρης τους, στο λαιμό και την κάτω γνάθο για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου, σε επιφανειακές μικροεγχύσεις για τις λεπτές ρυτίδες στις παρειές και σε άλλα σημεία ανάλογα με την περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι εξατομικευμένο και ο ασθενής θα πρέπει να συζητά με το γιατρό του για το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Είναι εφικτό απλά να «ξεκουράσουμε» ένα πρόσωπο διατηρώντας την κινητικότητα των μυών και να μη δίνεται η εντύπωση των «παγωμένων» χαρακτηριστικών. Ξεκινάμε στην πρώτη εφαρμογή με μικρές δόσεις για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι κατάλληλες για τον ασθενή και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται.

Πολλοί διστάζουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία, με το φόβο ότι μπορεί να αλλάξει η έκφρασή τους, ότι θα σηκωθούν τα φρύδια, ότι θα γίνει αντιληπτή η επέμβαση από τον κοινωνικό τους κύκλο, ότι θα γίνουν χειρότερα όταν περάσει η δράση του φαρμάκου ή ότι θα συνηθίσει ο οργανισμός τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι απολύτως ελεγχόμενα από τον έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο. Η θεραπεία είναι γρήγορη, χωρίς παρενέργειες, με προβλέψιμα αποτελέσματα και εξαιρετική ανταπόκριση. Είναι η πιο value for money θεραπεία για ηλικίες 35-60 ετών. Σε νέες ηλικίες έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το ξεκούραστο και φρέσκο αποτέλεσμα είναι σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο ακόμα και εάν δε γίνει καμία άλλη θεραπεία. Επίσης, η θεραπεία δρα και αποτρεπτικά στη δημιουργία ρυτίδων, τόσο γιατί δε συσπάται ο μυς που τις προκαλεί, αλλά και γιατί αποτρέπονται ακούσιες κινήσεις που προηγουμένως γίνονταν από συνήθεια. 

Το αποτέλεσμα της θεραπείας δεν φαίνεται αμέσως, καθώς απαιτούνται 3-4 ημέρες για να αρχίσει η δράση της βοτουλινικής τοξίνης και ολοκληρώνεται στις 2 εβδομάδες (οπότε γίνεται επαναληπτική εξέταση για μικροδιορθώσεις.

Nήματα προσώπου και σώματος

Η θεραπεία ανόρθωσης του δέρματος με χρήση νημάτων για διόρθωση της χαλάρωσης υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών, έχει απλουστευθεί και διαφοροποιηθεί αρκετά. 

Με ειδικά σχεδιασμένες βελόνες – οδηγούς εισάγονται νήματα στις περιοχές που θέλουμε να διορθώσουμε. Κατόπιν, οι οδηγοί αφαιρούνται και παραμένουν τα νήματα σε διάταξη πλέγματος. Η τεχνική έχει πολλές εφαρμογές και μπορεί να διορθώσει προβλήματα όπως: χαλάρωση περιγράμματος, ανόρθωση ζυγωματικών, διόρθωση ρινοπαρειακών πτυχών, ανόρθωση βλεφάρων, λαιμού, χαλάρωση περιοχής κοιλιάς, βραχιόνων.

Τα νήματα είναι φτιαγμένα από ειδικά απορροφήσιμο υλικό, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των απορροφήσιμων ραμμάτων, με χρόνο ζωής 120-180 ημέρες. Το αποτέλεσμα διαρκεί γύρω στους 6 μήνες καθώς διεγείρεται η κολλαγονογέννεση. 

Είναι μία γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς τομές ή σημάδια, και ειδικά για την περιοχή του προσώπου μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με microneedling μεσοθεραπεία, ώστε να προσδίδεται λάμψη στην επιδερμίδα και να ενισχύεται το αποτέλεσμα. Στο σώμα, τα νήματα διορθώνουν την αρχομένη χαλάρωση σε μικρές περιοχές,  όπως  λαιμό, γλουτούς, έσω πλευρά στους βραχίονες.

Υπάρχουν και πιο σύνθετοι τύποι νημάτων, με ακίδες οι οποίες δημιουργούν άμεσο αποτέλεσμα τραβήγματος στο δέρμα (όπως στο lifting), και ενδείκνυνται για τη βελτίωση του περιγράμματος.

Skincare DNA test

Στο Δερματολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργείται εξέταση του DNA με λήψη σάλιου, γρήγορα και ανώδυνα. Η εξέταση του DNA αποκαλύπτει σε ποιους παράγοντες γήρανσης (φωτογήρανση, γλυκοζυλιωση, οξείδωση) είναι επιρρεπής ο καθένας και ποια καλλυντικά και θεραπείες είναι οι καλύτερες για το συγκεκριμένο άτομο. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να σχεδιαστούν εξατομικευμένες παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε δέρματος, με προσεκτική επιλογή καλλυντικών προϊόντων, θεραπειών και συμπληρωμάτων.

Juicy lips

Μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές θεραπείες παγκοσμίως είναι η βελτίωση του σχήματος των χειλιών.

Εφαρμόζοντας  υαλουρονικό οξύ κατασκευασμένο ειδικά για τα χείλη, τονίζουμε το περίγραμμα, επιτυγχάνουμε την αύξηση του όγκου των χειλιών χωρίς παραμορφώσεις, ενώ βελτιώνουμε την όψη και ενυδατώνουμε τα χείλη, ταυτόχρονα με τη μείωση των  λεπτών ρυτίδων γύρω από το στόμα. 

Η θεραπεία είναι επεμβατική, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15 λεπτά. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι δερματολόγοι του Bioiatriki Derma χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής ποιότητας για το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα.

Θεραπείες αντιγήρανσης με ενέσιμα

Οι ενέσιμες θεραπείες είτε με εμφυτεύματα ( fillers υαλουρονικού η ellanse} είτε με βοτουλινική τοξίνη ( Botox/ dysport) αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς τους στην άμεση διόρθωση προβλημάτων γήρανσης, όπως χαλάρωση, πτώση βλεφάρων, άδειασμα κροτάφων, διόρθωση ρυτίδων και κενών στο πρόσωπο, μαύροι κύκλοι και αλλά θέματα ογκομετρικής γήρανσης. Χρησιμοποιούνται, επίσης στη διόρθωση της συμμετρίας του προσώπου (beautification), στη διόρθωση του σχήματος των χειλιών, βελτίωση ρυτίδων λαιμού, ανόρθωση ζυγωματικών / μύτης και πηγουνιού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων υαλουρονικού ανάλογα την ηλικία, το σημείο που θέλουμε να διορθώσουμε και τη διάρκεια. Πολλές φορές για πιο αρμονικό αποτέλεσμα γίνεται διαστρωμάτωση με χρήση 2 διαφορετικών τύπων εμφυτευμάτων με στόχο το τέλειο και φυσικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες με βοτουλνική τοξίνη, στόχος είναι η αντιγήρανση και ένα ξεκούραστο πρόσωπο, όχι ένα πρόσωπο ακίνητο και ανέκφραστο σαν μάσκα. Συνεπώς, η δοσολογία εξατομικεύεται, ενώ μπορεί να γίνει η θεραπεία σε μεμονωμένες περιοχές (π.χ. μόνο μάτια), και όχι σε όλο το άνω πρόσωπο εάν δεν είναι επιθυμητό. Συνήθως αυτές οι θεραπείες έχουν αποτέλεσμα άμεσα αντιληπτό (για μποτοξ περιμένουνε λίγες μέρες), ενώ για τα εμφυτεύματα κατά την εφαρμογή  δεν υπάρχουν σημάδια ή μελανιές λόγω ειδικού τρόπου εφαρμογής με κάνουλα.

Laser αποτριχώσεις (πολλών σημείων, για γυναίκες και άνδρες)

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Η θεραπεία απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες που επιθυμούν να απαλλαγούν ή και να αραιώσουν την τριχοφυΐα από σημεία του προσώπου και του σώματος, όπου αυτή αποτελεί αισθητικό πρόβλημα. Η ενέργεια που εκπέμπεται (σαν έντονο φως) δεσμεύεται από τη μελανίνη του δέρματος, η οποία  σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον. Έτσι η τρίχα που δεσμεύει περισσότερη ενέργεια (διότι έχει γύρω της περισσότερη μελανίνη) είναι πιο εύκολο να καταστραφεί. Το φαινόμενο ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Πρόκειται για μέθοδο απολύτως ασφαλή, καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία που να επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα. Σταδιακά μετά από 2-3 συνεδρίες ,ή μετά την πρώτη κιόλας φορά, οι τρίχες αποδυναμώνονται και γίνονται λεπτότερες. Κατόπιν αραιώνει η τριχοφυΐα έως πλήρους εξάλειψης, ενώ το δέρμα είναι λείο και απαλό.  Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανά 40 ημέρες, ενώ συνολικά γύρω στις 8-10 συνεδρίες. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης λέιζερ Αλεξανδρίτη αλλά και δυοδικού λέιζερ με το πιο σύγχρονο μηχάνημα που υπάρχει για την αποτρίχωση (Cocoon).

Μεσοθεραπείες

Η μεσοθεραπεία αποτελεί μέθοδο πολλαπλών νυγμών με σημαντικές εφαρμογές στην αντιγήρανση αλλά και σε θεραπείες σώματος για κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος, χαλάρωση. Υπάρχουν έτοιμα μείγματα, αλλά και η δυνατότητα να φτιάξει ο δερματολόγος τα δικά του, επιλέγοντας το συνδυασμό συστατικών που χρειάζονται κατά περίπτωση. Με τη μεσοθεραπεία επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο λειτουργίες: μέσω του μηχανικού μικροτραυματισμού του δέρματος από τις βελόνες, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα αντιλαμβανόμενο τον τραυματισμό, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης με αποτέλεσμα πιο φρέσκο και σφριγηλό δέρμα, λιγότερες ρυτίδες και ουλές. Η έτερη λειτουργία που προσφέρει η μεσοθεραπεια, είναι η βέλτιστη διείσδυση των συστατικών που χρειάζεται το δέρμα για αντιγήρανση και ανανέωση, ενώ για το σώμα, η σε βάθος διείσδυση ουσιών που καταπολεμούν κυτταρίτιδα, τοπικό πάχος ή χαλάρωση. Μια παραλλαγή της κλασσικής μεσοθεραπείας είναι η αυτόλογη  μεσοθεραπεία, με πολλές εφαρμογές και εκτός αντιγήρανσης,  χρησιμοποιώντας το αίμα του ασθενή για να απομονωθούν τα αιμοπετάλια που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες ( PRP). 

Μεσοθεραπεία με microneedling

 Σε αυτή την εφαρμογή έμφαση δίνεται στην ταχύτητα και ένταση του τραυματισμού που πρόκειται να εφαρμοστεί, με αυτοματοποιημένο τρόπο που περιλαμβάνει κεφαλή με πολλές βελόνες προσαρτημένη σε ειδικό μηχάνημα. Αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης τεχνικής με roller μεσοθεραπείας. Οι βελόνες ανεβοκατεβαίνουν ταχύτατα «γαζώνοντας» το δέρμα δημιουργώντας εκατοντάδες μικρές. Από αυτές τις οπές γίνεται δυνατή η διέλευση των συστατικών που θέλουμε να προσφέρουμε στη θεραπεία μας. Ταυτόχρονα διεγείρεται λόγω τραυματισμού η παραγωγή κολλαγόνου σε σημείο να διορθώνονται ρυτίδες, ουλές ακμής και ραγάδες. Απαιτούνται επαναλαμβανόμενες ανά μήνα επαναλήψεις, ανάλογα το πρόβλημα.

Θεραπείες με ραδιοσυχνότητες

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων με αύξηση της κολλαγονογένεσης και θεαματικά αποτελέσματα στη σύσφιξη του δέρματος προσώπου και σώματος και βελτίωση της κυτταρίτιδας και της δερματικής χαλάρωσης στο σώμα (magicpolar). Χρησιμοποιείται για σύσφιξη προσώπου, περιγράμματος με μη επεμβατικό τρόπο, ενώ υπάρχει και ειδική κεφαλή για τη θεραπεία γύρω από τα μάτια. Πρόκειται για ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία που χρειάζεται 8-10 θεραπείες, 1 ανά εβδομάδα για να δώσει ωραία αποτελέσματα. Κατόπιν 1 φορά το μήνα αρκεί για συντήρηση. Χρειάζεται χρόνος 20 λεπτών ανά περιοχή (π.χ. 40 λεπτά για τα πόδια), δεν αφήνει σημάδια και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία. Μπορεί να γίνει χειμώνα / καλοκαίρι αλλά καλό είναι να ξεκινάμε νωρίς τις θεραπείες, για να επιτύχουμε τη μείωση της κυτταρίτιδας στο επιθυμητό , ώστε το καλοκαίρι να γίνεται απλά συντήρηση.

Fractional Laser

To fractional (κλασματικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα) είναι μία εξελιγμένη θεραπεία που αφορά τόσο στην επιφάνεια του δέρματος, όσο και στα βαθύτερα στρώματά του. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλεκτική έκλυση θερμικής ενέργειας από το κλασματικό λέιζερ που αφήνει περιοχές του δέρματος ακέραιες, ακριβώς όπως τα pixels που συνθέτουν μία εικόνα. Από τις άθικτες περιοχές συντελείται η αναγέννηση του δέρματος με τη σύνθεση νέου κολλαγόνου. H θερμική καταστροφή που συμβαίνει στο δέρμα, το ωθεί σε κινητοποίηση των μηχανισμών επούλωσης, με ορατό αποτέλεσμα τη σύσφιξη, τη βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και όταν χρησιμοποιούμε ειδικές παραμέτρους (μεγαλύτερη ένταση) τη βελτίωση των σημαδιών της ακμής, των ουλών και των ραβδώσεων (ραγάδων). Για την επίτευξη ωστόσο των αποτελεσμάτων απαιτούνται 2-4 θεραπείες ανά 1-1,5 μήνα περίπου, ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία του ασθενούς. Το συγκεκριμένο λέιζερ δρα και στην επιδερμίδα αντιμετωπίζοντας δυσχρωμίες και θαμπή όψη όπως ακριβώς και τα πήλινγκ απολεπίζοντας τα πιο επιφανειακά στρώματα. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στο λαιμό και το ντεκολτέ και είναι γρήγορη και ασφαλής. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε τοπικά αναισθητική κρέμα για να είναι καλά ανεκτή η εφαρμογή, ενώ συνιστάται ισχυρή αντιηλιακή προστασία μετά τη θεραπεία.

Οξυγονοθεραπεία

Η τεχνολογία αιχμής της θεραπείας αυτής προσφέρει απαράμιλλα αποτελέσματα στη θρέψη, οξυγόνωση και καθαρισμό του δέρματος, αφήνοντάς το λείο, λαμπερό και τονωμένο. Είναι η θεραπεία που επαναπροσδιορίζει τη φροντίδα του δέρματος και είναι σημείο αναφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποτελεί θεραπεία επιλογής για λαμπερό δέρμα πριν από σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, πάρτι κλπ).

Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις εποχές. Είναι μια 3 σε 1 θεραπεία, καθώς προσφέρει ταυτόχρονα ήπια και ελεγχόμενη απολέπιση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, διεγείρει την οξυγόνωση των ιστών, ενώ θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, λευκαντικές ουσίες και πλούσια ενυδάτωση. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά παντού. Οι πόροι μειώνονται και δεν είναι ορατοί. Επανέρχεται η χρωματική ομοιογένεια και ελαττώνονται οι δυσχρωμίες. Η επιδερμίδα γίνεται λεία και απαλή. Οι λεπτές ρυτίδες μειώνονται. Αυξάνεται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και ο τόνος του δέρματος. Ανανεώνεται και οξυγονώνεται το δέρμα. Στα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι ότι είναι ανώδυνη, χωρίς βελόνες, χωρίς χρόνο αποθεραπείας, χωρίς σημάδια, πρήξιμο ή μελανιές.

Καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι μία διαδικασία που βοηθά πολύ στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων  και στην απορρόφηση των συστατικών φροντίδας στο σπίτι. Ανάλογα με την περίπτωση επιλέγουμε τον τρόπο. Εάν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα, (κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες / μαύρα στίγματα) , τότε απαραίτητος είναι ο καθαρισμός όπου προηγείται η χρήση ατμού και κατόπιν η εξαγωγή του σμήγματος με ειδικά εργαλεία (φαγεσωροεξακτεις), ενώ σε κλειστό σμήγμα, κάνουμε διάνοιξη με πολύ λεπτή σαν τριχα βελόνα. Η μέθοδος αυτή βοηθά σημαντικά στη θεραπεία φαγεσωρικής ακμής. 

Εάν δεν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα, επιλέγουμε θεραπεία με μικροδερμοαπόξεση ή οξυγονοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζουμε ειδικές καταπραϋντικές μάσκες και πολλές φορές συνδυάζουμε με φωτοθεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, φρέσκο και ανανεωμένο δέρμα σε κάθε ηλικία.

Μικροδερμοαπόξεση

Πρόκειται για μία πολύ δημοφιλή θεραπεία προσώπου διότι συνδυάζει ένα άμεσο αποτέλεσμα χωρίς καθόλου ερεθισμό, πόνο ή ξεφλούδισμα. Είναι μία θεραπεία κατά την οποία γίνεται μηχανική τριβή και αναρρόφηση των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του προσώπου παρασύροντας παράλληλα και την περίσσεια του σμήγματος. Πρόκειται για μία μορφή μηχανικού scrub πολύ πιο ισχυρού και πολύ λιγότερο ερεθιστικού από αυτά που μπορεί κανείς μόνος του να εφαρμόσει σπίτι, καθώς η ένταση τριβής και αναρρόφησης ελέγχεται από το δερματολόγο, είναι ομοιογενής και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε δέρματος. Επίσης ανά περιοχές προσώπου αυξομειώνεται αναλόγως η ένταση. Σε περιοχές με πιο παχιά επιδερμίδα (π.χ μύτη) ή όταν έχουμε λιπαρότητα ή μαύρα στίγματα, αυτά μειώνονται εντυπωσιακά με τη χρήση της μικροδερμοαπόξεσης σε αυξημένη ένταση. Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα με ένα πιο φωτεινό, λαμπερό και καθαρό πρόσωπο χωρίς καθόλου ερεθισμό. Η απολέπιση που προκαλείται είναι ήπια, ομοιόμορφη και μη ορατή. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ άμεσα και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την ίδια στιγμή. Μπορεί ακόμα και να εκτεθεί στον ήλιο και για αυτό η θεραπεία αυτή γίνεται χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι θεραπεία που εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, στις νεότερες για ένα πιο καθαρό πρόσωπο, στις μεγαλύτερες για λάμψη.

Η μικροδερμοαπόξεση συνδυάζεται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες και ιδανικά με τη μεσοθεραπεία για αντιγήρανση. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για μεσοθεραπεία διεισδύουν τέλεια μετά τη μικροδερμοαπόξεση και έχουν τη βέλτιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα. Η συχνότητα της θεραπείας μπορεί να είναι μία φορά το μήνα ή συχνότερα για πιο λιπαρά δέρματα. 

Θεραπεία ουλών (ακμής)

Οι ουλές ακμής αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα που επιβαρύνει πολύ την ψυχολογία του πάσχοντα και πολλές φορές η υπαρξή τους του  στερεί την αυτοπεποίθηση.

Ανάλογα το είδος των ουλών (κυπελλοειδείς, οξύαιχμες, ατροφικές) επιλέγουμε τη θεραπεία, συνήθως επαναλαμβανόμενη ανά μήνα. Για μεγάλες βαθιές ουλές γίνεται υποσκαφή με ειδικό νυστεράκι για αποκόλληση τους, ώστε να απελευθερωθεί η επιδερμίδα από την εμβάθυνση. Στη συνέχεια για τις υπόλοιπες και ανάλογα με φωτότυπο, τρόπο ζωής, ηλικία ασθενούς, επιλέγουμε κάποια μέθοδο διέγερσης της κολλαγονογένεσης όπως microneedling, dermabression, fractional laser ή peeling μέσου βάθους ή και βαθειά peelings. Προϋπόθεση είναι η καλή συμμόρφωση του ασθενούς και η εφαρμογή των θεραπειών ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο για βέλτιστα αποτελέσματα. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούμε και ειδικά fillers υαλουρονικού για γέμισμα των ουλών συγκεκριμένου τύπου. Όσο νεότερος ο ασθενής, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε.

Μελαχρωματικές κηλίδες - πανάδες

Η αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή η έκθεση στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια, έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομοιογένεια του χρώματος της επιδερμίδας. Εμφανίζονται συχνά πανάδες μετά την ηλικία των 30, συχνότερα σε γυναίκες, και το πρόβλημα υποτροπιάζει κάθε καλοκαίρι.  Μέλασμα ή χλόασμα είναι μια πιο διάχυτη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει και κληρονομική προδιάθεση, όμως επίσης προκαλείται από τη χρόνια ηλιακή έκθεση κι εμφανίζεται διάχυτα σε πολλές περιοχές του προσώπου. Αποτελεί δύσκολο αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει ψυχολογικά τους πάσχοντες που έχουν έντονη τη συνεχή ανάγκη κάλυψης. Η αντιμετώπιση των πανάδων και μελάσματος γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο το χειμώνα ενώ η πρόληψη εμφάνισης νέων βλαβών ή επανεμφάνισης του μελάσματος, προϋποθέτει αυστηρή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Ανάλογα τον τύπο του δέρματος και το χρώμα των κηλίδων επιλέγουμε και διαφορετική θεραπεία. Περιγεγραμμένες σχετικά σκούρες κηλίδες σε ανοιχτόχρωμο δέρμα αντιμετωπίζονται ιδανικά με λέιζερ αλεξανδρίτη, ενώ εάν έχουμε πολλές διαφορετικού χρώματος πανάδες, συνδυάζουμε και με άλλες θεραπείες π.χ. πιλινγκ. Σε πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες, συνήθως μεγαλύτερης διαμέτρου, εφαρμόζουμε διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών. Είτε εφαρμόζουμε ελαφρά ψύξη με υγρό άζωτο, είτε εφαρμόζουμε απολεπιστικές αγωγές με ειδικά πίλινγκ λεύκανσης, είτε εάν μας ενδιαφέρει και η συνολική ποιότητα της επιδερμίδας, εφαρμόζουμε οξυγονοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες. Πολύ αποτελεσματική όταν παράλληλα με τη λεύκανση της επιδερμίδας επιδιώκουμε και ανανέωση αυτής,  είναι η  μεσοθεραπεία με λεπτές βελόνες όπου γίνεται έγχυση ειδικών πεπτιδίων με λευκαντική δράση που φωτίζουν όλο το πρόσωπο και δρουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Μία άλλη επιλογή που παράλληλα με τις δυσχρωμίες αντιμετωπίζει και τραχύτητα δέρματος, λεπτές ρυτίδες και ανοιχτούς πόρους, είναι το fractional laser. Σε πιο σκούρα δέρματα με μέλασμα η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Προηγείται προετοιμασία του δέρματος για 2 εβδομάδες με ειδική κρέμα και κατόπιν γίνεται πίλινγκ που ανανεώνει το δέρμα και επιπλέον έχει αντιγηραντική δράση. Σε κάθε περίπτωση δίδεται θεραπεία συντήρησης για το σπίτι για να μην υποτροπιάσει το πρόβλημα.

Peeling

Ονομάζονται απολεπιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αισθητική δερματολογία για να απομακρύνουν τμήμα των στοιβάδων του δέρματος με σκοπό την ανανέωσή του. Ανάλογα με το πόσο βαθειά διεισδύουν στις στοιβάδες του δέρματος διακρίνονται σε επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθειά peelings. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα επιφανειακά και μέσου βάθους καθώς δεν προκαλούν απομάκρυνση παρά των πιο επιφανειακών στρωμάτων με μικρό ή μηδενικό χρόνο αποκατάστασης. Από τα επιφανειακά peelings πολύ δημοφιλή είναι τα α-υδροξυ-οξέα, γνωστά και ως οξέα φρούτων.  Τα peelings με οξέα φρούτων ενδείκνυνται για κάθε ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, λιπαρότητας, θαμπής όψης, ελαφρών δυσχρωμιών. Δεν προκαλούν ορατό ξεφλούδισμα και μπορεί κανείς μετά τη θεραπεία να επιστρέψει στις δραστηριότητές του με ελαφρύ ή καθόλου κοκκίνισμα, που, εάν υπάρχει, διαρκεί μία ημέρα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους συντελεί στην αντιγήρανση και βελτιώνει την υφή και τον χρωματικό τόνο του δέρματος. Στην κατηγορία των επιφανειακών πηλινγκς ανήκουν και τα β-υδροξυ-οξέα όπως το σαλικυλικό οξύ που έχουν καλύτερη δράση στην ακμή και λιπαρότητα. Στα μέσου βάθους πήλινγκς ανήκει το τριχλωροξεικό οξύ ( TCA)και το Jessner. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα επιφανειακά πήλινγκς και διορθώνουν λεπτές ρυτίδες, πιο έντονες δυσχρωμίες, τραχύ φωτογηρασμένο δέρμα, αρχόμενες υπερκερατώσεις. Τέλος τα βαθειά peelings φαινόλης χρησιμοποιούνται για ολική ανάπλαση δέρματος σε μεγάλες ηλικίες ή σε έντονες ουλές, αλλά έχουν μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.Τα peelings είναι θεραπείες που γίνονται αποκλειστικά χειμώνα για αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο του απολεπισμένου δέρματος και πάντα συνιστάται η επιμελής χρήση αντιηλιακού καθημερινά για ένα μήνα μετά την τελευταία θεραπεία προς αποφυγή πανάδων και δυσχρωμιών. Συνδυάζονται με όλες τις ενέσιμες θεραπείες (υαλουρονικά, μπότοξ, μεσοθεραπεία) και χαρίζουν μία επιδερμίδα ομοιόμορφη χρωματικά, λαμπερή και με πιο νεανική όψη.

Φωτοθεραπείες

Η χρήση πολωμένου φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος, έχει πολλές εφαρμογές στη Δερματολογία. Το blue light χρησιμοποιείται σε εβδομαδιαίες θεραπείες κατά της ακμής καθώς «σκοτώνει» το προπιονικό βακτηρίδιο, που είναι μία από της αιτίες εμφάνισής της. Συνδυάζεται με καθαρισμό ή peelings για καλύτερο αποτέλεσμα. Το red light διεγείρει την κολλαγονογένεση και χρησιμοποιείται σε θεραπείες αντιγήρανσης με διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ιδανικά σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία προσώπου. Η διάρκεια έκθεσης είναι 20 λεπτά ανά θεραπεία και δεν υπάρχει κανένας ερεθισμός.

Botox-Dysport

Είναι από τις πιο δημοφιλείς και καθιερωμένες παρεμβάσεις για διόρθωση ρυτίδων έκφρασης.

Δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις ρυτίδες, αλλά είναι εξαιρετική θεραπεία για τις ρυτίδες του μετώπου και τις ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών (πόδι της χήνας). Υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου εφαρμόζεται, όπως στις ρυτίδες που σχηματίζονται σε κάποιους πάνω στη μύτη όταν γελάνε (bunny lines), στα φρύδια για ανύψωση της εξωτερικής άκρης τους, στο λαιμό και την κάτω γνάθο για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου, σε επιφανειακές μικροεγχύσεις για τις λεπτές ρυτίδες στις παρειές και σε άλλα σημεία ανάλογα με την περίπτωση. Το αποτέλεσμα είναι εξατομικευμένο και ο ασθενής θα πρέπει να συζητά με το γιατρό του για το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Είναι εφικτό απλά να «ξεκουράσουμε» ένα πρόσωπο διατηρώντας την κινητικότητα των μυών και να μη δίνεται η εντύπωση των «παγωμένων» χαρακτηριστικών. Ξεκινάμε στην πρώτη εφαρμογή με μικρές δόσεις για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι κατάλληλες για τον ασθενή και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται.

Πολλοί διστάζουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία, με το φόβο ότι μπορεί να αλλάξει η έκφρασή τους, ότι θα σηκωθούν τα φρύδια, ότι θα γίνει αντιληπτή η επέμβαση από τον κοινωνικό τους κύκλο, ότι θα γίνουν χειρότερα όταν περάσει η δράση του φαρμάκου ή ότι θα συνηθίσει ο οργανισμός τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι απολύτως ελεγχόμενα από τον έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο. Η θεραπεία είναι γρήγορη, χωρίς παρενέργειες, με προβλέψιμα αποτελέσματα και εξαιρετική ανταπόκριση. Είναι η πιο value for money θεραπεία για ηλικίες 35-60 ετών. Σε νέες ηλικίες έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το ξεκούραστο και φρέσκο αποτέλεσμα είναι σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο ακόμα και εάν δε γίνει καμία άλλη θεραπεία. Επίσης, η θεραπεία δρα και αποτρεπτικά στη δημιουργία ρυτίδων, τόσο γιατί δε συσπάται ο μυς που τις προκαλεί, αλλά και γιατί αποτρέπονται ακούσιες κινήσεις που προηγουμένως γίνονταν από συνήθεια. 

Το αποτέλεσμα της θεραπείας δεν φαίνεται αμέσως, καθώς απαιτούνται 3-4 ημέρες για να αρχίσει η δράση της βοτουλινικής τοξίνης και ολοκληρώνεται στις 2 εβδομάδες (οπότε γίνεται επαναληπτική εξέταση για μικροδιορθώσεις.

Nήματα προσώπου και σώματος

Η θεραπεία ανόρθωσης του δέρματος με χρήση νημάτων για διόρθωση της χαλάρωσης υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών, έχει απλουστευθεί και διαφοροποιηθεί αρκετά. 

Με ειδικά σχεδιασμένες βελόνες – οδηγούς εισάγονται νήματα στις περιοχές που θέλουμε να διορθώσουμε. Κατόπιν, οι οδηγοί αφαιρούνται και παραμένουν τα νήματα σε διάταξη πλέγματος. Η τεχνική έχει πολλές εφαρμογές και μπορεί να διορθώσει προβλήματα όπως: χαλάρωση περιγράμματος, ανόρθωση ζυγωματικών, διόρθωση ρινοπαρειακών πτυχών, ανόρθωση βλεφάρων, λαιμού, χαλάρωση περιοχής κοιλιάς, βραχιόνων.

Τα νήματα είναι φτιαγμένα από ειδικά απορροφήσιμο υλικό, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των απορροφήσιμων ραμμάτων, με χρόνο ζωής 120-180 ημέρες. Το αποτέλεσμα διαρκεί γύρω στους 6 μήνες καθώς διεγείρεται η κολλαγονογέννεση. 

Είναι μία γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς τομές ή σημάδια, και ειδικά για την περιοχή του προσώπου μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με microneedling μεσοθεραπεία, ώστε να προσδίδεται λάμψη στην επιδερμίδα και να ενισχύεται το αποτέλεσμα. Στο σώμα, τα νήματα διορθώνουν την αρχομένη χαλάρωση σε μικρές περιοχές,  όπως  λαιμό, γλουτούς, έσω πλευρά στους βραχίονες.

Υπάρχουν και πιο σύνθετοι τύποι νημάτων, με ακίδες οι οποίες δημιουργούν άμεσο αποτέλεσμα τραβήγματος στο δέρμα (όπως στο lifting), και ενδείκνυνται για τη βελτίωση του περιγράμματος.